CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Dr. Szabó Szabolcs: Orbán és Vona csődje

2015. szeptember 01. 11:32 - csú

szabo_szabolcs-jo-parlamenti_kep_4.PNGÉg az arcomon a bőr. Tényleg. Én mindig büszke voltam arra, hogy magyar vagyok. Még akkor is, amikor az utóbbi években inkább csodálkozva és furcsállva néztek ránk külföldön a 2006-os események, majd az utóbbi években Orbán ámokfutásának eredményeként. Ilyenkor mindig lehetett azt mondani, hogy a magyarok nem ilyenek, csak a főnök és a sleppje hülye. Sajnos ma már nagyon megváltozott a helyzet.

A menekültkérdés (és itt most a valódi menekültekről beszélek) totális félrekezelése miatt kifejezetten mérgesen néz ránk a nemzetközi közvélemény, a magyar választók pedig tobzódnak az idegengyűlöletben. Honnan veszem, hogy az „emberek” gyűlölik a menekülteket? Sok facebook csoportnak vagyok a tagja, hiszen így lehet a legjobban hírekhez jutni a saját választókerületemről. Megdöbbentő azonban, hogy az utóbbi 1-2 hétben teljesen elszabadultak az indulatok a menekültek kapcsán. Egyébként normális, értelmes emberek fröcsögnek a menekültekről, terjesztik a szélsőjobbos álhíreket, kritika nélkül azonosulnak olyan blőd összeesküvés elméletekkel, melyeken korábban ők maguk is inkább csak nevettek volna. De ugyanezt hallja az ember a buszon és az utcán is.

Ezt érte el Orbán és a Vona, vállt vállnak vetve. Eljutottunk odáig, hogy ma már a rendpárti demagógia terén licitálnak egymásra. Most épp’ a szabadságjogainkat akarják korlátozni, a Genfi egyezményt akarják sutba vágni, meg a hadsereget akarják határőrizeti feladatokra kivezényelni. És tessék mondani a következő lépés mi lesz? Hogy lehet ez még megfejelni? Statárium? Kínvallatás? Halálbüntetés?

Az előzményeket mindenki ismeri. Az Orbán kormány bajba került tavaly ősszel, a Jobbik meg aratni kezdett a demagóg politikájával. Orbán ebből azt szűrte le tapasztalatként, hogy jobbikosabbnak kell lenni a jobbiknál, mert akkor megállítja Vonát. Ráadásul pont kapóra jött neki, hogy egyre nagyobb számban indultak meg a menekültek az EU irányába a Közel-Keletről. Egy normális országban a titkosszolgálatok jelzésének elolvasása után felkészültek volna a menekültek ellátására, tárgyalni kezdtek volna az EU-val, hogy mi fog majd történni pár hónap múlva, gőzerővel elkezdték volna győzködni a többi tagállamot, hogy dolgozzunk már ki közösen valamilyen megoldási javaslatot.

Nem olyan bonyolult ezt az ügy, mint ahogy sokan gondolják. Nem felesleges kerítést kell építeni, meg nem kommunikációs trükköket kell bevetni, hanem kezdettől fogva csak azt kellett volna hajtogatni az EU tagállamoknak, hogy csoportosítsunk át uniós forrásokat a menekültek ellátására, építsünk EU szerte új menekülttáborokat, szereljük fel megfelelő eszközökkel a határőrizeti szerveket, töltsük fel a menekültügyi hivatalokat új munkatársakkal.

Ezen kívül arról kellett volna meggyőzni Brüsszelt és a többi tagállam vezetőjét, hogy dolgozzunk ki közös protokollokat, tervezzük meg előre a menekültek elosztását a tagállamok között, támogassuk a menekültek által használt útvonal mentén fekvő tranzit államokat, kezdjünk neki megoldási javaslatokat kidolgozni a válsággócokat illetően, hogy csökkenjen és ne növekedjen a menekültek száma. (Az Együtt ki is dolgozta a megoldási javaslatát, ami ide kattintva elolvasható). Ha ezt tették volna, akkor a menekülteket is el tudtuk volna látni rendesen, meg a magyar állampolgárok biztonságérzete sem romlott volna. Sőt!

Egy normális országban ugyanis még a legelején elkezdték volna felkészíteni a lakosságot a várható eseményekre. Felkészítették volna arra az embereket, hogy az országon áthaladó más vallású, más nyelvű, más szokású emberek nem gonoszak, nem ellenségek. Esetleg még azt is megtehették volna, hogy az iskolákban is felkészítik a gyerekeket arra az osztályfőnöki órákon, hogy láthatnak majd „másfajta” embereket az utcán. Olyan embereket, akik máshogy néznek ki, meg máshogy beszélnek, de akik jelentősen hozzájárultak a tudományok fejlődéséhez, jelentős művészi teljesítménnyel gazdagították kulturális életünket.  Egy felelős miniszterelnök a menekültek létszámának látványos növekedésének a kezdetén kiállt volna a választói elé, és a lakosok segítségét és közreműködését kérte volna.

Közösen, nemzeti összefogásban, a pártok, a civilek és a hivatalok együttműködésében mutathattuk volna meg, hogy Magyarországnak helyén van a szíve. Azt üzenhettük volna, hogy a bajban nem acsarkodunk, hanem közösen segítünk a rászorulóknak. Megadhattuk volna azt, amire a menekülteknek szüksége van: Információval láthattuk volna el őket, enni és inni adhattunk volna nekik, rendezhettük volna a papírjaikat, segíthettünk volna nekik megfelelő tábort keresni az EU területén, vagy csak simán eljuttathattuk volna őket a már az EU-ban élő rokonaikhoz. De nem ez történt. Ellentétben mondjuk Németországgal, amely simán ebbe az irányba indult el, és most rántja magával a többi uniós tagállamot a megfelelő irányba. Meg arról kezdtek el beszélni (ha ezt a Fidesz és a Jobbik olvasná és hallaná), hogy a csökkenő és elöregedő népesség miatt még kifejezetten haszna is lehet a menekültek befogadásának.

Ehhez képest mi itt állunk Európa közepén, az EU tagjaként, és megpróbálunk bezárkózni. Mert a Fidesz nagyon aljas módon, kizárólag a hatalom megtartását szem előtt tartva kijátszotta az idegenellenes kártyát, és gonosz bűnözőknek, meg terroristáknak állította be a menekülteket. Ennél nagyobb bajt nem is okoztatott volna. Az elszabadult és fortyogó indulatokat, a mérhetetlenül elharapódzott idegengyűlöletet ugyanis nagyon nehéz kezelni. A mostani kormány is meg fog ezzel küzdeni, csak épp’ tesz a egészre. Ráadásul a Jobbikkal folytatott küzdelmük miatt még valószínűleg fokozzák is majd a tempót. Nekünk, józan politikusoknak és civileknek pedig hosszú évekig fog majd tartani, amíg sikerül visszagyömöszölni a palackba a kiengedett szellemet.

Persze Orbánt ez már nem érdekli. Neki csak az lebeg a szeme előtt, hogy a Jobbikot jobbról előzze, a baloldali és liberális ellenzék pedig „menekültbarátsága” miatt legyen kiátkozott a választók szemében. A tehetetlenséget és látszatintézkedéseket egy ideig el lehet takarni kommunikációs sablonok hajtogatásával, de előbb-utóbb borul a bili, és mindenki számára kiderül: a Fidesz valójában semmit sem csinál.

Amikor a szélsőjobbon a Fidesz elmegy a falig, akkor az egész összeomlik. És akkor mi lesz? A választ rábízom az olvasóra.

A szerző Csepel és Soroksár országgyűlési képviselője

Forrás: szaboszabolcscsepel.blog.hu

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr347750636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása