CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Vegyék már észre magukat!

2015. március 17. 04:35 - csú

magyar_kormany.PNGSzóljon már valaki a hatalom birtokosainak, hogy vegyék észre magukat. Ne másokra mutogassanak, amikor bajt észlelnek. De ami még fontosabb: ne csináljanak állandóan bajt. És legyenek tisztában azzal is, hogy amit művelnek, az nem csupán róluk állít ki (nem túl kedvező) bizonyítványt, hanem az egész országnak rossz. Vagyis végső soron - a mostanában divatos kifejezéssel élve - a keményen dolgozó emberek szívják meg a hibáikat.

Azt mondja Majtényi László a vele készült  interjúban, hogy ami itt megy, az kabaré. És mintha a vezető kormánypárt emberei és szervezetei az utóbbi napokban ezt az állítást igyekeznének vállvetve igazolni.

Elég baj az is, hogy Brüsszel két ügyben is beintett a magyar kormánynak:

Előbb - példátlan szankcióval - felfüggesztette a reklámadó alkalmazását. Mivel úgy ítélték meg, hogy netán uniós jogokat sérthet. És nem hajlandók megvárni, amíg a budapesti illetékesek - többszöri ígéretük nyomán - végre hajlandók megváltoztatni a törvényt. Aztán kiderült az is, hogy Paks-2 terveiben is hibát találtak. Helytelenítik ugyanis, hogy Magyarország kizárólag Oroszországtól akarja beszerezni a fűtőelemeket. Ez a döntés már a múlt héten megszületett, a magyar uniós biztos, Navracsics Tibor tudott is róla, tehát megerősítette az értesülést, amely egyébként a tekintélyes Financial Times-ban jelent meg.

Minderre persze mondani kellett valamit. Mégpedig úgy, hogy kisebbítsék a brüsszeli döntéseket, éreztessék a lakossággal, hogy urai a helyzetnek, továbbá hogy a nyilatkozat megfeleljen a kedves vezető magas kívánalmainak és iránymutatásainak is. Ez kétségkívül embert próbáló feladat, még ha arról nincs is szó, hogy az igazságnak legalább egy része is fellelhető legyen a kommentárokban. Ezek után például a paksi botrányt egy államtitkár azonnal letagadta, a kormányszóvivő pedig cáfolta. Közben azonban Lázár János főminiszter elismerte, hogy történt valami, de jelezte, hogy nincs baj, hiszen mindkét ügyben - tehát a reklámadóról is - bőszen egyeztetnek az unióval. Ez utóbbi állítása egyúttal azt is jelenti, hogy Brüsszel ezt a konzultálgatást nem tartotta elegendőnek, miután mindkét esetben szükségesnek tartotta, hogy lépjen, vagy legalább állást foglaljon.

A reagálások csúcsát ezúttal is a Fidesz érte el, miután közleményükben - szokásuk szerint - az egész botrányt igyekeztek a baloldal nyakába varrni. Mondván, hátba támadják Magyarországot, továbbá a nemzeti érdekek ellen küzdenek és főleg mert kárörvendtek. A baloldal kétségkívül hálás lehet a kormánypártnak, hiszen állandóan piedesztálra emeli és a jelenlegi erejénél sokkal nagyobbat tulajdonít neki. Az pedig, hogy azt sugallják, Brüsszel már megint a gonosz nemzetellenesek hatására döntött úgy ahogy, már valóban a kabaré kategóriája.

Bizony, nagyon igaza volt Orbán Viktornak, amikor néhány napja azzal szórakoztatta a külképviselet-vezetőket, hogy önálló külpolitikát folytatni sokszor kényelmetlen. Talán észre kellene már venni, hogy Magyarország az unióhoz tartozik és ez nem csak azt jelenti, hogy annyi pénzt szerez Brüsszeltől, amennyit csak tud. Esetleg mérsékelni lehetne az unortodox lépéseket, a pávatáncot, a szabadságharcot, mindent, ami az utóbbi években csak kárt okozott az országnak. Talán nem kellene hülyének nézni sem az uniót és tagállamait, sem a magyar közvéleményt.

Meglehet, egyszerre ez túl sok kívánság. Maradjunk annyiban: vegyék már észre magukat.

 Sebes György

Népszava 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr937268089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása