CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Szilágyi Áron újra olimpiai bajnok!

2016. augusztus 11. 05:07 - csú

szilugyi_aron_kard_rio.jpgA magyar kardvívó megvédte olimpiai bajnoki címét, a döntőben imponáló fölénnyel 15-8-ra győzte le az amerikai Daryl Homert magyar idő szerint csütörtök hajnalban. Övé az ötödik magyar arany, illetve a harmadik érem, amelyet a tízfős magyar vívóküldöttség valamelyik képviselője hódít el.

Eleve jó jel volt, hogy Szilágyi Homert kapta a másik ágról, az amerikai ellen az olimpiai döntőig vívott kilenc asszójából ugyanis mindössze egyet veszített el. Ennek megfelelően Szilágyi felszabadultan kezdett, három gyors tust ért el, ami után Homer ugyan szépíteni tudott, és feljött 3-2-re, csak hogy utána

a magyar kardvívó a sportág minden szépségét felvonultató bemutatót tartva 8-4-re, majd 13-6-ra elhúzzon, és végül fölényes, 15-8-as győzelemmel a 2012-es londoni olimpia után Rio de Janeiróban is felállhasson a dobogó legfelső fokára. A végig megilletődötten vívó Homer 13-6-nál videózsűrit kért egy együttes találat után, de ez csak még két tusig lendítette előre, ami után Szilágyi gyors egymásutánban bevitte a második olimpiai bajnoki címét jelentő találatokat. Egyszer Szilágyi is kért videózsűrit 8-4-nél, amikor egy együttes találatot vitatott, és ezt a korábbi döntésen változtatva neki is ítéltek meg.)  Szilágyi aranyérme az ötödik, amelyet magyar sportoló szerez Rióban.

„Egy nagyon áldott ember vagyok. Iszonyatosan boldog” –  nyilatkozta az M4 Sportnak a győzelem után.

Az olimpia megnyitóján Szilágyi volt a magyar küldöttség zászlóvivője, a címvédésnek pedig erre nézve is van némi jelentősége, a kardvívó ugyanis most hatvannyolc év után végre megtörte a magyar zászlóvivők átkát. A kalapácsvető Németh Imre 1948-as győzelme óta nem volt olyan zászlóvivője a magyar csapatnak, aki aranyérmet tudott volna nyerni.

Ahogy a Magyarországnak egy aranyérmet szerző párbajtőröző, Szász Emese és az eddig három aranynál tartó úszó, Hosszú Katinka, Szilágyi is a Vasas SC versenyzőjeként vesz részt az olimpián.

A 26 éves Szilágyi tavaly új edző mellé szegődött, Somlai Béla után Decsi András lett a trénere. Nem az eredménytelenség miatt váltott, hiszen az év közbeni versenyeken is gyűjtött érmeket, Európa-bajnok lett, ráadásul a csapattal is érmet szerzett. „Mégis azt éreztem a vívásomon, ebből többet ki lehetne hozni újfajta felkészüléssel, új gondolatokkal.” A döntés most igazolást nyert.

(Szilágyi Áronnal még az elutazása előtt interjút készített a nol,, amelyben a címvédőkkel szembeni elvárásokról és az asszók előtti rituálékról is beszél, és amelyet ide kattintva olvashatnak el.)

Forrás: nol.hu

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr5710182882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása