CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Rendkívüli botránysorozat volt Csepelen szerda reggel hét órától

2015. május 22. 05:59 - csú

Borbély polgármester ittas vezetéséről tárgyalni tilos? – Óvodai égzengés süket füleknek – Morovik alpolgármester és a pszichés teher – Lesöpört lakossági vélemény – „Nem fogunk itt szórakozni!” – Pénz, paripa, fegyver ütre ‑  Ócska összjáték és színjáték ‑ Gyanús eltüntetés 

csepel_vezetoi_2014-tol.png„Gyáva banda” – mondta valaki a legutóbbi, május 20-ra összehívott rendkívüli képviselő-testületi ülés végén, a fideszes frakció tagjainak magatartására utalva. Hogy miért? Kiderül az alábbi tudósításból. 

Borbély Lénárd polgármester a reggel hét órára összehívott ülés előtt másfél nappal, a csepel.hu-ra feltett meghívóban öt napirendet jelzett. Az ülés kezdetekor a polgármester bemutatta az adóügyi iroda új vezetőjét, Horváth Andreát. Hogy mi történt a régivel, azt Borbély nem közölte. Nem tartozik ránk. Lehet, hogy Borbély úr lassan kicseréli a Németh Szilárd által kinevezett vezetőket? Ez sem a mi dolgunk. Ezt követően „jött” csak a lényeg, amiért összehívták az ülést:

Borbély Lénárd ismertette az általa javasolt napirendeket. 

Ekkor derült ki a kívülálló számára, hogy az ellenzék által javasolt 3 napirendet fel sem vette(!) a meghívóba, ki sem küldte a testület tagjainak, annak ellenére, hogy hét ellenzéki képviselő kezdeményezte megtárgyalásukat. Tiltakozásukra azt válaszolta, hogy nem voltak jogszerűek a javaslatok. Az ellenzék azonnal replikázott: tisztességtelen és inkorrekt eljárással, a testület szervezeti és működési szabályzatának megsértésével vádolta a polgármestert. Borbély válaszul arra hivatkozott, hogy már tárgyaltak az ügyekről, vagy például az ő ittas vezetésével kapcsolatos javaslat nem tartozik a testület hatáskörébe. Mit szólnának, mondta, ha ő is napirendre tűzne, hasonló, az ellenzéki képviselőkhöz köthető, erkölcsi kérdéskörbe tartozó ügyeket. Végül, gyorsan elfojtva a felhördülést, lezárta a „vitát”, s megszavaztatta a napirendet, amit a fideszes többség természetesen támogatott.

A napirend tárgyalása csak ezután kezdődött. Folytatódott – az érintettek folyamatos tiltakozása, az egyre növekvő szakmai ellenvélemények, a tárgyalási ígéretek ellenére –, az óvodák összevonásával összefüggő jogi feladatok jóváhagyása. Az ellenzék indokolatlan átszervezésre, a dokumentumok elhallgatására, a szakértői vélemény összevonást szükségtelennek látó javaslatára hivatkozva, továbbra sem támogatta a javaslatot. Tizenkét szavazattal lesöpörték őket.

Hasonló arányban utasították el a szakmai érveket felsorakoztató hozzászólásokat a következő, a Tátika-Napsugár óvoda feladatainak SNI-s, pszichés fejlődési zavarokkal küzdő gyermekek felvételéhez kötődő előterjesztés vitája során. A vitában megszólalt a két óvoda vezetője, illetve képviselője is. Szakmai, emberi érveiket Morovik Attila alpolgármester azzal utasította vissza, hogy a javaslat „semmilyen plusz terhet nem jelent”(!) az óvodáknak.

Hol él ez az ember kérdezhette volna valaki az érintettek közül, de valószínűleg annyira ledöbbentek a cinikus, hozzá nem értésre utaló mondaton, hogy nem látták szükségesnek az értelmetlen polémiát. A polgármester azonnal megragadta a pillanat adta lehetőséget, lezárta a vitát.

Az újabb ügyrendi javasat elől azonban nem tudott kitérni. Szenteczky János (MSZP), a szakmai egyeztetés hiányára, a szakma ellenállására hivatkozó javaslatát, miszerint vegyék le a napirendről a témát, s az egyeztetések után térjenek rá vissza, kapásból leszavazta a gombnyomogatásra szerződött Fidesz-KDNP frakció. A szavazati arány (12 igen, 9 nem, illetve tartózkodás) azt mutatja, hogy óvodai kérdésekben lassan senki nem támogatja a csepeli fideszeseket.

Az ellenzék elutasította a Csepel déli lakóközpont szociális város-rehabilitációja akcióterületének kibővítését célzó polgármesteri javaslatot is. Nem csak azért, mert az ellenzéki kérdések válasz nélkül maradtak, hanem mert kiderült, hogy ellentmondásos az anyag, és az érintett lakosság nem ért egyet a bővítés ilyen tartalmával. Ők parkolót akarnak, amit a 2010 előtti időszakban a fideszesek politikai akciója révén még elutasítottak. Ráadásul a „szakma sem támogatja” a javaslatot. A polgármester elég lekezelően vezette a vitát, előbb elutasította egy civil szervezeti vezető levelének ismertetését, majd a levél írójának a meghallgatását is, s végül azzal zárta le a napirendet, hogy „1,3 milliárdos EU támogatással nem fogunk itt szórakozni.”(!)

A csepeli evezős és kajak-kenu központ megvalósításához szükséges intézkedések megtételére és az ehhez szükséges tárgyalásokon az önkormányzat képviseletére kért polgármesteri felhatalmazás sem nyerte el az ellenzék szimpátiáját. A kérdésekre adott válaszok utáni hozzászólásában Horváth Gyula (DK) úgy fogalmazott: a polgármester úr „be akarja csapni a testületet.”  A kormány egyetértése ugyanis még nem jogi kötelezettség, a határozat a lényeg. Annak megvalósítási határideje azonban 2014. december 31-én lejárt, tehát most kérni utólagos felhatalmazást, egy lejárt határidejű, nem kötelező feladatban a polgármester felhatalmazására, eléggé furcsa. Szerinte, valószínűleg a nemrég létrehozott új gazdasági társaság projektekkel, majd milliókkal való ellátása állhat a háttérben. Horváth Gyula megjegyzéseire még csak nem is reagált a polgármester, akinek a hívei viszont, vele együtt, összesen 12 szavazattal, támogatták a pénz, paripa, fegyver biztosítását a polgármester számára.

Érdekesen alakult az utolsó napirend. A kezdeményező, Szenteczky János még elmondhatta, hogy miért javasolja a HUNÉP Zrt. által indított perrel kapcsolatban egy ad-hoc vizsgáló bizottság felállítását. Mint ismert, a legutóbbi képviselő-testületi ülésen kiderült: az önkormányzat 2011 óta nem fizette ki a céget, amiért az pert indított ellene. A képviselő hangsúlyozta, hogy a képviselő-testület igenis foglalkozhat, mint ahogy a Fidesz korábbi kezdeményezésére foglalkozott is hasonló ügyekkel. Ekkor következett a fideszesek titkos fegyvere. Szuhai Erika a Fidesz-KDNP frakcióvezetője, a jegyző véleményére hivatkozva indítványozta Szenteczky úr javaslatának napirendről való levételét. Elfelejtette azonban hozzátenni a lényeget, ezért Borbély úr rákérdezett: ez ügyrendi javaslat? Igen, volt a válasz. Szegény polgármester nem tehetett mást, ügyrendi javaslatról azonnal, vita nélkül kell szavaztatnia. Pedig mennyire akarhatta vitát. Mégis megtette. Így ismét leszavaztak egy, az igazságra kíváncsi ellenzéki kezdeményezést. Ők, tizenketten. Nem a 12 dühös ember. A 12 fős „fülkefor” szavazógépezet. Erre mondta az egyik képviselő, úgy, hogy sokan hallhassák: gyáva banda.

Utóirat.,: Szenteczky János ad-hoc vizsgálóbizottság létrehozására vonatkozó javaslata azóta már nem is olvasható a csepel.hu-n.

Utóirat 2.

Cikkünk megjelenése után végre a városvezetés hivatalos szócsöves is szükségesnek látta, hogy valamit azért mégis csk mondaniuk kell a szerdai botrányos szeánszról. A csepel.hu tudósítása itt olvasható

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr357480952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása