CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Vereség után: Százmilliós totális lerohanás a Fidesztől, össze-visszafogás a baloldaltól

2014. október 21. 11:37 - csú

Szövetség Csepelért-255.pngTegnap tettük közzé Horváth Gyulának a Szövetség Csepelért polgármesterjelöltjének elemző írását a baloldali demokratikus erők október 12-i választási kudarcának okairól Vereség után címmel. Kértük és továbbra is várjuk olvasóink, a választók véleményét.

Marcinikus nick-névvel hétfő este a következő reagálás érkezett blogunkra:

A "baloldal" vereségéhez természetesen sok tényező járult,ezért jó,ha megosztjuk véleményünket. Az enyém alább olvasható.
A kulcsot a Fidesz elbizonytalanító politikájában és erre építő kampányában látom. Ehhez a demokratikus ellenzék össze-visszafogásai kiválóan illeszkedtek. Eredménye Csepelen: tizennégyezer fővel (35%-os visszaeséssel) kevesebben szavaztak (polgármesterekre), mint tavasszal (a parlamenti képviselőkre). A baloldal elvesztette tavaszi szavazóinak 39%-át (5.800 főt).

Kicsit részletezve:

1. Országos-fővárosi szinten
1.1. A Fidesz nagyon egyszerű és erősen sulykolt pozitív kampánya (rezsi, bankok) és bejáratott szimbolikája (narancs, nyíl)hatott. Jól időzített negatív üzenetek: "teljes káosz a baloldalon", "ezek mind a régiek", az "ellenzéki önkormányzat nem kap pénzt", "minek, úgysem lesz változás", stb. szintén következetesek voltak.
1.2 A baloldal egyetlen üzenet tudott következetesen megjeleníteni: nehéz megegyezni és az utolsó pillanatig nem is sikerül (Gyurcsány- Mesterházi, Falus-Bokros, Tóbiás-Kunhalmi, Szigetvári-PM) Országos-fővárosi kampány és üzenet gyakorlatilag nem volt azon kívül, hogy "váltsuk le".
2. Csepeli szinten
2.1 A Fidesz százmilliós, totális lerohanással kampányolt (főleg önkormányzati erőforrással), továbbá szeptemberre rájött, hogy Némethet vissza kell vonni. Tényleg sok, nagy dolog érett be 4 év alatt, amikről hatalmas kommunikációs eszköztárral széles körben tudta learatni a babérokat. 
2.2 A baloldal - óriási erőfeszítések mellett- , de gyakorlatilag önerőből, önkéntesekkel igyekezett üzeneteit átvinni, a szimpatizánsokat mozgósítani. Az összefogás működött, de a közös profil (kék-piros) alig adott teret a régi hívőkön kívüli bizonytalanok mozgósítására. Az alapüzenetek: "váltsuk le", "vegyük/adjuk vissza", "megújuló baloldal", "korszakváltás" hitelessége nem volt stabilan kommunikálható, hiszen helyi szinten csak Németh leváltása volt hiteles. Rontotta "a fiatal Fideszes", meg ez a "sok jó dolog, ami itt történt", meg a "megújulás a volt alpolgármesterrel és Szenteczkyvel?", meg baloldal a megszorítós Bokrossal ... 
Szóval megértem azokat, akiket nem tudott ez az erőtér feltüzelni a változtatásra.
3. Azonban ne felejtse el Borbély és csapata, hogy 
a) rá még így is csak 12.158 fő, a csepeli választó polgárok 19,4%-a szavazott. 1.826 fővel (13%-kal) kevesebben, mint tavasszal Németh Szilárdra! 
b) Továbbá, hogy többször már nem tudják átadni azokat az EU-s projekteket, amelyeket az elődjeik dolgoztak ki. 
c) Ne feledje Borbély és csapata, hogy az országos szintű hatalmi kleptokrácia tőlük is meg fogja követelni a sarcot, a "védelmi pénzt".
d) S végül ne feledje, hogy Magyarország még európai polgári demokratikus állam, s ezért az idő a demokratikus polgároknak dolgozik.
1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr586813417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Báthory Ödönke 2014.10.21. 14:33:51

A a sok tábla, amelyek a beruházásokat hirdetik, mennyibe kerülhetett? Például ami Királyerdőn a Posta mellet van és egy nemlétező parkolóra és játszótérre hívja fel a figyelmet.
süti beállítások módosítása