CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Miért nem jönnek Magyarországra menekültek Tunéziából?

2015. október 12. 03:54 - csú

nobel-dij-ez_jobb.PNGHajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az idei díjazottak nem lehetnek olyan nagyon kiemelkedőek, hiszen kitüntetésük napjáig Magyarországon nem ismertük őket. Kik is kaptak már megint Nobel-békedíjat?
Nos, 2015-ben olyan emberek részesültek elismerésben, akik párbeszéden keresztül rendezték egy forrongó ország közügyeit. Tették ezt egy olyan régióban, ahol rendre nyílt polgárháborúhoz vezet a szemben állók közötti vita. Tunéziából indult az arab tavasz, és ez az egyetlen ország, ahol a despota elkergetését politikai értelemben nyár követte, nem dermesztő tél.

Pedig a körülmények nem nagyon tértek el a Mubaraktól megszabadult egyiptomiaktól, de míg a Nílus mentén a harag és a bosszúszomj maga alá temette az újrakezdés esélyét, Tunéziában ki tudták beszélni félelmeiket és sérelmeiket a különböző csoportok. E nemzeti útkeresésnek adott keretet a Párbeszéd Kvartett, amely most a Nobel-békedíjasok közé emelkedett.

Azért sem ismertük a most kitüntetetteket, mert elfelejtettük becsülni azokat, akik szemben állnak ugyan, de beszélnek egymással. A konfliktusokat mostanában büszkén próbálják fegyverrel, szögesdrótttal, jogtiprással megoldani a hatalmasságok. Ha aztán kudarcot vallanak, a kárvallott tömegek itt dörömbölnek Európa kapuján. Az viszont már nem fér bele a hírekbe, hogy a tunéziaiak nem menekülnek felénk, mert látnak perspektívát a hazájukban. A Nobel-békedíjról döntő bizottság jól tette, hogy legalább egy napra őket állította reflektorfénybe. (nol.hu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr437955396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása