CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csodazongora Csepelről

2015. január 24. 05:30 - csú

zongora-boganyitol.PNGRövid koncert keretében  mutatták be az úgynevezett Bogányi Zongorát a Budapest Music Centerben. Információink szerint a hangszert az egykori Csepel Művek területén található egyik műhelyben készítették el.

 A különleges hangszert Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész és alkotó csapata tervezte és korábban az Index és a Heti Válasz is írt róla. A futurisztikus külsejű, számos technikai újítással készült hangszer a nagyközönség előtt szerdán este a Zeneakadémián debütált a magyar kultúra napja alkalmából rendezett gálán.

A decemberi csepeli Adventi fúvós koncerten -ahol Járai Zsigmond egykori MNB elnök is megjelent- Németh Szilárd mondott köszöntőbeszédet, amelyben említést tett a készülő zongoráról, és arról, hogy a csepeli kultúra részét is képezhetik az ilyen és hasonló projektek.

A hangszer kifejlesztése Bolega Attila főkonstruktőr, Üveges Péter Attila főtervező valamint Cs. Nagy József zenetechnikus, intonációs szakember nevéhez fűződik. A Bogányi-zongorából a kísérleti példányon kívül eddig két darabot gyártott a Zengafons Kft., amely szeretné az új magyar hangszerrel a nemzetközi piacot is meghódítani.
A 2012-ben bejegyzett, szendehelyi (Nógrád megyei) székhelyű Zengafons Kft. 126 millió forintot nyert a hangszer fejlesztésére az Európai Unió Gazdaságfejlesztés Operatív Programjának pályázatán. Az önrész biztosításához a vállalkozás további 60 millió forint támogatást kapott a Magyar Nemzeti Banktól. Komoróczki István, a Zengafon Kft. ügyvezetője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy egyelőre nincs komoly érdeklődés a hangszer iránt, de még csak most kezdődött el a zongorát bemutató hangversenyek szervezése.

Az MTI érdeklődésére Komoróczki István elárulta, hogy a Bogányi-zongora egyedi ára körülbelül 200 ezer euró (csaknem 64 millió forint) lesz, de ez az ár egy nagyobb megrendelésnél persze csökkenhet. Hozzátette: fontosnak tartják a hangszer magyar szabadalmi védettségét, ezért a Bogányi-zongora már több országban - köztük Kínában és az Egyesült Államokban - szabadalmi oltalom alatt áll.

Bolega Attila elmondta, hogy a fejlesztés tíz év munkája. Sokat beszélgettek Bogányi Gergellyel az általa megálmodott hangzásról, így a céllal tisztában volt, ám annak megvalósítása már nehéz feladatot jelentett.
A 444.hu tavaly azt írta: Járai Zsigmond volt MNB-elnök családtagján és üzlettársán keresztül is kapcsolódik egy találmánycéghez, a Zegafons Kft.-hez, ami negyedmilliárd forintos támogatást nyert el az államtól a "Magyar Zongora" nevű pályázaton, annak negyedét az MNB adta vissza nekik nem térítendő támogatásként. Az Index pedig megírta: a Zeneakadémia nagytermében, zárás után mutatták meg Orbán Viktornak és feleségének, valamint a fél kormánynak a csodazongorát, tavaly novemberben.

Forrás: hírKOMP.hu és hvg.hu

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr787093447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása