CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csúnya viták következhetnek, ezért átvágás ellen futószeder kellene

2015. augusztus 15. 03:22 - csú

hatarzar.PNGSenkit nem lőnek le, aki a szerb határ mentén épülő új vasfüggönyön áthatolva lép Magyarország területére. Ezt nem tehetik meg. A rendőrségi törvény a fegyverhasználatot változatlanul szigorú feltételekhez köti. Őket ennél „finomabb” eszközökkel kell meggyőzni. Kétharmados többség híján mindezen a Fidesz nem is változtathatna.

A lehetséges rendőri fellépést tekintve a kerítés nem változtat a helyzeten. Igaz, ha a migráns átvágja a drótot, az rongálás, és amennyiben a kár meghaladja az ötvenezer forintot, egy év börtön is kinézhet a menekültnek, bár ehhez elég hosszú szakaszt kell tönkretennie. Aki viszont csak akkora lyukat csinál, amelyen éppen átfér, legfeljebb újabb szabálysértéssel tetézi a tiltott határátlépést. Kit tart ez vissza több ezer kilométernyi vándorlás után?

Egyébként éppen ez a legfontosabb kérdés: mire jó ez a hatalmas építmény?

Szakemberek szerint a kerítéshez felhasznált huzal egyszerű csípőfogónak sem áll ellen, ráadásul, aki eljut addig, hogy a drótot vagdossa, már magyar területen van. Ha nincs ott a rendőr, bejut. Ha tetten érik, a rendőrnek elő kell állítania. A migráns tehát bejutott az országba. Választhatja azt is baj esetén, hogy visszafut Szerbiába, és ekkor nincs dolgunk vele, bár valahol megint próbálkozni fog. A vasfüggönynek más okból sincs sok értelme. Bárki legálisan beléphet Magyarország területére, aki a határátkelőn menedékjogért folyamodik. Erősen lehet lassítani ugyan a folyamatot, de akkor és addig Szerbiára szakad minden nyűg. Csúnya viták következhetnek. Hiába nyilvánította azonban a kormány Szerbiát biztonságos harmadik országnak, a beengedettek közül visszatoloncolni csak azokat lehet, akiknek a kérelmét elfogadhatatlannak találták. Ehhez is kell néhány hét. Addig az idegen nálunk van, és szabad. És annyi embert, aki döntésre vár, képtelenség bezárni. Akkor pedig megy tovább. Mint eddig. Akkor minek a kerítés?

A múlt század ötvenes éveiben vetődött fel, hogy az osztrák határ mentén telepített műszaki zár – aknamező – helyett ültessenek inkább futószedret. Ha elég sűrű a bozót, az is áthatolhatatlan, s nem mellesleg a katonák nyáron gyümölcshöz jutnak. A kerítésnél ez sem rosszabb ötlet.

Forrás: Lencsés Károly (nol.hu)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr97694770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása