CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Korrupcióellenes tüntetés

2015. március 08. 23:18 - csú

korrupcios_tunti-2015-03-08.PNGTöbb ezren vonultak utcára vasárnap délután az intézményesült állami korrupció ellen a fővárosban. Juhász Péter szerint Orbán egy szintre került az aluljáró utolsó nepperével, aki az "itt a piros-hol a piros" játékkal kápráztatja el az embereket. Nem állnak meg, március 28-ára országos szintű tiltakozást szerveznek.

"Mint egy aluljáró utolsó neppere, aki itt a piros-hol a pirossal kápráztatja a körülállókat: ezen a szinten van Orbán Viktor" - jellemeztea kormányfőt Juhász Péter vasárnap délután az állami korrupció ellen összehívott fővárosi tüntetésen. Az Együtt politikusa, az eseményt is szervező V. kerületi képviselő szerint ugyanis Orbán egyetlen elvi szempontja az "elviszem", és nem tekinthető az ország miniszterelnökének, sokkal inkább "csak a tolvajok fejedelmének". Úgy fogalmazott: "nem a korrupcióval van a legnagyobb baj, hiszen elloptak már mindent, amit lehetett". Az igazán nagy baj szerinte, hogy az államot lopta el a Fidesz.

A tüntetők Orbán lemondását, börtönbe vetését követelték. Bár az esemény az intézményesített korrupció minden elmúlt években tapasztalta szegmensére fókuszált - így szóba került a trafik- és földjogok kiosztása, Vida Ildikó és a NAV-botrány, a választás vélt elcsalása -, Juhászék mégis azután kezdték szervezni, hogy kiderült a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) nem kívánta kivizsgálni a gyanús V. kerületi ingatlaneladásokat. A hatóság szerint - noha a Juhász feljelentését elutasító határozatuk alapján lényegében csak a vonatkozó önkormányzati rendeleteket, és az eladásokban érintett cégek honlapjait "vizsgálták" át - nincs nyomozni való. Pedig a fideszes Rogán Antal polgármestersége alatt a kerület gyakran harmad áron adott el üzlethelyiségeket bérlőknek, akik 30 százalékos kedvezményt is kaptak, pályáztatás nélkül.

A 16 órakor az Erzsébet térről induló, a NNI Aradi utcai székházához tartó tömeg kezdetben néhány száz fős-ezres nagyságú volt, ám ahogy haladt a menet, egyre többen csatlakoztak, 17 órára pedig, amikor az NNI-hez értek, már legalább háromezren voltak. Később a szervezők ötezer körüli tömeget becsültek, a gyülekezőket pedig Orbán 2008-as beszédével "boldogították", amelyben az akkori Fidesz-elnöknek még volt gondja Paks-ügyben az akkor még csak 10 évre tervezett titkosítással, de az egész ügyletet a magyar nép elleni puccsnak nevezte. A tömegben Karácsony Gergelyt, Szigetvári Viktort, Gulyás Balázst,s Vágó Istvánt is fel lehetett fedezni, de a korábbi kormányellenes tüntetésekkel szemben ezúttal a pártok is vállaltan megjelentek: egyrészt az Együtt-szervezés miatt, másrészt azért, mert Juhász egyre szélesebb körű összefogást sürgetett - szónoklataiban is.

A politikus éppen azon civilek miatt, akik ma még nem tudják hová lenne értelme állniuk, elmondta, az LMP-t is hívták ugyan a tüntetésre, de nem mentek el. Az Együtt részéről felszólalt Szelényi Zsuzsanna elnökségi tag, aki arról beszélt, a hatalom "mindig elszívja a tisztességes emberek elől a levegőt", és a korrupció évtizedek óta "a magyar politika rákja", ám a rendszerváltás utáni legkorruptabb politikus címe mégiscsak Orbáné. Nagy Zoltán, a DK Zala megyei elnöke a keszthelyi Tiborcz-ügyet vette elő, melyben Orbán vejének cége megvásárolta a keszthelyi kikötőt működtető céget. "Keszthelyen kikötött a kormányzati korrupció" - jellemezte a helyzetet. Szabó Rebeka, a PM elnökségi tagja pedig az egyelőre tisztázatlan körülmények között elhunyt juhászt, a földek elrablása ellen is szót emelő Váradi Andrást méltatta, s kiemelte Zuglót, az egyetlen olyan kerületet, ahol már elfogadták a civilek korrupcióellenes minimum követelményeit.

A Trafikkárosultak Mozgalma nevében felszólalt Szabóné Szabados Katalin, majd Ivanics Éva volt pénzügyőr alezredes, aki értetlenségét fejezte ki, amiért nem nyomoznak Juhász feljelentései nyomán, hiszen ha nem is történt bűncselekmény, azt akkor is egy nyomozás tisztázhatná. Ám, mint később Juhász is elmondta, Polt Péter legfőbb ügyész is "saját magát" vizsgálja ki (lásd keretes írásunkat - a szerk.), "ez egy ilyen ország", és nem szabad hagyni, hogy a hivatalvezetők, mint Vida Ildikó NAV-elnök is tette, ha korrupció gyanúja merül fel velük kapcsolatban, maguk járjanak el. Az ellenzéki politikus már most szervezi a következő tüntetést, március 28-ára, ami országos szintű lesz, s amire ezúttal minden párt képviselőjét, valamint az összes fontos civil szervezet képviselőjét meghívják. (Népszava)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr107252651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása