CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

RÁZÓS LERÁZÁS CSEPELEN

2015. május 18. 05:55 - csú

hudak_janos-jo-221_2.pngMegjött a válasz, de mégsem - nem indokolt az óvodák egyesítése?

Ezzel a címmel írt cikket saját blogjában Hudák János csepeli önkormányzati képviselő, a Párbeszéd Magyarországért politikusa. Témája a hónapok óta húzódó  csepeli ügy, amely elénk tárja a kerület vezetőinek antidemokratikus gyakorlatát, ha vitára kényszerülnek.

Ha már elkerülni nem lehet a konfrontációt, akkor 1.) megpróbálják agyonbeszélni és agyonbeszéltetni a bírálókat, ígérgetnek, de semmit sem valósítanak meg belőle. 2.) Igyekeznek kifárasztani a vitapartnert, 3.) Lejárató kampányt indítanak a velük szemben állók ellen  ahelyett, hogy partnerként fogadnák el őket. 4.) Újra és újra semmitmondó válaszokat adnak javaslataikra, kéréseikre és kérdéseikre.

Ez utóbbinak megtestesítője a képviselőnek  küldött hivatali válasz. A megoldatlan problémák pedig csak gyűlnek, gyűlnek és gyűlnek: 

Megkaptam a csepeli jegyzőtől a választ a rendkívüli ülésen feltett kérdésemre. Mármint, amit válasznak szántak, ugyanis érdemi előrelépés még mindig nem történt sajnos. Eközben Józsefvárosban is terítéken van az óvodák összevonása, de érdekes módon az ottani Fidesz alapvetően másként képzeli el az új struktúrát.

Április 16-án a rendkívüli képviselőtestületi ülésen tettem fel a kérdést, hogy hol található utalás az óvodák egyesítése kapcsán hivatkozott tanulmányban arra, hogy javasolnák az összevonást. A január 29-ei testületi ülésen megszavazott előterjesztésben ugyanis hivatkoznak az Európai Unió támogatásával készített szervezetfejlesztési átvilágításra és az akkor elkészült tanulmányokra. ( "A szakértői tanulmányok elkészültek, melyek alapján az Önkormányzat polgármestere és jegyzője 1/2014. (IX. 30.) számú együttes intézkedésben határozta meg az intézményi feladatellátás hatékonyságát és eredményességét növelő feladatokat. E... feladatok között szerepel az óvodák egy költségvetési szervbe történő összevonásáról szóló feladat meghatározása.")

Lelkes, újonc képviselőként el is olvastam ezeket és meglepő módon nem találtam az anyag készítőinek javaslatát az egyesítésre. Sőt, az én értelmezésem szerint, az összevonással pont ellentétes megállapítás szerepel benne:

"Az intézményi feladatellátás sturktúrája véleményünk szerint az önkormányzatban működőképes, közel optimális. Az intézmények által ellátott feladatok szervezeti keretei álláspontunk szerint további centralizálást nem igényelnek. Kisebb mértékű racionalizálást a hivatali szervezeti struktúra tekintetében javasolunk."

Lehet, hogy van, aki szerint ez nem olyan fontos kérdés, hiszen az önkormányzat a fenntartó, tehát tanulmány nélkül is dönthet természetesen az összevonásról. Viszont amellett, hogy az előterjesztés konkrétan hivatkozik a tanulmányokra, Borbély Lénárd polgármester ráadásul még rá is erősített erre a dologra, amikor azzal riogatta a testület tagjait, hogy vissza kell fizetni az uniós támogatást, amennyiben a tanulmányban leírt javaslatokat nem hajtja végre az önkormányzat. Csakhogy, ha az anyagban nincs is ilyen javaslat, akkor nincs mit végrehajtani.

Mindenesetre az említett válaszban megpróbálkoznak a lehetetlennel, mármint a tanulmányból levezetni a polgármester és a jegyző együttes intézkedéséig vezető utat. Csak épp a lényeget tekintve megint ott tartunk, hogy homályos utalásokon kívül semmi konkrét, a tanulmányban szereplő szövegre nem sikerül hivatkozni. Ígyváltozatlanul kérdéses marad, hogy a polgármester vajon csak blöffölt, amikor a visszafizetési kötelezettséget előhozta vagy esetleg úgy hivatkozott az anyagra, hogy valójában nem is ismeri annak tartalmát. Egyik sem hangzik túl biztatóan sajnos.

További érdekessége az óvodai folytatásos teleregénynek, hogy információim szerint 2012/2013-ban készült egy anyag az összevonás kérdésében. Ebbe bevonták a a pedagógusokat, intézményvezetőket is. Az akkori végeredmény  az lett, hogy az egyesítés következtében felmerülő alapvető problémák miatt nem javasolták egy intézmény létrehozását, hanem összevonásokkal ugyan, de több intézmény lérehozását tanácsolták. Így a törvényekben meghatározottak alapján még több óvodai státusz is finanszírozható lett volna, ami biztosíthatná a hatékony működést és a rendszer nem vált volna fejnehézzé. Úgy tűnik azonban, sem akkor, sem most nem halotta meg őket a többség.

Végül még egy adalék a történethez. Némi fáziskéséssel Józsefvárosban is belevágtak a fideszesek az óvodák összevonásába és ott is egy intézménybe akarják összevonni az összeset. Viszont ott valahogy felismerték, hogy a rendszer nem fog úgy jól működni, ha a tagóvoda vezetőket csoportba rakják, így ők a kötelező óraszámaikat extra foglalkozások keretében tudják majd teljesíteni. Erre valahogy nem hivatkoznak a csepeliek, pedig nálunk az egyik legnagyobb félelem emiatt van, hiszen elég sok információ áll rendelkezésre arról, hogy a jelenleg tagóvodaként működő helyeken milyen nehézségeket okoz a tagóvoda vezető leterheltsége. Ha máshol meg tudják ezt oldani csoportvezetés nélkül, akkor nyilván Csepelen is lenne rá lehetőség, csak hiányzik hozzá az akarat.

Persze a mézes-mázos önkormányzati közleményekből tudjuk, hogy minden javaslatot befogadtak az óvodai dolgozókkal történő egyeztetések során, csak éppen erről semmiféle hivatalos dokumentum nem áll rendelkezésre. Azt az előterjesztésemet, ami pedig ezt az információs "deficitet" javasolta rendezni, még csak napirendre sem vette Borbély Lénárd polgármester. Így egyelőre megint csak egy ígéretünk van, hogy legkésőbb június 15-ig részletes tájéokoztatást kapnak a szülők, de sajnos tudjuk, hogy volt már rá példa, hogy a testületi ülésen elhangzottak üres szavak maradtak.ovoda_jegyzo_arop_s.jpg

2-ovoda_jegyzo_arop_1_s.jpg

Forrás: HUDÁK JÁNOS blogja

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr487464222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása