CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepelen írták alá: 18 milliárdból fejlesztik a fővárosi távfűtést

2014. december 06. 03:10 - csú

eromuves.PNGAz Alpiq Csepeli Vállalatcsoport és a Főtáv Zrt. több mint 18 milliárd forintos beruházást indít el, amellyel olcsó távhőhöz juthat 300 ezer budapesti lakos. A fejlesztés nyomán összekapcsolódnak a jelenleg egymástól független, egyedileg fűtött lakótelepek, és létrejön egy átfogó és költséghatékony fűtési rendszer Csepelen, Pesterzsébeten, Kelenföldön és Kispesten. A két cég vezetői, - Briglovics Gábor az Alpiq Csepeli vállalatcsoport vezérigazgatója és Fekete Csaba, a FŐTÁV Zrt. (azóta leváltott)  vezérigazgatója - december 2-án, az Alpiq Csepeli Vállalatcsoport Csepel II. Erőművében írtak alá együttműködési szerződést.

Az  eseményen részt vett Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára, Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes és Borbély Lénárd csepeli polgármester. 

A két cég reprezentánsait és a sajtó képviselőit Briglovics Gábor köszöntötte, majd néhány szóban bemutatta a Csepel II. Erőművet. Az Alpiq 2002-ben vásárolta meg a Budapest déli részén, az egykori Csepel Művek területén, a Duna-parton elhelyezkedő, 2000. május 16-án átadott, épült modern, kombinált ciklusú Csepel II Erőművet. A gázzal és olajjal is fűthető Csepel II Erőmű Magyarország összes energiaigényének mintegy hat százalékát képes kielégíteni. A két gázturbinával és egy gőzturbinával működő kombinált ciklusú erőmű 403 MW villamos teljesítményt és 145 MW hővel látja el a budapesti távhő-fogyasztókat a dél-pesti régióban.

Az Alpiq Csepeli Vállalatcsoport a Csepeli Ipartelepen egy magas hatásfokú, közel 450 MWe villamos teljesítményű, kombinált ciklusú gázturbinás erőmű beruházást is tervez, Csepel III Erőmű elnevezéssel – az elmúlt hat évben az előkészületek itt is megtörténtek, az engedély is rendelkezésre áll. (Amint a gazdaság helyzete kedvezőbbre fordul, elindul ez a beruházás is.)

A 18 milliárd forintos beruházással összekapcsolódnak a jelenleg egymástól független, egyedileg fűtött lakótelepek, és létrejön egy átfogó és költséghatékony fűtési rendszer Csepelen, Pesterzsébeten, Kelenföldön és Kispesten. Ezáltal lehetővé válik a belső verseny és több termelő kapcsolódik a rendszerbe. A beruházás költségeibeől 15 milliárd forintot a FŐTÁV Zrt. visel (ennek felét az európai unió támogatásából biztosítják), 3 milliárd forintot pedig az Alpiq tesz hozzá. Az Alpiq egyébként 2019-ig további 4 milliárd forintos - főként környezetvédelmi célokat szolgáló – beruházást is megvalósít Csepelen.


Forrás: 21. kerületi Hírhatár Online

Fotó: Bárány Tibor

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr326954267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása