CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepelig, Werner Péterig érnek az amerikai kitiltási botrány szálai?

2015. december 30. 05:55 - csú

werner_peter_-arc.PNGNicsak, nicsak! Egy régi ismerős - így kiálthatnak fel Csepelen mindazok, akik ismerik Werner Pétert (képünkön), a Csevak Kft jogutódjaként létrejött Csepeli Városgazda Zrt sokat próbált és Csepelről sokat felmarkoló volt vezérigazgatóját.

Nagy port felvert ügyeiről, pénzes távozásáról és jelenlegi csepeli ugyancsak pénzes megbízásáról többször tájékoztattuk olvasóinkat. Azt azonban magunk sem gondoltuk volna, hogy Werner úr összefüggésbe hozható az úgynevezett amerikai kitiltási botránnyal.

A Németh-Borbély duó favoritja megteszi azt a szívességet a médiának, hogy Csepelt kapcsolja össze a kitiltási botránnyal? A jelek egyelőre ezt mutatják. ezért közöljük most az Átlátszó Blog cikkét:

Az amerikai kitiltási botrány kapcsán mostanában újra gyakran emlegetett Heim Péter érdekeltségéből a csepeli és a XVIII. kerületi fideszes városvezetéshez a közelmúltig bekötött Werner Péterhez került nemrégiben az a Jeremie-alapkezelő, amely most ércfeldolgozót alapított Borsodban.

Színesfém érc bányászata a fő tevékenysége az Ózdra bejegyzett Ore Recovery Ércfeldolgozó Zrt.-nek, amelyet a budapesti ABC Kockázati Tőkealap hozott létre a minap.

Az alap kezelője, az ABC Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. július közepéig Hemisphere néven futott, és Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. igazgatósági tagja, korábbi vezérigazgatója volt a fő tulajdonosa. A Hemisphere – amelyben tavaly novemberig felügyelőbizottsági tag volt Fürjes Balázs, a kiemelt fővárosi beruházásokért felelős kormánybiztos, a Századvég Gazdaságkutató korábbi vezérigazgatója is – a Jeremie-III. nyerteseként 4,28 milliárd forintot kezelt.

Heimre hivatkozott Tábor Viktor informatikus az ellene szóló vádirat szerint a Bunge étolajcégnél, hogy 2 milliárd forintért cserébe magas kapcsolataival el tudja intézni az étolaj áfájának csökkentését, az amerikai érdekeltségű Bunge azonban felvette a kapcsolatot az USA nagykövetségével. Innen eredhet az úgynevezett kitiltási botrány, bár azt ma sem tudni még, hogy kik azok a magyar állampolgárok, akik korrupció miatt nem léphetnek be az Egyesült Államokba.

Heim mindenesetre – bár neve nem először köröz a témában – most az ATV-nek adott interjúban azt fejtegette: nem tud róla, hogy nem kívánatos személy lenne az USÁ-ban, Tábort sosem látta, a Bungétól nem ismer senkit, sőt: soha semmiféle céglobbista nem kereste vele a kapcsolatot.

Az Átlátszó főbb cikkei a Századvég-ügyekről:

Nekilátunk a Századvég átvilágításának

Gondolatminiszter úr: Giró-Szász András főkommunikátor pályaíve

Szoci ejtőernyősből századvéges: egy helyettes államtitkár kormányokon átívelő karrierje

Amióta vezérigazgatóságból elnökként vonult háttérbe a közpénzmilliárdokkal tömött kormányzati agytröszt Századvégnél, Heim politikai befolyásának jelentős apadásáról szóltak a fideszes kremlinológia hírei. Az, hogy befolyásos támogatói, akik adott esetben egy harmadosztályú énekes ostoba macsóskodását követő szponzorpénz-afférból is képesek nemzetközi kardcsörgetésbe kezdeni, most hagyják Heimet főni a kitiltás botrány levében, mindenesetre nem cáfolja az elméletet.

Márpedig e szerint az elmélet szerint a Hemisphere-ABC tulajdonosváltozásának is lehet köze az elhidegüléshez. Ha így volt, nem ez az első hasonló eset: a valahai Töröcskei-közeli Jeremie-alapkezelő, a Prosperitás szintén tulajdonost váltott nemrégiben, az oligarcha-cserével párhuzamosan.

Nyugat-Kelet Kft.: Töröcskeiék utóvédharca?

A Hemisphere-utód ABC jelenleg Werner Péteré. Ő a kétezres évek elején a Napi Gazdaság kiadóját vezette, szélesebb körben mégis akkor vált ismertté, amikor a Magyar Narancstényfeltáró írása a csepeli és a pestszenlőrinci vagyonkezelő cégek több ponton összefonódó gazdálkodását mutatta be. A két kerületet vagyonkezelőjében Werner kulcsfigura volt egészen a közelmúltig: a csepelit vezette, a lőrinciben elnökölt.

Beágyazottságát mutathatja az is, hogy a Teréz-Tetőtér Loft Kft. élén egymást váltották Serfőző Péter üzletemberrel, Giró-Szász András volt kormányzati főkommunikátor, jelenlegi miniszterelnökségi tanácsadó exsógorával-üzletfelével.

Az új, ózdi cég tevékenységéről szerettünk volna többet megtudni, az Ore Recovery cégbíróságon bejelentett email-jére írt levelet azonban visszadobja a levelezőrendszer, a tulajdonos ABC-nek nincsen fellelhető honlapja, a Hemispheré pedig nem működik.

A környék ércbányászata mindenképpen ígéretes üzlet: a kormány az utóbbi hetekben igen sietősre vette a világ tízedik legnagyobb rézérc-készletét és mintegy 50 tonna aranyat rejtő – az Ore Recovery ózdi székhelyétől 50 kilométerre fekvő – recski bányák újrahasznosítását. A HVG minapi híre szerint legalábbis a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. villámtenderrel keres tanácsadót a feladatra.

Az ex-Hemisphere-es Heimnek is van egyébként némi borsodi kötődése: a napokban itt, közelebbről Lillafüreden tartotta lakodalmát menyasszonyával, Nikolits Rékával, Nikolits Istvánnak, a Horn-kormány titokminiszterének lányával.

Rádi Antónia

Forrás: BLOG.ATLATSZO.HU

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr558201048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása