CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Mi történt Csepelen május 5-én? Mélyen hallgatnak a kerületvezetők

2016. május 18. 05:59 - csú

titok-2a_2.jpgNem sok vizet zavarnak Csepelen az önkormányzati képviselő-testületi ülések, még a politikai közéletben sem. Sok oka lehet annak, hogy mára már gyakorlatilag a kutyát sem érdekli, miről tárgyal, dönt a csepeli fideszes többség a nagyjából havonta megtartott ülésein. Az okok nem csak a politikával szemben növekvő közömbösséggel viselkedők számának növekedésében keresendők. Meglátásom szerint Csepelen sokat tett ennek érdekében Németh Szilárd hat évvel ezelőtti győzelme óta a helyi fideszes vezetés is, s a mögötte felsorakozott, bólogatójánosokból összeverbuvált, a hatalom megtartására szerződött Fidesz-frakció, amely mindkét polgármestert kiszolgálta, illetve kiszolgálja. Terveik (Csepel értékeinek, jelképeinek átértékelése, az eltelt évtizedek eredményeinek megtagadása, a teljes politikai, intézményi hatalom megszerzése, a baloldal teljes kiszorítása, a hatalomba való bebetonozódásuk biztosítása) megvalósítása a nyilvánosság lehető legnagyobb mértékű kizárását követelte.

Nincs szándékomban felsorolni a választási ígéreteik mögé rejtett célok megvalósítása érdekében megtett lépéseiket. Megtettem korábban, sokszor. A végeredmény a lényeg. Példának okáért a csepeliek alig ismerik a képviselő-testület munkáját. Volt néhány kivétel, amikor az érintetteknek és az adott kérdésben egységes ellenzéknek sikerült áttörnie a nyilvánosság csendjét. (Az óvodák összevonása, a Csepeli Munkásotthon Alapítvány alapítói jogának törvénymódosítással történő „bekebelezés” szándéka.)

Nagy a csend a május 5-i képviselő-testületi ülésen történtekről. A propaganda ügyek korifeusa, Ábel Attila alpolgármester, aki egyben a helyi fideszes hírblog tulajdonosa is, azóta sem jelentetett meg egy sort sem az önkormányzat hivatalos honlapján a hozott döntésekről, és ellenzéki véleményekkel sem találkoztam az általam ismert blogokon. Ami azért is érdekes, mert néhány órával az ülés kezdete előtt a csepeliek.blog.hu-n több, szerintem fontos, választ érdemlő kérdés lett feltéve a meghirdetett napirendekkel kapcsolatban.

(http://csepeliek.blog.hu/2016/05/05/a_csepeli_rendorkapitanysag_reszt_vett_borbely_lenard_polgarmester_ittas_vezetesenek_kivizsgalasaban)

Az ülésen sem a kérdések, sem a válaszok nem hangzottak el. Ezért egy kicsit utánajártam a feltett kérdéseknek, milyen konkrétumok vannak mögöttük, mi az, amit elhallgatnak az önkormányzat vezetői az előterjesztésekben? A testületi ülés előtt a tavalyi költségvetési beszámolóval kapcsolatban a csepeliek.blog.hu több kérdést tett fel. Kettőt kiemeltem, amelyekre magam sem találtam válaszokat az előterjesztésekben.

Az első kérdés: „a költségvetési bevételek öt hónap alatti 227 %-os növekedése mögött, a rendelet szerint van egy 11 mdFt-os tétel, „szabad pénzeszközök betétként való elhelyezése”,

amely ugyan ilyen címen, a finanszírozási kiadások között is szerepel. Honnan van ez a 11 milliárd „szabad pénzeszköz”

Az előterjesztésben ez a tavalyi költségvetés végrehajtásáról szóló rendeletben, az 1. § (2) bekezdésében így szerepel:

„ Az (1) bekezdés szerinti bevételből költségvetési bevétel 14.027.818 ezer Ft, az irányítószervi támogatással korrigált finanszírozási bevétel 15.620.616 ezer Ft, melyből előző évi maradvány igénybevétele (belső finanszírozásra szolgáló bevétel) 4.548.269 ezer Ft, szabad pénzeszközök betétként való elhelyezése 11.000.000. ezer Ft, államháztartáson belüli megelőlegezés (egyéb finanszírozási bevétel) 72.347 ezer Ft, külső finanszírozásra szolgáló bevétel 0 Ft.”

(http://www.csepel.hu/anyagok/dokumentumtar/Testuleti_anyagok/2016/20160505/87_etbeszamolo2015_evi_ktgvetes_teljesiteserol.pdf

A 11.000.000 ezer Ft a kiadásokat összegző (3) bekezdésben is szerepel, ugyancsak „szabad pénzeszközök betétként való elhelyezése” – ként. 

A költségvetési rendelet 1. sz. mellékletében ezek a tételek már az alábbiak szerint szerepelnek:

  1. Finanszírozási bevételek
  2. Működési célú finanszírozási bevételek

Lekötött bankbetétek megszüntetése:11.000.000,

míg a 2. sz. mellékletben:

  1. Finanszírozási kiadások
  2. Működési finanszírozási kiadások

         Pénzeszközök lekötött betétként való elhelyezése: 11.000.000.

Az első megjegyzésem, hogy a testület által elfogadott rendelet hibásan fogalmaz. Az (1) bekezdésben a lekötött bankbetét megszüntetésével és költségvetésbe való beemelésével jött össze az összes bevétel. A második: a bevételi és kiadási oldalon szereplő 11 mdFt nem szerepel sem a 2015. december 15-i, sem a 2016. február 25-i költségvetési beszámolóban. Miért nem? A harmadik: a beszámolóból kiderül, hogy a 2014.évi maradványt (4.548.269 eFt-ot, lásd a beszámoló 2. oldalát) is betétben helyezték el, ez azonban nem része a 11 mdFt-nak, ami „szabad pénzeszközök betétként való elhelyezése” – ként szerepel a fenti idézetben. Honnan van ez költségvetés bevételeként, illetve kiadásaként is szereplő hatalmas „szabad pénzeszköz”, mire vette igénybe az önkormányzati vezetés? 

A második kérdés: „A rendeletekben, tavaly decemberben és idén februárban is ugyanannyi, 4,5 milliárdos hiány szerepel. A mostani rendeletben ez a rubrika üres maradt, viszont a beszámolóból kiderült, hogy mára +5,6 mdFt többlet keletkezett, amit egyszerűen „maradványnak”- neveztek ki. Hogyan lett a februári rendeletben elfogadott 4,5 milliárdos hiányból 5,6 milliárdos többlet?”

Nézzük a tényeket:zu-tm-cikk.PNG

v o  x

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr298723824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása