CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Elsikkasztotta Csepelen Németh Szilárd kérdését Borbély Lénárd polgármester Hírmondója?

2015. november 02. 05:59 - csú

kisbiro-kicsi_8.pngAmi a Csepeli Hírmondóból kimaradt, azt mi közzétesszük!

Rovatunk – a csepeliek teljes körű tájékoztatása érdekében –, lapszámról-lapszámra, sorra veszi azokat a híreket, eseményeket, amelyek a XXI. Kerületi Önkormányzat Csepeli Hírmondó c. lapjába nem fértek bele. Annak eldöntése, hogy miért nem fért bele a lap 24 oldalába egy-egy hír, esemény vagy ellenzéki vélemény, rendezvény, nem elsősorban szerkesztőségünk feladata. Gondolja végig az olvasó: miért maradtak ki az alábbiak a Csepeli Hírmondó október 29-én megjelent 21. számából:

A lap címoldalán elhelyezett kép alatt olvasható: „A rendszerváltás utáni egyik legjelentősebb beruházás érkezik hamarosan a kerületbe” A szerkesztő Borbély Lénárd polgármestertől idézett.

Az idézett mondattal több gondunk is van: Nem elsősorban arra gondolunk, hogy hibás az idézet, bár a KisFőnököt (a NagyFőnök Németh Szilárd) illett volna pontosan idézni. Borbély úr ugyanis „legnagyobb beruházás” – ról beszélt. (lásd 2. oldal) Még azzal sincs bajunk, hogy a „beruházás” nem „érkezik”, hanem esetleg valamikor elindul vagy egyszer megvalósul. Gondunk a mondatban lévő túlzással van, legyen az „legjelentősebb”, vagy „legnagyobb”, ami egyébként a csepeli fideszes vezetőkre jellemző. Mindig övék kell, hogy legyen a legnagyobb, legjobb, legszebb, a leginkább megfelelő, bármi is legyen az. Ha nem lehet, akkor

csinálnak egy másikat, mint például a Szent Imre téri 56-os emlékmű mellé legutóbb felállítottak egy hasábot, a számukra legkedvesebb gyűlölködő szöveggel. Egyébként a lassan „érkező” beruházás előtt a Csepeli Szabadkikötő területén már több milliárdos beruházás valósult meg az elmúlt évtizedben. Köztük az acélipari óriás, az ArcelorMittal 1,5 mdFt-os beruházása, a 2008-ban átadott, 3 mdFt-ot érő beruházások, köztük a Ro-Ro kikötő, továbbá a Ghibli logisztikai központja. Nem maradhat ki a sorból a 2000-ben, a volt Csepel Művekben átadott, az angol PowerGen 260 millió dolláros (kb. 7,3 mdFt-os) beruházásában megvalósult új erőmű, amely ellátja hőenergiával a csepeli és erzsébeti lakások nagy részét, illetve 7 %-kal(!) vesz részt az ország energiaigényének kielégítésében.

1) A cikk címe: Logisztikai központ Csepelen: kétszáz új munkahely létesül

Ismételten fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy Borbély úr nem beszél a beruházáshoz feltétlenül szükséges infrastruktúra kérdéséről. Az újságíró sem kérdez rá. Vajon miért nem? Lehet, hogy csak nekünk fontos, hogy felhívjuk a csepeliek figyelmét arra, hogy ezek a logisztikai fejlesztések fejlett infrastruktúrát feltételeznek, ami még hiányzik Csepelről. Például nincs szó az elkészült csepeli gerincút folytatásáról, a Corvin csomópont kétszintessé alakításáról, a várhatóan megnövekedő vasúti forgalom miatt a Gubacsi híd teljes felújításáról, vagy az esetleg a Csepelen felépülő olimpiai beruházások hatalmas infrastrukturális igényéről, amely a fentieken kívül új hidat, felüljárót is igényelne stb. Ezek megvalósítása sok tíz milliárdot és hosszú éveket igényel. A Metrans beruházása pedig egy-két éven belül valóság lehet.

2) A cikk címe: Működik a déli határzár, a kerítés máris bevált

A lap immár sokadszor ad hírt a hazai közvéleményt foglalkoztató menekült kérdésről. Persze mindig Németh Szilárd hősies munkájának bemutatásán keresztül. Németh úr ugyanis nem maradhat ki egyetlen lapszámból sem. Most, ismét országgyűlési képviselőként kapott helyet a Hírmondóban.  Mivelhogy a képviselő, hallatlan bátorságát bizonyítva, a migrációval foglalkozó kérdést tett fel Magyarország belügyminiszterének – tudtuk meg az aláírás nélküli írásból. Tessék elképzelni milyen nehéz helyzetben lehetett a képviselő. A Fidesz országgyűlési képviselőjének, a Nemzetvédelmi Bizottság alelnökének, a rezsibiztosnak, aki majdnem miniszteri biztos is lett, akit a polgármester még a Csepeli Munkásotthon egyszemélyi kurátorának is kineveztetett, saját kormányának belügyminiszterét kellett kérdeznie. Hallatlan. Ráadásul migráns ügyben, aminek állítólag ő az egyik hazai és nemzetközi szakértője, véleménymegmondója, esetenként a liberálisokat, baloldaliakat „betonba verő” szóvivője. Mit kérdezzen, hogy ne hozza nehéz helyzetbe, sértse meg a minisztert?

Elgondolkodva a helyzeten, kerestük a feltett kérdést. Nem találtuk! Helyette olvashattuk viszont Németh Szilárd beszédét, Orbán idézettel, a baloldal lejáratásának szándékával. Továbbá részleteket, Orbán Viktornak az Európai Néppárt madridi kongresszusán elmondott beszédéből, miszerint „Ne engedjük a liberálisoknak és a szocialistáknak, hogy elvegyék Európát az emberektől!”  Ezek kimondása volt a cél, a feladat és ezt teljesíti a Csepeli Hírmondó. Majd a „Ellenzéki vélemények” címszó alatt „idézi” a DK és az Együtt politikusait. Nem mindig szó szerint, hanem az MTI, az Origó és Mandiner által közölt, szerkesztett írásokra hivatkozva. Tiszta ügy. Így kell ezt csinálni, egy Fidesz által közvetlenül irányított lapban. És a szerkesztőség megfelelt az elvárásnak.

3) A cikk címe: 1956 hőseire és áldozataira emlékeztünk

A tudósítás kapcsán olvasóink figyelmébe ajánljuk a blogunkon megjelent „A csepeliek átverésére, provokálására használták az ’56-os megemlékezést a csepeli fideszes városvezetők” (október 24.) és a „Horváth Gyula: Eszementek!” c. (október 29.) írásokat. A tudósítás mellé szerkesztett 1956 c. szerkesztőségi állásfoglalás néhány mondatát azonban érdekesnek tartjuk: „..ma is választani kell. … És a dolgok természeténél fogva egyáltalán nem mindegy, hogy a rombolás vagy az építés erőit szolgáljuk-e, hogy merev ideológiák zsoldjába szegődünk vagy a családunk, településünk, hazánk védelmét tartjuk fontosabbnak.”

Tisztelt Szerkesztőség! Kik azok, akik a rombolás és a merev ideológiák zsoldjába szegődnek? Talán a másképp gondolkodók, avagy a liberálisok és a baloldaliak? Kik azok, akik, az előzőekkel szemben, a család, a település, hazánk védelmét tartják fontosabbnak? Csak nem a fideszesekre gondoltak? Kik azok, akik ebben döntenek, akik rombolókra és a család, település és haza hű védelmezőire osztják az embereket? Talán Önök? Tessék mondani, milyen alapon osztályozzák az embereket?

***

HOL VAN A MEGÍGÉRT VÁLASZ?

A lap 16. száma 3. oldalának alján a szerkesztőség a következőket közölte:

„Lapzártánk után érkezett a hír, hogy Németh Szilárd országgyűlési képviselőt, kerületünk volt polgármesterét és családját, ugyanezen a portálon, ugyanilyen hazug és gátlástalan módon érte politikai támadás. A képviselő a következő lapszámban fog válaszolni.”

Mivel Németh Szilárd országgyűlési képviselő tízedik hete nem tartja be ígéretét és nem válaszol a Csepeli Hírmondóban az őt ért „hazug és gátlástalan …politikai támadás” – ra, úgy vesszük, hogy a nyugatifeny.hu- megjelent cikk igazat állított, s Németh Szilárd valóban „kisgyerekek osztálykirándulását tette pokollá”. (nyugatifenyblog.hu, augusztus 13.) Ismételt kérdésünk: legalább bocsánatot kért már a kisgyerekektől, illetve szüleiktől?

***

További kimaradt témák, események:

> A 2014. május 13-án kirobbant „botrány”-t, a csepeli közterület-felügyeleten kifüggesztett, „Ne bírságold meg” felirattal ellátott dokumentum, immár országos visszhangot kiváltott ügyét, elhallgatja a csepeliek tájékoztatására létrehozott Csepeli Hírmondó. Miért?;

> A Magyar Narancs 2013. június 13-i számában több oldalas, tényfeltáró írás jelent meg „A Csepel-Szentlőrinc tengely” címmel, amelyben a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatójának vélhetően szabálytalan ügyleteiről is részletesen olvashattunk. Az önkormányzat vezetése, a Csepeli Hírmondó nem reagált az MSZP Csepeli Szervezetének ezzel kapcsolatos nyílt levelére, amelyben az MSZP-sek követelik a gazdasági társaság összes vezetőjének menesztését, amelyet a testületi ülések egyikén a fideszes többség leszavazott. A vezérigazgató úr ügyeit tárgyalta a Népszabadság tavalyi, május 28-i, „Százmilliós zavaros fejlesztés” című cikke is, amelyet azóta is elhallgat az önkormányzat vezetése és a Csepeli Hírmondó is. Miért?

> 2013. július 29-én, a csepelujsag.blog.hu, a lakosság tájékoztatása érdekében javasolta, hogy az önkormányzat vezetése tegye közzé a Csepelen működő Nemzeti Dohányboltok címlistáját, továbbá, hogy a trafikpályázaton nyertesek hány önkormányzati helyiséget „kaptak”, milyen feltételekkel. Javaslatunkra, azóta sem érkezett válasz.

> 2014. Október 22-én Németh Szilárd átadta hivatalát Borbély Lénárdnak, az átadás-átvételi

dokumentumok azóta sem lettek nyilvánosságra hozva.

> Tavaly november elején elbocsátották a Polgármesteri Hivatal aljegyzőjét és öt munkatársát. Az elbocsátások okairól és körülményeiről azóta sincs semmilyen tájékoztatás.

> blogunkon szeptember 29-én megjelent, az „Elúsztatták a közpénzt: biliborulás után elhárítási láz Csepelen” c. cikk, amely a vesztes per kérdésével foglalkozva több kérdést vet fel, és Németh Szilárd korábbi, valamint Borbély Lénárd jelenlegi polgármester felelősségét fogalmazza meg. Vajon miért hallgat a szerző és a Csepeli Hírmondó is testületi ülés ezen napirendjéről, illetve a blogunkon megjelent írásban felvetett felelősségről?

> Idén, január 25-én ittas vezetésen érték a Ferencvárosban, Borbély Lénárdot, Csepel polgármesterét. Az ügyről immár 280 napja nem kaptak hiteles tájékoztatást a csepeliek, azóta sem tudják lezárult-e már az eljárás, vannak-e következményei a polgármesteri feladat ellátásával kapcsolatosan.

Október:

  1. A csepeli körzeti megbízott elfogta a budapesti B. Zsoltot, akit nők elleni támadások megalapozott gyanúja miatt kőrözött a csepeli rendőrség.
  2. Megjelent a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) frissített statisztikája az energiaárak európai alakulásáról. Az adatsor több ponton cáfolja a kormány és rezsi biztosa, Németh Szilárd állításait.

Csepeli kábítószer-kereskedők ellen emeltek vádat Budapesten. A négy vádlott egyike a drogot, benne több kézigránát mintájú tablettát egy csepeli lakásban rejtegette.

  1. Az Árpád utcában bilincseltek meg a rendőrök egy csepeli kábítószer-kereskedőt.
  2. A Nagy Imre ÁMK falán elhelyezett Nagy Imre emléktáblánál szervezett koszorúzással egybekötött megemlékezést a Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezete. A megemlékezésen Horváth Gyula (DK) Takács Mónika (MSZP) és Szabó Szabolcs, Csepel országgyűlési képviselője (Együtt) mondott beszédet.
  3. Halálra gázolt egy embert a csepeli HÉV, a Szabadkikötő állomásnál. A baleset miatt pótló buszok jártak a HÉV teljes vonalán.
  4. Megrongálták a Gubacsi híd korlátját. A rongálók a kerékpárút melletti korlátból kiszedték a csavarokat ami, miatt az belógott az útra.

 „Nótázó színészek” címmel tartott színházi sikeres előadást a Csepeli Munkásotthon színháztermében, a Turay Ida Színház.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr628038976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kese 52 2015.11.03. 12:11:23

Igazán örülök, hogy vannak emberek akik fontosnak tartják a pontos, elfogulatlan, tájékoztatást. Nagyra értékelem, hogy évekre visszamenőleg is felidézik azokat a témákat melyekről a fidesz nem akar,nem tud érdemben nyilatkozni, foglalkozni. Remélem, hogy elszántságuk, akaratuk még sokáig kitart.Az információ minden demokratikus rendszerben a polgárok alapjogai közé tartozik. Nálunk- mivel a demokrácia látszata is kérdéses- ezért e jogok érvényesítése a demokratikus ellenzék ill a civilek feladatává vált. további sikeres munkát kívánok.
süti beállítások módosítása