CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Hogy működik a cenzúra a csepeli papagájkommandós szócsőnél?

2015. november 16. 05:59 - csú

Ami a Csepeli Hírmondóból kimaradt, azt mi közzétesszük:

kisbiro-kicsi_8.pngA csepeliek közpénzéből kiadott lap szerkesztői nem tartották fontosnak, hogy a Magyar Köztársaság volt elnökének, a 94 éves korában elhunyt Göncz Árpád november 6-i végső búcsúztatásáról hírt adjanak!

Rovatunk – a csepeliek teljes körű tájékoztatása érdekében –, lapszámról-lapszámra, sorra veszi azokat a híreket, eseményeket, amelyek a XXI. Kerületi Önkormányzat Csepeli Hírmondó c. lapjába nem fértek bele.

Annak eldöntése, hogy miért nem fért bele a lap 24 oldalába egy-egy hír, esemény vagy ellenzéki vélemény, rendezvény, nem elsősorban szerkesztőségünk feladata. Gondolja végig az olvasó: miért maradtak ki az alábbiak a Csepeli Hírmondó november 12-én megjelent 22. számából:

1) A cikk címe: Ülésezett a képviselő-testület

Az október 29-i képviselő-testület néhány napirendjéről ad tájékoztatást a Csepeli Hírmondó, a csepel.hu-tól „átvett” írás alapján. Az átvett szót azért tettük idézőjelbe, mert a cikk a csepel.hu-n nem érhető el. Ez viszont felveti azt a lehetőséget, hogy valaki megírta a cikket, amit a CSH-nak csak közölni kellett. Lehet, hogy így is működik a Fidesz-cenzúra Csepelen? Az újságírónak még írni sem kell, megírják helyette, a szerkesztőség megszerkeszti az „átvett” írást, a nyomda kinyomtatja, mi meg csak olvasunk?

Ami pedig a tartalmat illeti: a cikk szerzője a képviselő-testület 25 napirendjéből mindössze ötről közölt némi morzsát a cikkben. Kihagyta a tájékoztatásból, hogy Hudák János ellenzéki képviselő két napirendi javaslatát a fideszes többség nem engedte megtárgyalni, levették a napirendről. Nem tartotta fontosnak, hogy a csepeliek megismerhessék például

> a szociális rászorultság alapján megállapítható pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló rendeletmódosítást;

> a Csepeli Városrendezési és Építési Szabályzat módosítását;

> a Kis Duna-parti ingatlanok telekadójának emelését. Az adó mértékét 258,4 %-kal(!) emelték, azaz a korábbi 130 Ft/m2 helyett 2016. január elsejétől 336 Ft/m2 telekadót kell fizetniük;

> a testület 67.150 euro, azaz kb. 21 mFt(!) támogatást ítélt meg a nagyszalontai Arany János Művelődési Egyesület támogatására;

> a Csepeli Birkózó Club támogatására jóváhagyott 12 millió forintos támogatást. A klubnak márciusban már jóváhagytak 5,4 milliós támogatást. Öntik tehát a pénzt a birkózóknak! Vajon miért? Csak nem Németh Szilárd kérésére?

Ami viszont felháborító a tájékoztatóban, az a következő mondat: „A csepeli önkormányzat az elmúlt években a közétkeztetésen és a szociális juttatásokon keresztül sokat tett a gyermekszegénység ellen.” Megnéztük a 2015. és a 2010. évi költségvetés idevágó összehasonlítható adatait. A „Rendszeres gyermekvédelmi pénzbeli ellátások összesen” címszó alatt az idén betervezett összeg nem éri el a 2010. évi tervezett összeg 56 %-át sem! Az arány a „Rendszeres szociális pénzbeli ellátások összesen” vonatkozásában pedig 18,8 %, amely szerint a csak ezen a címen kifizetésre kerülő összegekből több mint 257 millió forintot vontak ki!

A kedvezményes cirkuszbérlettel kapcsolatban olvasóik figyelmébe ajánljuk a blogunkon november 1-én megjelent Cirkuszt ad a népének Borbély Lénárd, Csepel polgármestere c. írást. Csak megjegyezzük, hogy az ezzel kapcsolatos előterjesztés nem tér ki arra, hogy hány gyerek és hozzátartozó veheti igénybe a bérletkedvezményt.

2) A cikk címe: Köszönjük

K.P. írásából megtudtuk, hogy Csepelen az óvodák körül minden nagyon jó, minden nagyon szép. Hurrá! Éljen Borbély Lénárd! Azért annyit hozzáteszünk, hogy 2015-ben, 2014-hez képest, a tervek szerint 78,4 %-ra veszik vissza az óvodák működési támogatási összegét, ezen belül 41,17 %-ra csökkentik a dologi feladatok támogatását! (csepel.hu)

Azzal viszont teljesen egyetértünk, hogy „köszönjük meg az intézményvezetőknek és valamennyi óvodai dolgozónak, hogy rendben mennek a dolgok.” Igaz. Nélkülük már régen nem mennének rendben a dolgok!

3) A cikk címe: Gazdasági érdek állhatott a képviselői tiltakozás mögött?

A csepel.hu-n nem található írásról rövid véleményünk: konkrét tények nélküli, csúsztatásokra alapozó rágalmazó cikk. Talán kínos lett volna mellétenni a képviselő véleményét? Mi szívesen vállaljuk, teret adunk a képviselőnek, hogy blogunkon is reagáljon a cikkben megfogalmazottakra. Csak egy megjegyzésünk van „…a szerződéskötések követhetetlenek” mondatrészhez. Ha valóban így lenne, akkor hol voltak éveken keresztül a belső ellenőrök, az intézmények pénzügyi vezetői, és az önkormányzat jegyzője, polgármestere?  Vagy másról van szó? Netán arról, hogy le kell járatni a sokat bírálatot bátran kimondó ellenzéki képviselőt?

 

4) A cikk címe: Összefogás a kötelező kvóta ellen

Véleményünk: a Német Szilárddal készült riporttal, Orbán egyik legutóbbi beszédének felidézésével, a baloldali politikusok kimazsolázott idézgetéseivel, a CSH ismételten kötelező penzumot teljesített. A kötelező kvóta elleni küzdelemnek szentelt a szerkesztőség újabb két oldalt, melynek legfőbb célja: bemutatni Németh Szilárd „heroikus” küzdelmét és megtámadott hazánk Kedves Vezetője által vívott körkörös harc jelenlegi fő irányát, a kötelező kvóta ellen összefogás szükségességét! Ezért olvasóink figyelmébe ajánljuk a blogunkon november 12-én megjelent Szabó Szabolcs: Nyugodj meg Attila! című írást.

***

HOL VAN A MEGÍGÉRT VÁLASZ?

A lap 16. száma 3. oldalának alján a szerkesztőség a következőket közölte:

„Lapzártánk után érkezett a hír, hogy Németh Szilárd országgyűlési képviselőt, kerületünk volt polgármesterét és családját, ugyanezen a portálon, ugyanilyen hazug és gátlástalan módon érte politikai támadás. A képviselő a következő lapszámban fog válaszolni.”

Mivel Németh Szilárd országgyűlési képviselő tízedik hete nem tartja be ígéretét és nem válaszol a Csepeli Hírmondóban az őt ért „hazug és gátlástalan …politikai támadás” – ra, úgy vesszük, hogy a nyugatifeny.hu- megjelent cikk igazat állított, s Németh Szilárd valóban „kisgyerekek osztálykirándulását tette pokollá”. (nyugatifenyblog.hu, augusztus 13.) Ismételt kérdésünk: legalább bocsánatot kért már a kisgyerekektől, illetve szüleiktől?

***

További kimaradt témák, események:

> A 2014. május 13-án kirobbant „botrány”-t, a csepeli közterület-felügyeleten kifüggesztett, „Ne bírságold meg” felirattal ellátott dokumentum, immár országos visszhangot kiváltott ügyét, elhallgatja a csepeliek tájékoztatására létrehozott Csepeli Hírmondó. Miért?;

> A Magyar Narancs 2013. június 13-i számában több oldalas, tényfeltáró írás jelent meg „A Csepel-Szentlőrinc tengely” címmel, amelyben a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatójának vélhetően szabálytalan ügyleteiről is részletesen olvashattunk. Az önkormányzat vezetése, a Csepeli Hírmondó nem reagált az MSZP Csepeli Szervezetének ezzel kapcsolatos nyílt levelére, amelyben az MSZP-sek követelik a gazdasági társaság összes vezetőjének menesztését, amelyet a testületi ülések egyikén a fideszes többség leszavazott. A vezérigazgató úr ügyeit tárgyalta a Népszabadság tavalyi, május 28-i, „Százmilliós zavaros fejlesztés” című cikke is, amelyet azóta is elhallgat az önkormányzat vezetése és a Csepeli Hírmondó is. Miért?

> 2013. július 29-én, a csepelujsag.blog.hu, a lakosság tájékoztatása érdekében javasolta, hogy az önkormányzat vezetése tegye közzé a Csepelen működő Nemzeti Dohányboltok címlistáját, továbbá, hogy a trafikpályázaton nyertesek hány önkormányzati helyiséget „kaptak”, milyen feltételekkel. Javaslatunkra, azóta sem érkezett válasz.

> 2014. Október 22-én Németh Szilárd átadta hivatalát Borbély Lénárdnak, az átadás-átvételi

dokumentumok azóta sem lettek nyilvánosságra hozva.

> Tavaly november elején elbocsátották a Polgármesteri Hivatal aljegyzőjét és öt munkatársát. Az elbocsátások okairól és körülményeiről azóta sincs semmilyen tájékoztatás.

> blogunkon szeptember 29-én megjelent, az „Elúsztatták a közpénzt: biliborulás után elhárítási láz Csepelen” című cikk, amely a vesztes per kérdésével foglalkozva több kérdést vet fel, és Németh Szilárd korábbi, valamint Borbély Lénárd jelenlegi polgármester felelősségét fogalmazza meg. Vajon miért hallgat a szerző és a Csepeli Hírmondó is testületi ülés ezen napirendjéről, illetve a blogunkon megjelent írásban felvetett felelősségről?

> Idén, január 25-én ittas vezetésen érték a Ferencvárosban, Borbély Lénárdot, Csepel polgármesterét. Az ügyről immár 294 napja nem kaptak hiteles tájékoztatást a csepeliek, azóta sem tudják lezárult-e már az eljárás, vannak-e következményei a polgármesteri feladat ellátásával kapcsolatosan.

Október:

A labdarúgó NBIII. legutóbbi fordulójában: Csepel FC – Tatabánya 0-4.

A Csikó sétányi zárt parkolóból loptak el egy autót.

A Csepeli Munkásotthon Színháztermében mutatta be a Hello, Dolly c. előadását a Turay Ida Színház.

Ismeretlen eredetű húst, 4-5 kilónyi szalonnát dobtak ki a csepeli kiserdő szélén.

Incze Miklós festményeiből nyílt kiállítás a Csepel Galériában. A Székely Bertalan díjas festő képei november 20-ig tekinthetők meg.

November:

  1. Mindenszentek Napja
  2. Halottak Napja

Ezrek keresték fel e két napon, illetve október utolsó napjaiban, a csepeli temetőben nyugvó szeretteik sírját, de a Mindenki Keresztjénél is sok százan helyeztek el egy-egy szál gyertyát.

Csepeli beteg késelt meg egy mentőst, kórházba szállítás során, a Heim Pál Gyermekkórház előtt, a Nagyvárad téren.

Vádemeléssel zárult a Karácsony Sándor utcai verekedős fiú ügye. Az ügy május 27-én kezdődött, amikor a vádlott megfenyegetett, majd megvert egy fiatalkorú fiút.

Több ezer ember részvétele mellett vettek végső búcsút Göncz Árpádtól, a Magyar Köztársaság volt elnökétől.

Szenteczky János, az MSZP Csepel Szervezetének elnöke, önkormányzati frakcióvezetője jogerősen pert nyert a Csepeli Városgazda Zrt. volt vezérigazgatójával, Werner Péterrel szemben. Werner Pétert a bíróság bocsánatkérésre és jelentős pénzösszeg megfizetésére kötelezte.

7.

Újabb forduló volt a labdarúgó NBIII-ban: Csepel – Balatonfüred 1-0.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr348078662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása