CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Huszonötezer tanár sztrájkolt, sokan támogatták a sztrájkolókat

2016. április 21. 05:57 - csú

tanarsztrajk.PNG25 ezer tanár csatlakozott az egész napos sztrájkhoz, vagyis minden ötödik pedagógus nem tanított. A Pedagógusok Szakszervezete szerint sikeres volt az akciójuk, a minisztérium viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy a tanárok nagy többsége dolgozott. A munkabeszüntetéshez csatlakoztak a szociális ágazat dolgozói, Budapesten reggel forgalomlassító tiltakozás is volt, sok helyen a diákok is támogatták a sztrájkoló tanáraikat.

Összesen 1185 iskolában közel 25 ezer közoktatási dolgozó vett részt a szerdai sztrájkban – jelentette be Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke.

Sikeresnek értékelte az egész napos országos pedagógussztrájkot a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón. (A sztrájkról szóló élő körkapcsolásunkat itt találják.)

Galló Istvánné elmondta, hogy 

a megyei szervezetektől délig beérkezett adatok szerint 24 960-an vettek részt a sztrájkban, ez még néhány száz fővel nőhet. Munkabeszüntetés 1185 iskolában volt. Volt olyan intézmény, ahol minden pedagógus sztrájkolt, és volt olyan hely, ahol csak a tanárok egy része – mondta, hozzátéve, hogy 21 éve, 1995 óta nem volt ilyen nagyságrendű tanársztrájk.

A Fidesz közleményt adott ki szerda délután, amelyben azt írják, a pedagógusokat a baloldal hergeli, a mai sztrájkhoz pedig a pedagógusok csupán egyötöde csatlakozott, "ami azt jelzi, hogy döntő többségük ráébredt arra, hogy csak felhasználják őket az egymást érő politikai akciókhoz".

Az, hogy eredményes volt-e vagy sem a sztrájk, Gallóné szerint a tárgyalások döntik el, amelyek folytatódnak. A sztrájk ugyanakkor sikeres volt annak ellenére, hogy rendkívül nagy ellenszélben kellett megszervezniük - értékelt Galló Istvánné.

A követeléseikkel összefüggésben jelezte: az Emmi javaslatát a nem pedagógus végzettségű nevelési-oktatási dolgozóknak a kétszer 35 ezer forintos juttatásról nem fogadták el, ők legalább 100 ezer forintban gondolkodnak. Nem elfogadható ez azért sem, mert kizárólag a Kliknél foglalkoztatottakra vonatkozna – közölte.

A szakszervezet valószínűleg már a jövő héten tárgyalóasztalhoz ül az oktatási államtitkársággal, mondta Gallóné, aki szerint egyelőre új akciót nem szerveznek, nagyon erősen a tárgyalásokra szeretnének koncentrálni.

Bár az ország nem állt le öt percre, de több társszervezet tartott szolidaritási akciót. A Dunaferrnél öt percre beszüntették a munkát és sok helyen kitűzték a kék szalagot a szolidaritás jeleként – mondta. (HVG.HU és RTL Híradó)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr138648598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása