CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

70 éve: Európa ünnepel és emlékezik

2015. május 09. 05:59 - csú

gyozelem-teljes.PNGHetven évvel ezelőtt, 1945. május 8-án és 9-én a hitleri német  birodalom feltétel nélkül letette a fegyvereket, megadta magát, kapitulált a szövetséges antifasiszta államok előtt, és ezzel földrészünkön véget ért a leírhatatlan szenvedéseket, borzalmakat, pusztítást okozó, hat éven át tartó második világháború. Európában azóta minden évben ünnepelnek és emlékeznek május 8-án és 9-én.

Részletek:

A háborúnak vége Európában!

A német fegyverletételről szóló okirat teljes szövege
Párizs, május 9.
A szövetségesek legfelsőbb főhadiszállásáról jelentik:
A német véderő fegyverletételéről szóló okirat teljes szövege a következő:kapitulal_jodl_tabornok.jpg

1. Alulírottak, akik a német főparancsnokság felhatalmazása alapján cselekszünk, ezennel feltétel nélkül megadjuk a szövetségesek expedíciós haderői legfelsőbb parancsnokának és ugyanakkor a szovjet főparancsnokságnak valamennyi szárazföldi, tengeri és légi haderőinket, amelyek az aláírás keltének napján német ellenőrzés alatt állanak.

2. A német főparancsnokság azonnali parancsot bocsát ki valamennyi német katonai, haditengerészeti és légügyi alárendelt parancsnokságnak, valamint német ellenőrzés alatt álló összes haderőknek, hogy május 8-án, középeurópai időszámítás szerint 23 óra 01 perckor szüntesse be a hadműveleteket és maradjon az általa abban az időpontban elfoglalt helyen. Egy hajót, csónakot sem szabad elsüllyeszteni, vagy repülőgépet elpusztítani, sem pedig azok gépezetét felszerelését megrongálni.

3. A német főparancsnokság késedelem nélkül utasítja a megfelelő parancsnokokat és biztosítja a szövetségesek expedíciós haderőit legfelső parancsnokának és a szovjet-főparancsokságnak bármely kiadandó rendelete végrehajtását.

4. A katonai fegyverletételről szóló eme egyezmény nem befolyásol semminemű általános fegyverletételi okmányt, amely ezt helyettesíteni fogja s amelyet az Egyesült Nemzetek részéről vagy megbízásukból Németországgal és a német fegyveres erővel, mint egységgel szemben, alkalmazni fogak.

5. Abban az esetben, ha a német főparancsnokság vagy az ellenőrzése alatt álló bármely haderő nem tesz eleget a fenti egyezményben foglaltak keresztülvitelére, a szövetségesek expedíciós haderőinek legfőbb parancsnoka és a szovjet főparancsnokság olyan büntető vagy másmilyen akciót foganatosít, amelyet megfelelőnek ítél. (MTI)



Csehországban is elhallgattak a fegyverek
Prága, május 9.
A prágai rádió kedden este röviddel negyed nyolc után közölte a cseh hazafias mozgalom felhívását, amely az ellenségeskedések beszüntetésére szólítja fel a cseh hazafiakat. Hasonló parancsot adott ki a német hadvezetőség is 19 óra 50 perckor a prágai rádió bejelentette, hogy a németek fegyverletételének megtárgyalására cseh küldöttség utazott Cesky Brodba. Fél tízkor a rádió hivatalos közleményt olvasott fel, amely aláírták a fegyverletételi egyezményt. A fegyverletétel feltételeit – fűze hozza a bemondó- későbbi időpontban ismertetjük. (MTI)

Forrás: Huszadik Századgyozelem_napi.PNG

Amerikában, Nyugat-Európában május 8-án ünneplik a „V-day-t”, a második világháború befejezésének napját – Oroszországban egy nappal később. Az ok: a németeknek a gyakorlatban kétszer kellett aláírniuk a feltétel nélküli fegyverletételről szóló okmányt. Először történetesen még május 7-én. A franciaországi Reimsben, Dwight Eisenhower amerikai tábornok, a szövetséges csapatok parancsnoka főhadiszállásán Alfred Jodl vezérezredes hajnali fél háromkor írta alá a papírt. Ehhez Karl Dönitz tengernagytól kapott felhatalmazást, aki Hitler április 30.-i öngyilkossága után – a „Führer” végrendelete értelmében - Németország államfőjeként lépett fel. Részletek ITT

kapitulacio.gif

 

berlin.PNG

gyozelem_napi-2.PNG

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr497441880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása