CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

LÁZADNAK A CSEPELI SZÜLŐK

2015. április 01. 10:22 - csú

Vári Györgynek a mai Népszabadságban megjelent cikkét változtatás nélkül közöljük:

A csepeli önkormányzat – az érintettek heves tiltakozása ellenére is – keresztülvitte az óvodák szervezeti összevonásáról szóló döntést. Az ügyet vivő alpolgármester pedagógiai hasznokat remél a döntéstől, viszont az intézkedés nevelési hatásait saját bevallása szerint sem mérték fel igazán.

lazadashoz_-ovodai_ugy.PNGJanuár végén a fideszes többségű csepeli képviselő-testület előzetes szándéknyilatkozatot fogadott el arról, hogy az összes kerületi fenntartású ovit „tagóvodaként" egyetlen adminisztratív központ alá sorolják be. (Addig a 24 érintett intézmény közül 11 „bázisóvodaként, 13 pedig tagóvodaként működött.) Az eddig önálló óvodák vezetőinek kinevezése az elképzelés szerint ezzel megszűnik, mind a központ, mind a tagóvodák élére frissen kiírt pályázatok alapján választanak új vezetőket: Horváth Gyula DK-s képviselő szerint éppen ez, a vezetők tömeges lecserélése volna a voltaképpeni cél. Ezt a felvetést a Fidesz visszautasította.

Meg is indultak az ilyen döntések előkészítéséhez szükséges tárgyalások, amelyek során az érintettek nagy többsége világossá tette, határozottan ellenzi az ötletet. A február végi testületi ülésen, a végleges döntést megelőző vita során maga Morovik Attila alpolgármester (Fidesz) összegezte az óvodák alkalmazotti közösségeinek és a szülők képviselőinek véleményeit, amelyekben

egymást érték az ellenvetések. A 11 önálló óvodából 5 határozottan ellenezte az elképzelést.

Elsősorban attól tartottak a szülők és a pedagógusok, hogy a fajsúlyos döntések az óvodáktól távol születnek majd meg. (A szervezet bürokratizálódásával reális kockázatként számol az önkormányzat által rendelt, az átalakítás gazdasági-szervezeti hatásait vizsgáló tanulmány is.) Úgy látták továbbá meglehetősen egybehangzóan a dolgozók és a szülők is, hogy az intézmények tagóvoda-vezetőkké lefokozott irányítói, akiknek –az eddigiekkel szemben – vezetői feladataik mellett az ovis csoportokba is vissza kell majd menniük dolgozni, nem lehetnek képesek arra, hogy az eddigi színvonalon lássák el kettős feladatukat. Különösen igaz ez a sok csoporttal működő óvodákra, vagyis az átszervezés ennyiben feltétlenül veszélyezteti a pedagógiai munka minőségét. Mindezt az egyik óvodavezető felszólalásában meg is erősítette.

A PM képviselője, Hudák János ezen a ponton rá is kérdezett, rendelkezésre áll-e pedagógiai szempontú szakvélemény is a tervekről. Az alpolgármester arról tájékoztatta, hogy

„egyelőre" csak „gazdasági vélemény született, de minden kérdésre igyekeznek válaszolni".

A gazdasági szakvélemény szerint egyébként rövid távon valamelyest még meg is drágítja a rendszert az átszervezés, csak középtávon van lehetőség nem túl nagy összegű (évi hozzávetőleg 15 millió forintos) spórolásra, de a szöveg kalkulál bizonyos kockázatokkal is. Morovik alpolgármester pedig a vitában egyenesen úgy fogalmazott, hogy „ez drágább lesz, tehát nem akarnak pénzt kivenni a rendszerből".

Hudák és a jobbikos képviselő, Pákozdi József is kezdeményezte, hogy halasszák el a kérdés eldöntését, amíg tisztázzák a felmerülő kérdéseket, eloszlatják az ülésen is megszólaló szülők aggályait, a többség azonban erre sem volt hajlandó, a szócsatát követően elfogadták az előterjesztést.

A kedélyek azonban ezután sem csillapodtak, sőt,

egyfajta civil ellenállás látszik kibontakozni az ügyben.

A szülők jelentős része azóta is próbálja elérni a döntés visszavonását, a legutóbbi ülésen is szép számban jelentek meg, és megkísérelték rávenni képviselőiket döntésük visszavonására. Álláspontjuk mellett beszámolójuk szerint 650 aláírást gyűjtöttek, ami – tekintetbe véve, hogy az óvodákba összesen 2300 gyerek jár – nem tűnik elhanyagolható mennyiségnek.

Kérdésünkre, hogy pontosan milyen pedagógiai jótéteményeket várnak az összevonástól,

az önkormányzat egy uniós pályázaton elnyert pénzekből készített tanulmány megállapításaira hivatkozott anélkül, hogy ismertette volna ezeket,

továbbá jelezte, hogy a jövőben több százmillió forintot terveznek költeni az óvodák felújítására. Azt is tudatták: az átszervezés folyamán számukra „az a legfontosabb, hogy az átszervezés után sem a gyerekek, sem a szülők semmilyen változást ne érzékeljenek".

VÁRI GYÖRGY

Népszabadság és nol.hu

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr157325966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása