CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A Csepeli Munkásotthonért: Fáklyák fényével a sötét szándékok ellen

2015. július 06. 05:57 - csú

3.PNGAz egy héttel korábbi élőlánc és a felhívás nyomán, július 1-én, szerdán este kilenckor már fáklyával a kézben várták a rendezvény kezdetét a Csepeli Munkásotthon függetlenségének megőrzéséért tüntető csepeliek - íja a 21. kerületi Hírhatár, majd így folytatja:

Az indulás előtt versek is elhangoztak. Előbb egy lelkes hölgy adta elő rímekbe szedett gondolatait a munkásotthonról, majd Nagy József, a Csepeli Munkásotthon Alapítvány kuratóriumának elnöke a fáklyás felvonulást útjára indító gondolataival adta meg az esemény hangulatát:

– Ez a második demonstráció, melyen a Németh Szilárd által az országgyűlésben benyújtott törvénymódosító javaslat ellen tüntetünk.

A csepeliek jól tudják, hogy a Csepeli Munkásotthon Alapítványt 1990-ben tíz csepeli vállalat hozta létre. Sajnos a vállalatok többsége az elmúlt huszonöt évben jogutód nélkül megszűnt, vagy magánosítás során veszítette el alapítói jogát. Jó szívvel gondolunk az egykori alapítókra, akik úgy rendelkeztek, hogy a munkásotthon ingatlanát – apportként – az alapítvány tulajdonába adták. Ez így van ma is!

Tehát a munkásotthon ingó, és ingatlan vagyona alapítványi tulajdonban van! El nem idegeníthető, és csakis az alapítványi célt szolgálhatja: ez pedig kulturális tevékenység. Ami azt jelenti, hogy könyvtár-, színház-működtetés, művészeti csoportok, klubok, szakkörök, és civil szervezeti tevékenység.

Ezt az ingatlan vagyont az elmúlt évtizedben gazdagítottuk. Tessenek figyelni: két telken, négy épületben, 5400 négyzetméteren, 129 helyiség működik. 

Nem volt off-shore cég az alapítók között, nem szervezett ki senki semmit! Nem is volt ilyen szándék! Az alapítvány nem támogatott baloldali lapot! Az igazság az, hogy a lap – a Hírkompról van szó – támogatta a mi alapítványunkat, amikor ingyen, díjmentesen közölte kulturális reklámunkat. Ezt szeretném most is nekik megköszönni!

A mindenkori kuratórium és a felügyelő bizottság, a kulturális központ vezetői és munkatársai mindig azért dolgoztak, hogy ez a híres ház a csepelieké maradjon!

Szeretnénk továbbra is megőrizni az intézményi autonómiát, valamint a kulturális központ szellemiségét is.

A mai megmozdulás ezen értékek megőrzéséért jött létre.

7_1.PNGA mai fáklyás felvonulással azt kérjük az országgyűlési képviselőktől, hogy ne támogassák a módosító javaslat elfogadását!

A Csepeli Munkásotthon Alapítvány Kuratóriuma által kiadott, és a helyi önkormányzatnak megküldött (és válasz nélkül maradt) állásfoglalásunk szellemében készek vagyunk a tárgyalásra!

E gondolatok után Csáky László kapta meg a szólás lehetőségét: ő József Attila Arspoetica című versét adta elő.

6.PNGEzt követően – rendőri útvonal biztosítással – a fáklyás menet elindult a Táncsics Mihály után, majd a Vermes Miklós (volt Koltói Anna) utcán átvonultak a Kossuth Lajos utcába, s ott haladtak végig a járdán, egészen a Görgey Artúr téren lévő Petőfi-szoborig.

Hosszan húzódott a fáklyás vonulók sora, csendesen, méltóságteljesen haladtak a tüntetők a szakorvosi rendelőintézetig.

4.PNGA Petőfi szobor előtt összegyűlt tömeghez ismét Nagy József szólt, majd Lengyel Géza, a Csepeli Munkásotthon Tamási Lajos Olvasó Munkás Körének vezetője olvasott fel egy Baranyi Ferenc verset.

Végül Szabó Szabolcs, Csepel megválasztott országgyűlési képviselője is összefoglalta gondolatait.

Forrás: 21. kerületi Hírhatár

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr487602954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása