CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Blokkolja a paksi bővítést az EU?

2015. március 12. 22:24 - csú

stopkez.pngGiró-Szász cáfol, Navracsics azonban megerősíti az információt.

Leállította az Európai Unió a paksi atomerőmű bővítéséről Oroszországgal kötött 12 milliárd eurós megállapodást - jelentette csütörtök este a Financial Times című brit üzleti lap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva. Az MTI-nek nyilatkozó Giró-Szász András szerint a hír nem igaz, ám az Index szerint Navracsics megerősítette az EU vétóját. 

A döntés, amelynek részleteit titokban tartották, az Európai Bizottság múlt heti brüsszeli ülésén született, amelyen jelen volt Navracsics Tibor, a testület magyar biztosa is, vagyis ő már korábban tudott a verdiktről. A lap szerint az EU számos tisztségviselője aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Moszkva Európa megosztására használja energiapolitikáját. Az Euratom ügynökség, amelynek jóvá kell hagynia minden uniós tagállam fűtőanyag-ellátási megállapodását, korábban elutasította, hogy Magyarország kizárólag Oroszországtól szerezze be a fűtőelemeket.

A tekintélyes brit gazdasági, politikai napilap úgy tudja, Magyarország megfellebbezte a döntést, de az Európai Bizottság végső soron, múlt heti ülésén, mind a 28 uniós biztos jelenlétében úgy döntött, hogy támogatja az Euratom döntését. A döntés felülírásához Magyarországnak egy új

fűtőanyag-szerződést kell kötnie, vagy jogi eljárást kell indítania az Európai Bizottság ellen - írta a Financial Times, amely szerint a döntés növelheti a feszültséget Brüsszel és Moszkva között. Az újság emlékeztetett: az Európai Bizottság azt is vizsgálja, hogy a megállapodás összhangban van-e az unió közbeszerzési és állami támogatásra vonatkozó előírásaival.

A vg.hu a hír kapcsán kiemeli: így - hacsak az orosz fél nem változtat a szerződési feltételei alapjain - blokkolhatják a 12 milliárd eurós üzletet. Az FT arról is ír: titkos tárgyalások után hozta meg a végleges döntést az Európai Bizottság. 

Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár ugyanakkor határozottan cáfolta a Financial Times értesüléseit.  Azt MTI kérdésére azt mondta: nem igaz, hogy az Európai Unió blokkolta volna a Paks II. atomerőmű építését. Hozzátette, hogy az ügyben helyreigazításért folyamodtak a Financial Times szerkesztőségéhez.

Navracsics Tibor, az EU magyar biztosa azonban az Index kérdésére megerősítette, hogy az Európai Bizottság megtárgyalta és szavazás nélkül jóváhagyta az Euratom javaslatát, ami a magyar kormány és Oroszország közt létrejött paksi bővítésről szóló megállapodást blokkolja. Mint elmondta, ezekről jelentésekről az Európai Bizottságban nem szoktak szavazni, most sem tették. Az Euratom főként a paksi atomerőműbe szánt fűtőanyagok beszerzését kifogásolta tételesen. Az EU atomügyi hivatala szerint a beszerzési időtartamra kötött magyar-orosz megállapodás például konkrétan ellentétes az EU-s szabályokkal. Navracsics azt is elmondta, hogy a bizottság megkérdezte a magyar kormányt, hogy nyilvánosságra hozhatják-e a jelentést, de még nem kaptak rá választ, most pedig ki is szivárgott a lényeg. (Népszava)

 

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr277264159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása