CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

TÜNTETŐK: ÉLJEN A KÖZTÁRSASÁG! TEDD MAGAD SZABADDÁ!

2014. október 24. 04:48 - csú

Köztársaságot.PNGLengyel Tibor, az  Origo tudósítója írja:

Több ezren gyűltek össze csütörtök délután a fővárosi Blaha Lujza téren a Tedd magad szabaddá című civil rendezvényen. A színpadon felszólaló Ferge Zsuzsa szociológus '56 szellemiségét idézve párhuzamot vont a jelennel, és azt mondta, hogy most is egy elnyomott ország küzd a szabadságáért, mert „szabadon akar választani sorsot és életet". (A Népszava fotóriportja ITT LÁTHATÓ)

Mi történt a tüntetésen? Részletek:

Az aktuálpolitikai üzenetekre átírt nép- és gyerekdalokkal színesített műsort a tömegben unokáival hallgatta Demszky Gábor főpolgármester, Bauer Tamás közgazdász, és Karácsony Gergely, Zugló frissen megválasztott PM-es polgármestere is. 

25 éves lenne, ha még élne

Újrajátszották a színpadon a 25 évvel ezelőtti eseményeket, a harmadik köztársaság 1989. október 23-i kikiáltását. A rendezvény szinte minden felszólalója „Éljen a köztársaság!" felkiáltással zárta beszédét, és az esemény visszatérő üzenete volt, hogy 25 éves lenne a köztársaság, ha élne, ha lenne.

Fél órával a kezdés előtt egyébként még úgy tűnt, hogy a rossz idő - ahogy valaki a várakozók közt fogalmazott - fotelforradalmárt csinált az emberekből, mert valóban csak 150-200 ember lézengett a hatalmas területen a színpad előtt. A kezdésre ez körülbelül ezer főre nőtt, míg a rendezvény vége felé már 2500-3000 ember lehetett a téren: sokan gyerekkel, kutyával, néhányan transzparensekkel.

Akkor és most: Ferge Zsuzsa '56-ról

A „szociális kérdések nagyasszonyaként" felkonferált Ferge Zsuzsa azzal kezdte a színpadon, hogy ő 1956. október 23-án is az utcán volt, akárcsak most. Más párhuzamot is vont az 58 évvel ezelőtt történtekkel, és arra biztatta a hallgatóságát: „vegyétek át azt a szellemet, a zászlót".

"Szabadság, szerelem" - mindenki felírta a céljait, amiért érdemes küzdeni

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A szociológus szerint"MOST IS EGY ELNYOMOTT ORSZÁG KÜZD A SZABADSÁGÁÉRT, SZABADON AKAR VÁLASZTANI SORSOT, ÉLETET".Ferge Zsuzsa arról is beszélt, ahhoz, hogy változzon az, ami most van, sokan kellenek, és „még rengeteg dolgunk van".

Ferge Zsuzsa szociológus átadná a fiataloknak '56 szellemiségét és a zászlót

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ferge Zsuzsa Deák Ferenc szavait is idézte: Amit erő és hatalom elvesz, azt idő és szerencse visszaadhatja, de amiről az ember önként mond le, annak visszaszerzése nehéz és kétséges. „Vissza kell szerezni a szabadságot, éljen a köztársaság" - zárta beszédét a szociológus.

Ennyiből nem lehet megélni

Klasszikustól idézett egy másik felszólaló is. A Közmunkás Mozgalom nevében a színpadra lépett Csonka József Táncsics Mihály szavaira emlékeztetett, miszerint a kormány van a népért, ezért a nép bármikor intézkedhet felette.

Volt aki Orbán-figurát hozott, más azt tudatta, hogy nem él jobban, mint négy éve

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Hangos pfujolással reagált a tömeg arra, amikor „a Ferencvárosban közterületi segédmunkásként" dolgozó Csonka megemlítette, hogy körülbelül 50 ezer forintot keres, ami ugyan több, mint az a 47 ezer, amennyiből a fideszes Zsiga Marcell szerint meg lehet élni, neki mégse sikerül.

Arról is beszélt, hogy emiatt egy közmunkás bármikor hajléktalanná válhat, erre ő az élő példa, aki nem tudta fizetni a bérlakása díját, ezért az önkormányzat kilakoltatta.

Nem tetszik a rendszer?

„Mindig felháborít, amikor azt hallom, ha nem tetszik a rendszer, akkor el lehet menni, vagy aki bírálja a kormányt, az a haza ellensége, én viszont nem vagyok hajlandó elhagyni Magyarországot" - jelentette ki a színpadon a TASZ civil jogvédő szervezet ügyvivője.

A TASZ-ügyvivő Kapronczay Stefánia jelszava: "foglaljuk vissza a politikát"

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Kapronczay Stefánia szerint baj, hogy nagy a közöny, miközben a politikát „kisajátítja egy maroknyi ember". Úgy vélte, „szabadság csak ott lehet, ahol mindenki beleszólhat a közügyek alakításába". Kiemelte, hogy a hatalom legújabban az internetadóval kívánja nehezíteni az információhoz jutást.

„Foglaljuk vissza a politikát, vonjuk felelősségre a hatalommal visszaélőket!" - adta ki a jelszót a TASZ ügyvivője, aki szerint a hatalom most a független civil szervezeteket támadja, ennek pedig része a norvég civil program elleni fellépés, és az, amit e körben az Ökotárs Alapítvánnyal művelnek.

Véget ért, de nincs vége

Ugyan a rendezvény szűk másfél óra után véget ért, a szervezők arra szólították fel a résztvevőket, hogy környezetükben, a munkahelyükön és a barátaik között keressék a módját, hogy csatlakozzanak a civil kezdeményezésekhez, amelyekbe bekapcsolódva tudatos állampolgárként viselkedhetnek.

A Tedd magad szabaddá tüntetésen Putyin-Orbán zászlót is lengetett a szél

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A lassan szétoszló tömegben feltűnt még Kerék-Bárczy Szabolcs, a DK politikusa, Vásárhelyi Mária szociológus, Bozóki András egykori Fidesz-tag, a Gyurcsány-kormány későbbi oktatási minisztere, Pusztai Erzsébet, a Bokros-féle Moma elnökségi tagja, az ex-LMP-s Vágó Gábor és Beke Károly, az MSZP elnökségi tagja is. (ORIGO)

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr316827561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása