CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Meghátrált a kormány!

2015. április 21. 19:33 - csú

diakdemo-2015-04-21.PNGAz egyetemisták és az oktatók hétfői tüntetése után kedden meghátrált a kormány.

Megmarad a nemzetközi tanulmányok és a kommunikáció szak a jövőben is - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatási államtitkára a Felsőoktatási Kerekasztal  ülése után. A Népszava megtudta, megtartják a szerda estére szervezett tüntetést az ELTE TáTK hallgatók és oktatóik.

Palkovics László elmondta: a Magyar Rektori Konferencia (MRK) koncepcionális javaslatot tesz arra, hogyan alakítsák át a nemzetközi tanulmányok szak struktúráját, és ugyanez a helyzet a kommunikációs képzés esetében is. Hozzátette, az MRK nem támogatta, hogy a pszichológia képzés osztatlanná váljon, így marad az eddigi osztott rendszer. Egyetért ugyanakkor az MRK a társadalmi tanulmányok szak kivezetésével.

 

    

Az államtitkár azt mondta:

a szaktárca álláspontja szerint nincs veszélyben az ELTE társadalomtudományi kara, amely emellett még számos képzést hirdethet meg. A kivezetés nem jelenti az ilyen képzést hirdető intézmények számára azt sem, hogy kevesebb pénzt kapnak, a hallgatók az intézmény egyéb hasonló szakjaira jelentkezhetnek – hangsúlyozta.     

Kivezetik a műszaki menedzser képzést is alapszakként, de a mesterképzés továbbra is megmarad - mondta. Ezeket az ismeretek valamilyen konkrét alapszaknál beépítik majd. Kitért arra is: bár a hallgatói létszám csökkent, de az ipari termék és formatervező szak olyan perspektivikus képzés, ami a tartalmának fejlesztése után megmarad a jövőben is.     

Palkovics László jelezte: az agrárképzésben az eredeti javaslat azt tartalmazta, hogy bizonyos területeken állítsák vissza az osztatlan képzést, ebben van még némi bizonytalanság, az MRK ezeket az elkövetkező napokban tisztázza majd. Az egészségügyi szervező szak esetében az egészségügyi államtitkárság véleményét várják – tette hozzá, hangsúlyozva: ha azt mondják, hogy szükség van rá, meg fog maradni. Az államtitkár rögzítette: a változtatások nem érintik az intézményi kapacitásszámot, sem az intézményi struktúrát.     

Kijelentette: nem cél, hogy felsőoktatási intézmény megszűnjön, vagy elbocsátásokra kerüljön sor.

"Harcolunk, hogy tanulhassunk"

Reagáltak Palkovics László bejelentésére a holnap esti tüntetés szervezői - ELTE TáTK - az esemény Facebook-oldalán

"A kormány megijedt! De NEM értette meg mi a célkitűzésünk!!! A felsőoktatást érintő átalakítások elleni tiltakozások célja az EGYÉNI és INTÉZMÉNYI AUTONÓMIA védelme, amelyet a kormányzati tervezetek továbbra is számos ponton sértenek. A tartalmi problémákon túl elfogadhatatlannak tartjuk azt a kormányzati taktikát, amely a tiltakozók megosztására törekszik nyomásgyakorlással és a különalkukkal, és semmibe veszi az átlátható demokratikus döntéshozatal elvét. Ez az ügy nem egyszerűen egyes szakok megszüntetéséről szól. Az egyedi alkuk elfogadásával a tiltakozások és a tiltakozók céljait árulnánk el. HARCOLUNK, HOGY TANULHASSUNK!"

Döntöttek: "A szerdai demonstrációt megtartjuk! Nem hagyjuk, hogy a fejünk felett döntsenek rólunk!!! Követeljük, hogy egyeztessenek velünk a felsőoktatásról!"

Korábban írtuk: Nem hisznek a szaktárca lebegtetett ígéreteinek, szerdára tüntetést szerveznek a felsőoktatási hallgatók és oktatóik, akik hétfőn több egyetemről gyűltek össze, s végül az Emberi Erőforrások Minisztériumához (Emmi) vonultak, hogy kifejezzék tiltakozásukat a kormány felsőoktatási terveivel szemben. A szaktárca először sértegetett, fenyegetett, majd ígért és "barátkozott", ám a kabinet tántoríthatatlannak tűnik a társadalomtudományi karok szétverésében. 

Az ELTE Társadalomtudományi Kar hallgatóinak és oktatóinak követelése:

1. Követeljük, hogy az EMMI vonja vissza a szakok megszüntetésére vonatkozó előterjesztését és a felsőoktatási törvény módosításának tervezetét!

2. Követeljük a felsőoktatási autonómiát! Követeljük azt, hogy az egyetemre jelentkezők szabadon választhassák meg egyetemeiket és szakjaikat!

3. Szükség van olyan szakemberekre, akik értenek a társadalomtudományokhoz, az EU-hoz és a nemzetközi kapcsolatokhoz! Ne tiltsák be az ilyen szakembereket kinevelő szakokat!

4. A XXI. században ne az állam döntse el, kiből mi lesz! Ne az állam döntse el, milyen szakma létezhet és milyen nem. Az állam egyetlen képzést se tiltson be, illetve ne monopolizáljon a kormány egyeteme számára.

5. Szakmailag előkészített döntések szülessenek, és hozzák nyilvánosságra a döntéseket alátámasztó hatástanulmányokat! Transzparenciát, egyeztetést, szakmaiságot! Ne döntsenek rólunk nélkülünk!

6. Törvényi garanciákat követelünk arra, hogy a szakmai, oktatói, hallgatói szervezetek részt vehessenek a felsőoktatást érintő döntéshozatalban

7. A kormány kövesse az európai trendeket! Ne ássa alá a jövőnket és ne lehetetlenítse el Magyarország érvényesülését a világban.

forrás:Népszava

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr947387348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása