CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Megtévesztő, áthelyezett kegyelet Csepel fideszes városvezetőitől

2014. december 02. 05:57 - csú

Kérdőjel-más-255_5.pngFelhívás keringőre az önkormányzat december 4-i megemlékezésre szóló meghívójának megjelentetése a csepeliek.blog.hu-n. Pontosabban a meghívót felvezető cím, s maga a meghívó.  A cím: „A csepeli fideszes vezetés meghívója egy megemlékezésre”,  míg a meghívó, amelyben Borbély Lénárd polgármester meghívja a csepeli polgárokat, Csepel kiürítése megakadályozásának évfordulójára szervezett megemlékezésre, a Csepeli Temetőbe, dr. Koncz János sírjához.

Itt kezdődik az averzióm a meghívótól, illetve tartalmától. Elfogadom tehát a szerkesztő címben elrejtett idegenkedését, kimondatlan felhívását a vitára. Nekem sem tetszik a „fideszes meghívó”. Természetesen nem dr. Koncz Jánossal, Csepel egykori főjegyzőjével van gondom. Ő ugyanis, az éppen 70 évvel ezelőtti eseményeken tisztességesen döntött: megtagadta a nyilas kiürítési utasítás („a kiürítésnek XII. 4-én, hétfőn, déli 12 óráig be kell fejeződnie”), teljesítését, amiért a nyilas pártszolgálatosok le is tartóztatták.

Bosszankodásom oka: a megemlékezés számomra nem róla szól. A csepeliekről. Igen, róluk. Azokról, akik 1944. december negyedikén délelőtt, a határidő lejárta előtt, megmozdultak otthonaikért, Csepelért. Ezrével vonultak a község főterére, megakadályozni Csepel kiürítését. Elszántságuknak, a fegyverek árnyékában tanúsított hősies kiállásuknak köszönhető, hogy a kivezényelt nyilasok, katonák, rendőrök nem tudták feloszlatni a hatalmas tömeget. A katonai események és a ma is csodálatra méltó ellenállás hatására, „13 óra tájban” visszavonták a kiürítési parancsot. „A nyilas uralom idején lezajlott, az országban egyetlen tömegtüntetés bizonyította Csepel népének bátorságát.” (dr. Bolla Dezső: Csepel története). Ezért kell róluk, a csepeliekről megemlékeznünk.

Nem dr. Koncz Jánosról, és ráadásul, nem a Csepeli Temetőben. A helyszínen. A Szent Imre téren, ahol eddig is emlékeztek rájuk és tetteikre a csepeliek, fiatalok és idősebbek, civilek és pártok egyaránt. A megemlékezés „áthelyezése” ezért elfogadhatatlan számomra. Az sem menti, hogy a napokban megkezdődtek a polgármesteri hivatal külső szigetelése, s az állványok miatt nehezebb megközelíteni az önkormányzat által 20 éve, 1994-ben elhelyezett emléktáblát. Hiszen ott van az eredeti szintér, amely 70 éve is „helyet adott” a csepelieknek, kifejezni összetartozásukat, szolidaritásukat. Ott lett volna igazán méltó a főhajtás a csepeliek akkori helytállása előtt.

Azt a gondolatot pedig, hogy a fideszesek által készített meghívó hátterében esetleg más, a történések fideszes értelmezésének, a II. világháború előtti események átértékelésének gondolata áll, elhessegetem. Pedig volt rá példa, nem is egy, az utóbbi négy évben. 

V O X

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr436946799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása