CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Folytatja elnök úr?

2015. január 29. 02:43 - csú

hegedus_csaba-2.PNGA finisébe fordult a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) elnöki címéért folyó kampány.

Dr. Hegedüs Csaba elnök ezúttal a vs.hu- internetes portálon fejtette ki véleményét

 A regnáló birkózó-elnök arról is beszélt, hogy nem ragaszkodik mindenáron a pozíciójához, de a megkezdett munkájának folytatására kérték a hazai klubok, ő pedig nem szeretné cserbenhagyni a sportágat.

„ A 19 olimpiai aranyérmével a negyedik legeredményesebb magyar sportág január 30-án tisztújító közgyűlést tart. Egy, az üzleti életben sikeres karfiolfülűekből verbuválódott, a birkózás reformjára létrejött, a jelenlegi vezetést elsősorban az átláthatatlan finanszírozás miatt támadó Új-szövetség a rezsibiztosként ismertté vált politikust, Németh Szilárdot indítja az elnökségért. A tisztséget 23 éve betöltő, az elnöki posztért újra harcba szálló Hegedüs Csabát a vádakkal szembesítettük, és saját programjáról is kérdeztük.
“ Engem sem úgy teremtett a Jóisten, hogy életem végégéig a birkózók elnöke legyek. De egyrészt a szakosztályok is a folytatásra kérnek, másrészt pedig végig akarom vinni azt a sportágfejlesztést, amiért mindig is dolgoztam.”

Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Hegedüs Csaba a VS.hu-nak ezzel indokolta, hogy ismét jelölteti magát a Magyar Birkózószövetség (MBSZ) elnöki posztjára.

A karfiolfülűek nemzetközi világába az 1970-es évek elején Tuskirály néven berobbant sportvezetőt 1992-ben, 43 éves korában választották először elnökké, miután 1979-től szövetségi kapitányként irányította – a világversenyeken rendre az élen végzett – a magyar kötött- és szabadfogású válogatottakat. Az azóta folyamatos elnöki korszaka alatt sem lett kevesebb az eredmény, bár olimpiai bajnokságot utoljára Majoros István nyert Athénban, de az infrastruktúra, valamint a csökkenő presztízs miatt az utóbbi tíz évben több elégedetlen hang hallatszott. A sportág 2007-ben szegült szembe nyíltan az általa fémjelzett vezetéssel: a Magyar Birkózó Liga néven alakított ellenzéki platform a szerintük nem tiszta pénzügyekbe kötött bele. A 2010-es tisztújításkor is ez volt a lényege az ellenjelöltként induló, kétszeres szabadfogású Európa-bajnok Ritter Árpád programjának, az ő fogáskeresését Hegedüs bontotta, és magabiztos győzelmet aratott a voksoláson.

“ 23 éve vagyok elnök, és minden egyes évben nullás igazolásokat tudtunk produkálni. Ide eddig csak hozni kellett a pénzt, nemhogy elvinni lehetett volna. Ezer és ezer seb van rajtunk, mást sem csináltunk 20 évig, mint bolyongtunk a sötét alagútban, és nem volt gyertyánk se” – reagált Hegedüs a transzparens gazdálkodás hiányát számon kérő ellenzéki programpontra. A tavaly ősszel Új-szövetség a magyar birkózásért néven létrejött, az elnökségért Németh Szilárdot indító tömörülés, mint azt január 2-án megjelent cikkünkben is megírtuk, elsősorban a szövetség finanszírozási ügyeivel elégedetlen. Például azzal, hogy más sikersportágakkal ellentétben az MBSZ nem képes szponzori pénzekkel kiegészíteni az állami apanázst.

„Manapság sokkal nehezebb szponzori pénzhez jutni, az állami nagyvállalatok le vannak tiltva, a külföldiek pedig a saját hazájuk élsportját támogatják. A 2013-as budapesti világbajnokságot pedig annak ellenére tudtuk csodálatosan lebonyolítani, hogy a birkózást épp akkor akarták levenni az olimpiai műsorról, és az addigi támogatóink ezért kivonultak. Szerencsénkre a kormány megalkotta a sportágfejlesztést, amiért nem győzünk eléggé hálásak lenni” – mondja Hegedüs.

Az elnök szerint a szövetség gazdálkodása transzparens. A 2014-ben megítélt létesítményfejlesztési összegekkel is el tudnak számolni, az ellenzéke által számon kért 300 millió forint helyett csak azt a 200 millió forintot kapta meg az MBSZ, amelyet erre a célra szét is osztott. Ugyanez a helyzet a sportágfejlesztési támogatással, amely az elmúlt három félévben összesen másfél milliárd forintot tett ki, és amelyből az elnök szerint mind a 140 szakosztály részesült már például a szőnyegprogram keretében, és ennek köszönhetően költöznek februárban a Körcsarnokba is. „Január közepén a sportágfejlesztési konferencián többek között meg lett válaszolva fillérre pontosan minden pont, bizonyára jól, mert egyetlenegy kérdést nem tettek fel” – tett pontot a pénzügyi ügyekre Hegedüs.

A VS.hu azon kérdésére, hogy pár nappal a tisztújítás előtt az Új-szövetséghez hasonlóan miért nem tették közzé még programjukat, Hegedüs Csaba azt válaszolta, hogy azt az érintettek, köztük az ellenzéki platformot létrehozó volt válogatott nemzetközi bíró, Bacsa Péter is ismerik, hiszen az elnökség az elmúlt időszakban részletesen tárgyalta és kidolgozta. „Bacsa az elmúlt öt évben az elnökség tagja volt az édesapjával együtt. Részt vettek a program kidolgozásban. De se most, se korábban nem a másik bántásával foglalkoztam. Úgy gondolom, azokat a lépéseket, amelyeket a kormánnyal kötött szerződésünkben vállaltunk, korrektül és világosan teljesítjük. Az államtitkárság és a Magyar Olimpiai Bizottság is ezen a véleményen van” – állította a VS.hu-nak az elnök”

„Engem sokat bántottak, hogy miért csináltam meg a Mr.Tust. Én büszke vagyok, hogy egyetlen sportági elnökként a saját tudásommal és a saját szájízem szerint létrehoztuk az iskolát, ahonnan a Lőrincz Tamások és Viktorok jönnek” – tért át a személyi kultusz építésére vonatkozó állítólagos vádakra. Hegedüs szerint egyébként a generációváltásnak is csak akkor jöhet el az ideje a szövetség élén, ha az újak is annyit tesznek majd le az asztalra, mint a jelenlegi vezetés tagjai. Mint a VS.hu-nak búcsúzóul kifejtette, „a birkózósportot nem lehet lecserélni. Azok a fantasztikus eredmények, amelyek értéket teremtenek évről évre, szerintem icipicit a sportágat vezető Hegedüs Csaba és Gáspár Tamás érdemei is.” Ráadásul arra is kell gondolni, mondta, hogy a tisztújítás után is van élet, a „jövőben is egymásra leszünk utalva”.

Forrás: VS.hu és 21. kerületi Hírhatár

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr657113199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása