CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Mire számíthat a magyar nyugdíjas?

2014. november 08. 03:42 - csú

Nyugdíj.PNGÖngondoskodás nélkül drasztikus életszínvonal-csökkenés várható

Jelenleg az EU átlagát tekintve 80 év, míg hazánkban 75 év a születéskor várható élettartam. A kutatások szerint a nyugdíjasok közül egyre többen figyelnek a sportolásra, ami hatékonyan segíti őket egészségük megőrzésében, és sokan ismerkednek a számítógépek és az internet előnyeivel is. Az aktív öregkor természetesen örömteli, ugyanakkor a demográfiai folyamatok azt mutatják, hogy alig tizenöt év múlva a hazai lakosság negyede, 2050-ben pedig minden harmadik lakos lesz 60 éven felüli.

Elengedhetetlen már most készülni a nyugdíjas évekre. A Generali Biztosító különböző élethelyzetekre kidolgozott ajánlatokat.

Európában a lakosság várható élettartama átlagosan 80 év, Közép- és Kelet-Európában azonban ennél jellemzően néhány évvel kevesebb ideig élnek az emberek.[1]Magyarországon a most 60 évesek a számítások szerint átlagosan még 20 évig élnek, ami megfelel a kontinens átlagának, ebből pedig a statisztikák szerint közel 15 év jó egészségben telik. Ezzel szemben a most 60 éves németek és osztrákok még tovább, 24 évig élnek majd, és csak az utolsó 6 évben lesznek komolyabb egészségügyi gondjaik.

Az aktívan munkával töltött évek után a legtöbben valószínűleg alig várják a nyugdíjas élettel járó pihenést, hiszen a szabadidős tevékenységekre is sokkal több idő jut már ezekben az években, ráadásul az egészségben töltött éveket az aktívan, akár rendszeres sportolással is eltöltött idő jelentősen megnövelheti. A világon akadnak olyanok, akik viszont nem vonulnak vissza a munka világából, így évekkel nyugdíjba vonulásuk után is például akár modellként[2] vagy színészként dolgoznak, immár szakmájuk legidősebb képviselőjeként. Számos sportághoz is köthetőek ilyen rekordok, így találkozhatunk közel 100 éves jógaoktatóval[3] és úszóval, futóval[4], valamint 80 éves szörfössel[5] és testépítővel is a világban. Magyarországon a Balaton-átúszáson sem ritka, hogy 80 éven felüliek vesznek részt a megmérettetésen: 2007-ben például egy 87 éves induló is teljesítette a távot. Az aktív életmód azonban nem csupán a sportot takarja, hiszen a magyar nyugdíjasok körében a táncházak és kirándulások is igen népszerűek, amit jellemzően különféle klubok segítenek megszervezni.

A fizikai aktivitás mellett a modern technikai eszközök is egyre elterjedtebbek a nyugdíjasok körében: az elmúlt években például a 65 éven felülieknél jelentős növekedésnek indult az internethasználat, a brit Ofcom 2014-es kutatása legalábbis erre mutatott rá.[6] A tavalyi évben a 65 éven felüliek közel 40%-a használta az internetet, átlagosan pedig heti 9 órát töltöttek online különféle weboldalak böngészésével és email-jeik olvasásával. 2012-höz képest megtriplázódott a táblagépet használók aránya is a 65-74 éves korosztályban, így mostanra minden ötödik nyugdíjas kezel rendszeresen ilyen eszközt. A számítógép- és internethasználat hazánkban is egyre elterjedtebbé vált, amit elősegítenek a speciális informatikai képzések, melyeket kifejezetten nyugdíjasok számára indítanak alapítványok, civil- és kormányzati szervezetek.

Mind a szabadidős tevékenységek, mind az online időtöltés segít abban, hogy a nyugdíjas éveiket élvezők kikapcsolódhassanak, aktív öregkort élhessenek meg. Lelki egészségünk érdekében ugyanakkor a nyugdíjas évekre már 30-40 éves korunkban érdemes gondolni, hiszen aktív öregkort csak anyagilag függetlenként élhetünk majd. Az előrejelzések szerint 2050-re az osztrák lakosság 30, a német lakosság 40%-a lesz hatvan év feletti. Hazánkban hasonlóak a kilátások, hiszen 2030-ra a lakosság több mint negyede, 2050-re pedig már a harmada lesz hatvan éven felüli, ami jelentősen befolyásolhatja az állami nyugdíjak reálértékét[7] is. A Generali Biztosító számos olyan nyugdíjbiztosítást kínál, amellyel az adott kornak, a megtakarítási lehetőségeknek és a távlati céloknak megfelelően, személyre szabott konstrukciókkal készülhetünk fel nyugdíjas éveinkre azért, hogy ne kelljen aggódnunk, gyermekeink vagy környezetünk képes lesz-e majd szükség esetén támogatni minket.

Érdekességek a fenti témában a világ több pontjáról:

[1] http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_OFFPUB/KS-HA-14-001/EN/KS-HA-14-001-EN.PDF

[2] Carmen Dell’Orefice (1931. június 3.), a világ egyik legidősebb topmodellje http://www.dailymail.co.uk/home/you/article-2355862/Carmen-DellOrefice-82-year-old-model-reveals-secrets-lasting-success.html

[3] 96 éves a világ legidősebb jógaoktatója, Tao Porchon Lynch (http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/09/05/96-eves-a-vilag-legidosebb-jogaoktatoja/)

[4] Fauja Singh, A világ legidősebb maratón futója 101 évesen futotta utolsó maratonját 2013-ban (http://www.origo.hu/sport/egyeb/atletika/20130224-101-evesen-futotta-utolso-maratonjat-a-turbanos-tornado.html)

[5] Eve Fletcher, 83 éves szörfös

[6] http://stakeholders.ofcom.org.uk/market-data-research/other/research-publications/adults/adults-media-lit-14/

[7] http://www.helpage.org/global-agewatch/population-ageing-data/country-ageing-data/?country=Hungary

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr26869491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása