CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csoda, hogy még elviszik a szemetet

2015. október 25. 05:48 - csú

szemetszallitas-2.PNGA pénzhiány miatt az összeomlás szélére került a hazai szelektív hulladékbegyűjtés, néhol pedig már az is csoda, hogy a házak elől egyáltalán elviszik a szemetet – írja a Népszabadság

Magyarországon az összes lakossági hulladék kétharmada mindenfajta válogatás nélkül a lerakókra kerül. Ezzel az EU hulladékhasznosítási statisztikái szerint a hátsó harmadban, a volt kelet-európaiak között viszonylag előkelő helyen, de azért Szlovéniától és Észtországtól alaposan lemaradva foglalunk helyet. Az élen Németországot, Ausztriát és a skandináv országokat találjuk, a sor végén pedig Romániát és Máltát.

A hazai hulladékkezelési rendszer több sebből vérzik:

Egyrészt a lakosság szelektálási kedvét csökkenti, hogy a házhoz jövő szolgáltatás elindításával párhuzamosan leépítették a gyűjtőszigeteket, pedig a ritkább hulladékfrakciók miatt (üveg) azokra is szükség volna, de a hulladékudvarok fenntartása is szükséges, hogy az elektronikai hulladék vagy a háztartási veszélyes hulladék (sütőolaj, festék, akkumulátor stb.) ne kerüljön csak úgy a kukákba és onnan a lerakókba vagy égetőkbe.

Mint a lap írja, a jól működő rendszerek mindig többeleműek, ez látszik abból is, hogy az EU statisztika élén álló  gazdag országokban is ilyen  működik hatékonyan.

Magyarországon viszont, az EU-ban – a maffia sújtotta Nápoly kivételével – példátlan módon teljes régiók hulladékkezelése került az összeomlás szélére, több helyen teljesen meg is szűnt a szelektált hulladék gyűjtőszigetes gyűjtése is.

A krízist az okozza, hogy miközben a hulladékkezelés lakossági költsége a rezsicsökkentés keretében mérséklődött, a regionális hulladékkezelő cégek költségei drasztikusan emelkedtek. Emiatt az ország összes kommunális szolgáltatója pénzügyi válságba csúszott, még a budapesti FKF-nek sem áll jól a szénája – írja a Népszabadság.

Az ágazatot kettős forráskivonás sújtja, mivel a kifejezetten hulladékgazdálkodási céllal kivetett közterhek jelentős része sem forog vissza a rendszerbe. A Népszabadság szakmai forrásokból származó adatai szerint például 2014-ben a termékdíjakból származó állami bevétel közel ötvenmilliárd forint volt, ám a költségvetés ebből alig 12 milliárd forintot fordított hulladékgazdálkodásra, a többit lenyelte.

Magyarország ellen időközben két európai uniós kötelezettségszegési eljárás is indult az EU-szabályokat sértő hulladékkezelési gyakorlat miatt. Ezek előbb-utóbb komoly pénzbüntetésbe fognak torkollni, ami ismét azt eredményezi majd, hogy az adófizető egyre többet kénytelen fizetni egy, az állam hibájából egyre alacsonyabb színvonalú és papíron egyre olcsóbb szolgáltatásért.

Szerző: VG Online - Népszabadság
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr807991305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása