CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A magánélet is durvul, ha a közélet vadállati

2015. október 09. 03:24 - csú

box-333_1.pngItt most és még jó ideig a diadalittas felülkerekedésre lesz fogadókészség, nem pedig a párás tekintettel kinyújtott békejobbra....  A durva normasértésekre jószerével csak a hőzöngő nagyotmondás lehet a figyelmet keltő válasz.

N. Kósa Judit írása:

Medgyessy Péter a D–209-es botrány előtti időszakról nem rég egy interjújában így fogalmazott: „Soha nem látottan népszerű voltam a lakosság körében, hiszen betartottam a szavamat, és kerestem az ároktemetés lehetőségét.”

Ezen a mondaton merengek azóta. Az adott szó betartása rendben van, a közszférában végrehajtott fizetésemelés biztosan meghozta a várt népszerűséget, még ha veszélybe sodorta is a költségvetési egyensúlyt. De az árokbetemetés?

Biztos abban a volt miniszterelnök, hogy a legelső Fidesz-ciklus ellenségkijelöléssel, kötelező vallásossággal, kokárdakisajátítással terhelt, az országot kettészakító politikája után a magukat négy évig páriának tudók azonnali megbékélésre vágytak? Hogy ők nem óhajtották lihegve a bosszút?

Tetszik vagy sem, de egy cseppet sem képtelenség, hogy amikor most Gyurcsány Ferenc elképesztő tónusban a miniszterelnöktől az eljáró bíróig lefelé mindenkit megfenyeget a sukorói ítélet miatt, akkor már egy rögzült közhangulatnak muzsikál. Megtehetné, hogy az európai politikai normáknak megfelelően egy ilyen – jegyezzük meg: legalábbis kétséges – ítélet láttán hűvösen annyit mond, szívből reméli, hogy a másodfok majd a védelem érveit is számításba veszi, és nem pusztán a vádirat alapján szerkeszti meg az ítéletet.

Megtehetné, viszont jól tudja: visszafogott és polkorrekt vezetőkkel vannak tele a népszerűség mérhető tartományában éppen csak megjelenő pártok. Meg hogy francianégyest járni ott, ahol csűrdöngölő a divat, felér a köztudatból való kiradíroztatással. Rendkívül rossz és teljességgel kilátástalan dolog egy olyan országban élni, ahol normális ügymenetnek számít, ha egy volt miniszterelnök önnön visszatérésével fenyeget egy (feltételezem:) berezelt bírót, mire a kormánypárt visszakézből lerákosistázza, párttársa válaszul a goebbelsi jelzőt aggatja a hatalomra, a közvélemény pedig ebből az egészből körülbelül annyit nyugtáz, hogy „már megint gyurcsányoznak”.

Rossz, mert ez a verbális túlfűtöttség a mindennapokban is felsrófolja az ingerküszöböt, a magánélet is durvul, ha a közélet vadállati. És teljességgel kilátástalan, mert ez a közbeszéd és közviselkedés belátható időn belül akkor sem térhet vissza a normális kerékvágásba, ha Orbánék minden számító, részvétlen és hazug gesztusukkal egyszer mégiscsak elballagnak a fenébe. Az ároktemetés szép idea, de egy ennyire tönkretett és szétzilált társadalomban egyszerűen nincs rá igény.

Itt most és még jó ideig a diadalittas felülkerekedésre lesz fogadókészség, nem pedig a párás tekintettel kinyújtott békejobbra. Szomorú önellentmondás, hogy Gyurcsány rossz gesztusai mégiscsak pontos helyzetértékelést tükröznek. Azt a felismerést, hogy durva normasértésekre jószerével csak a hőzöngő nagyotmondás lehet a figyelmet keltő válasz.

Ettől érezheti úgy az ellenzéki polgár, hogy az ő ügye sem reménytelen. Borzasztó, de most csak ebből választhatunk: bizonytalanságában ráérős körömreszelgetés, ahogy a baloldal jó része teszi, vagy a Gyurcsány-féle partizános robbantgatás. Fohászkodjunk, hogy egyszer szükség lesz a lapátra is.

Forrás: nol.hu

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr767947946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása