CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Ilyen (is) volt az idei május elseje

2015. május 02. 05:07 - csú

majus_1-2015.PNGNincs önmagában jobb- vagy baloldali jövő, csak közös jövő van. Ezt Kunhalmi Ágnes, az MSZP fővárosi elnöke mondta a városligeti Nagyréten, a Princess együttes koncertje után, de még az előtt, hogy Tóbiás József pártelnök színpadra lépett volna. Valamivel arrébb a kormányra készülő Gyurcsány Ferenc minimális ingyen áramot és ivóvizet ígért, ennek ellenére a Ligetben nem a politikáé volt a főszerep.

„Te vagy a legjobb dolog a héten, Na meg a szombat délután” – bömbölt a Pa-dö-dö nóta a Városligeti fasorban kora délelőtt, ahol a szakszervezetek egy része a civilekkel együtt tiltakozott a készülő vasúti törvény, az egészségügyiek tűrhetetlen helyzete és a dolgozói szegénység ellen. A NÉPSZAVA városligeti majálisról készített képeit itt nézheti meg! RÉSZLETEK:

„Tájékozódj! Csatlakozz! Segítünk!” – reklámozta önmagát a Magyar Szakszervezeti Szövetség, amelynek elnöke, Kordás László lapunknak azt mondta, el akarják érni, hogy a minimálbér ne legyen alacsonyabb a létminimumnál, mert Magyarországon ma az is csak tengődik, akinek van munkája. Az idei május elsejei tüntetésre 18 megyéből 70 busszal érkeztek a szakszervezeti demonstrációra és az elnök szerint így teljesítették, amit ígértek, a helyszínen összejött a tízezer tiltakozó.

majus_1-apolos-2015.PNGA színpadon eközben Gulyás Balázs, a netadó elleni tiltakozás főszervezője beszélt. A Népszava tudósítója mellett valaki megjegyezte, hogy Gulyástól lendületesebb szónoklatot várt volna, de sebaj, a fontos az, hogy itt van és összefogásra szólít. Varga Andrea védőnő az egészségügyi dolgozók fekete ruhás mozgalmához csatlakozva sötét ruhában állt a színpadon, nyakában Ápoló vagyok! feliratú táblával. Szenvedéllyel szónokolt kollégáiról, és azt sorolta, miért vagyunk mindannyian ápolók, majd a szónokokkal, közöttük Székely Tamás szakszervezeti alelnökkel, illetve Mészáros Balázzsal, a Szolidaritás Mozgalom elnökségi tagjával egymás kezét fogva kiabálták: ápoló vagyok! Még a performansz előtt Varga Andrea bejelentette, hogy május 12-én a Clark Ádám téren ismét tüntetnek az egészségügyi dolgozók.

Az elmúlt öt évben lerombolták a magyar dolgozók védelmét garantáló legutolsó pilléreket is, az alkalmazottakra ráerőltették az új Munka törvénykönyvét, és így a magyarok az Európai Unió legkiszolgáltatottabb munkavállalói lettek. Erről már a Városligeti fasorban fel állított színpadon beszélt Kordás, aki szerint a hatalom saját alaptörvényével ellentétes, nemzetközi jogokat figyelmen kívül hagyó szabályokat ír elő. A tüntetők a nagygyűlés után a városligeti Napozórétre vonultak, ahol hamisítatlan majális várta őket.

gyurcsany-kezcsok.PNG„Szeretünk Feri!” – harsogta egy férfi déltájt a Közlekedési Múzeum szomszédságában felállított DK-s színpad előtt. „Én is szeretlek Jóska, csak meg ne tudják!”- hangzott a színpadról a válasz. Addigra Gyurcsány Ferenc már meghirdette jövendő kormányprogramját, amely annak az „elfeledett hatmillió” embernek szól, akinek a rendszerváltozás óta eltelt huszonöt év adósa maradt. Az állam által megállapított létminimum, 93 ezer forint annyira elég, hogy ebből egy felnőtt enni, lakni tudjon. Eközben az állam szerint legális ennél kevesebbért, 67 ezer forintért napi nyolc órában dolgoztatni egy embert – fogalmazott, majd bejelentette, kormányra kerülésük után öt éven belül szeretnék elérni, hogy a minimálbér ne legyen kevesebb a mindenkori létminimumnál. Az is ígérte, hogy a DK részvételével létrejövő kabinet gondoskodni fog arról, hogy a cégek tulajdonosai és vezetői teljes vagyonukkal feleljenek a dolgozók béréért, mert ma sokan nem kapják meg jogos fizetésüket, mondván, éppen rosszul megy a cégnek. "Számoljunk le a rezsihazugsággal és teremtsünk rezsiigazságot" - folytatta. Bejelentette, hogy szándéka szerint a legminimálisabb emberi szükségletet fedező ivóvíz és elektromos áramot ingyen akarják majd adni, aminek az ára a fogyasztás növekedésével sávosan emelkedhet, így a magas jövedelműek nem járhatnának jobban, mint a szegényebbek.

majus_1_loval.PNGGyurcsány ismét közölte, hogy 2018-ig folyamatosan az előrehozott választásért fognak küzdeni. Azt is mondta, ha Magyarország Európához akar tartozni, ha vissza akarja állítani a munka becsületét, annak feltétele, hogy "Orbánnak és kormányának mennie kell". Kormányon ugyanis minden nap ártanak hazánknak. A DK elnökének nem volt nehéz dolga, mert szavait néhányan előre mondták, amin a pártelnök el is nevette magát. Arról biztosította az övéit, hogy a csalódottaknak programot fognak adni, mert Orbánt elzavarni, az még kevés. Azt vizionálta, hogy kormányra kerülve "nyakunkba fog szakadni" egy ország, amelyik "fáradt, csalódott és reménytelen". A kormányzat "lopásra és gazemberségre épül”, rokonok, haverok, bennfentesek gazdagodnak, miközben a többség belefárad a küzdelembe. A kabinet a legrosszabb ösztönökre játszva szeretné rávenni az embereket, hogy "zárják be" az országot; az élet urának és Istennek képzelik magukat, úgy gondolják, hogy ha "szerezhetnek három szavazatot", akkor szívesen napirendre veszik a halálbüntetést – fogalmazott. Közölte, régen nem mertek neki Orbánról panaszkodni, az emberek azt lesték nem veszi-e őket egy kamera, de ez megváltozott. Ma már a posztos rendőr is oda mer menni hozzá. „Már nem gyurcsányoznak, üzenem Viktornak, most már orbánoznak!” − mondta.

„Vigyünk életet Magyarországba!” – állt a DK színpadon kifeszített molinón. A szocialisták Nagyréten felállított színpadán viszont „Családi majálist” hirdettek. Idén ez volt a koncepció. Délelőtt a Népszava sátránál kígyózott a sor, ahol mások mellett Lendvai Ildikó és Herényi Károly, később pedig Farkasházy Tivadar dedikált és a politizálni vágyók Tóth Zoltán választási szakértővel is beszélgethettek. Az MSZP sátrai közül azt keresték fel sokan, ahol virágpalántát osztottak, de népszerű volt a Societas is, mert náluk Szabyest, a tinik ügyeletes kedvence dedikált.

kunhalmi_agnes-majus_1-2015.PNGDélután 2 óra volt, mire Kunhalmi Ágnes beszélni kezdett. Előtte még Budai Bernadett, az MSZP szóvivője biztatta a jelenlévőket véradásra, mondván nekik ez csak tíz perc, sokaknak viszont az élet. A szóvivő arra figyelmeztetett, hogy vért csak az adhat, aki még nem fogyasztott alkoholt, majd színpadra szólította a párt budapesti elnökét. „Hál’ Istennek sokan vagyunk” – kezdte Kunhalmi, pedig addigra a Gáspár Laci fanok már elindultak másfelé. A politikus meghatottan beszélt szüleiről, akiktől hitet kapott ahhoz, hogy Kiskunmajsáról eljusson a budapesti elnöki székbe. Azt hangsúlyozta, hogy nincs önmagában jobb- vagy baloldali jövő, csak közös jövő van, az MSZP politikája pedig a Fideszével szemben az építkezésről, a törekvésről, a jobb élet megteremtésének hitéről szól. „Mi azoknak csináljuk a politikát, akik tudják, hogy nyugaton azért zöldebb a fű, mert 30 éve nyírják” – fogalmazott. Hozzátette, a szocialisták politikája azoknak szól, "akik ebben az országban tovább és előre akarnak menni, és nem hátrafelé nyilazni".

majus_1-moldova.PNGTóbiás József pártelnök-frakcióvezető farmerben, ingben, vállára vetett piros pulóverben közölte, Magyarország azért van bajban, mert a politikai jobboldal elsajátította a szélsőséges gondolatokat és azoknak teret engedett. A szélsőséges eszmék, politikai korrupcióval társítva, gyökeret vertek "a Fidesz-Jobbik világában". "Beépült, mint egy egészséges testbe a vírus. Alattomos kór az, amely lerohanta és megmérgezte a társadalmunkat".Mint ahogy az emberi test küzd a kórral, úgy kell küzdenie Magyarországnak is ezzel a kórral, amelyik nem csak az ország problémája már, a felvilágosult európai demokráciára is veszélyt jelent. A pártelnök igazságos, többkulcsos adórendszert szorgalmazott, emellett értékteremtő munkahelyeket, illetve azt, hogy a 40 évet ledolgozó férfiak is nyugdíjba vonulhassanak, valamint jogokat a szakszervezeteknek.

A beszédek végén ismét visszaszállingóztak az emberek, következett ugyanis a tombola, aminek tárgyai végig a színpadon voltak. A szónoklatok idején lehetett bámészkodni, enni azonban nem nagyon, az ingyen sör és virsli kora ugyanis lejárt, az idei ételárakat pedig a közönség java vélhetően nem tudta kiperkálni. A tudósító hazafelé ízlelgette a mondatot: ez rosszkedvünk május elsejéje volt.

A NÉPSZAVA városligeti majálisról készített képeit itt nézheti meg!

Fazekas Ágnes - Népszava - Fotók: MTI és Népszava

További tudósítások, képriportok, vélemények 2015 május elsejei ünnepségeiről ITT olvashatók

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr527420648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása