CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Felfelé néző lenézők

2015. október 08. 05:52 - csú

Horváth Gyula publicisztikája

negyek_bandaja.PNGAzt gondolják, hogy a néppel való kontaktus csak másodlagos. Az elsődleges, a mostani hatalomhoz, annak itteni letéteményeséhez és erős egyéniségéhez, Németh Szilárdhoz való viszony a meghatározó.

A mostani Fideszes önkormányzati vezetők amikor a csepeli nyilvánosság elé állnak, a legtöbb esetben mondanivaló nélkül, retorikailag minősíthetetlenül és követhetetlen zavartsággal fogalmaznak.

Képviselőtársaimtól értesültem róla, hogy a közelmúltban az önkormányzati vezetés által szervezett ünnepségeken a szónokok ismét felkészületlenek, színvonal alattiak voltak.

Annak ellenére, hogy ezekre az ünnepségekre mostanában már nem megyek el, - a korábbiakban szerzett tapasztalataim alapján - elhiszem az információról, hogy helyes.

Tudom természetesen, hogy a kicsi, de főleg a nagy közösség előtt beszédet mondani, nem könnyű feladat. Cicerótól kezdve a szónoklás művészete ismert nehézség az érdeklődők előtt. A közösség előtti megszólalás képessége lehet rátermettségből következő adottság, de lehet a tanulás és a gyakorlás eredménye is.

A legfontosabb dolog azonban az, hogy az előadónak, szónoknak legyenek olyan gondolatai, amit meg kíván osztani a hallgatóságával. Figyelembe kell venni, hogy ezek a gondolatok a hellyel, az eseménnyel és a közönség várakozásával is találkozzanak, és a beszédet vállaló talentumából fakadjanak. Sok más dologgal együtt, ezekkel sincsenek tisztában a kerület mostani vezetői.

Más, fontos dologgal együtt ezt sem akarják elsajátítani.

Azért, mert úgy hiszik, hogy politikusi létük, (beosztásuk, keresetük) nem ettől függ! Azt gondolják, hogy a néppel való kontaktus csak másodlagos. Az elsődleges, a mostani hatalomhoz, annak itteni letéteményeséhez és erős egyéniségéhez, Németh Szilárdhoz való viszony a meghatározó.

A közelmúlt „fellépései” nem szóltak másról, mint Németh Szilárd melletti hűségnyilatkozatokról, vagy az általa korábban megírt, (vagy inkább megíratott) szövegek felolvasásáról. Nem új keletű ez a viselkedés! Már a közel egy évvel ezelőtti választás utáni Németh beszéd kijelölte az utat.

Akkor lekommunistázta az egész ellenzéket!

Nagy valószínűséggel nem azért, hogy együttműködési szándékát, önkorlátozó nagyságát bizonyítsa, sokkal inkább azért, hogy a bensőjében lappangó fojtott agresszivitás kicsinyes megjelenését zsinórmértéknek kifeszítse Fideszesnek, és ellenzékinek egyaránt. Követendő normaként meghatározza az utat, amit egy kivétellel rá is erőltetett hallgatóságára. Az ellenzék is farkát maga aláhúzva szorult az irredenta emlékmű árnyékába.

Mindezek mutatják, hogy a gondolkodás teljes hiánya és a közönség lenézése az, amikor az ünnepi beszéd felvállalója nem az esemény valós tartalmáról, hanem a helyi "nagyság" feltétlen szolgálatának szavakba öntött megjelenéséről szól. Amikor a szónok egyetlen érthető közlése arra szorítkozik, hogy ő milyen jó barátságban van Németh Szilárddal, nyilvánvaló az értéktévesztés a demokrácia- és intelligenciadeficit!

A személyi kultusznak is mondható megnyilvánulásaik (avíttságukon kívül) azért is neveletlenségesek, mert olyan erkölcsi kategóriát akarnak követendő példaként felállítani, ami a hallgatóság számára nem biztos, hogy követhetők! (Akkor se, ha azt mutatja, hogy fegyelmezetten hallgat, és udvariasan tapsol.) Könnyen belátható, és nem kell magyarázni, hogy milyen illetlenség egy temetői beszédben Németh Szilárdot magasztalni, akkor, amikor a résztvevők a halottra való megemlékezés okán mentek oda, és érzelmeiket a megemlékezés és a kegyelet vezérli.

Itt másról van szó, nem az illem és a hozzáértés hiányáról!

Tudatlanságról, hatalomvágyról és mérhetetlen lelki és szellemi szegénységről!

A résztvevők tudják, hogy megvetés és nevetség tárgyai, de ezt tudatosan felvállalják!

A haszonért, a pénzért, a hatalomért, az urizálásért. A nagy ember fejsimogatásáért!

Nem azért beszélnek az embereknek, hogy azokkal megértessék jobbító gondolataikat, hanem azért, hogy példát mutassanak, hogyan kell szolgálni a nagyurat. És aki ezt teszi, az kitartó szívós munka után hasonló kegyekben részesülhet, mint azok akik most a szerviesek hadát alkotják.

Nem számítanak az elvek, (van ott MSZMP titkártól, rendőr főtiszten át, volt SZDSZ-es és MIÉP-es) csak a tekintély alázatos szolgálata fontos, és mit sem ér az alázat, a magvas kiérlelt gondolat!

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr957889168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása