CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Pofon próba lakattal és rögeszmével

2016. augusztus 23. 02:03 - csú

zarva-2_5.PNGSokféle képen lehet értelmezni azokat a kiszivárgott híreket, amelyek szerint a kormány ismét kísérletet tesz arra, hogy érvényt szerezzen a KDNP rögeszméjének, a vasárnapi boltzárnak. Harrach Péter nem „boltzárról” csak a „dolgozók érdekvédelméről” beszél, Halász János, a Fidesz frakció szóvivője pedig még a boltbezárás visszacsempészésének a gondolatát is tagadja. Ismerjük mind a két politikust: ne azt figyeljük, mit mondanak, mit tesznek…

A „lakatprogram”, ahogyan a minap egy boltvezető  nevezte, koránt sem légből kapott, a kereskedelmi multik ellen tervezett esetleges offenzíva mögött a kormány újabb izmozása állhat. Dőreség volt feltételezni, hogy az Orbán-csapat egyszerűen belenyugszik egy

ilyen kellemetlen vereségbe. Pedig az eddig megszólalt politikai elemzők úgy látják, nagyon vékony jégre léphet a kabinet, ha egy újabb kísérlet tesz, és kierőlteti a vasárnap déli boltbezárást.

Egy másik vélemény szerint az egész hátterében az ellenzéki pártok – elsősorban az MSZP – földügyben indított népszavazási kezdeményezésének kudarca állhat. Amikor úgy tűnt, hogy a vasárnapi boltzár eltörlése érdekében indított kampány sikeres lehet, a kormány gyorsan lépett, és megelőzve egy esetleges megrendítő erejű balegyenest, maga adott önmagának egy méretes pofont. Most a Fidesz-KDNP tanácsadói úgy érezhetik, fordult a kocka, a kvóta népszavazás „nemzeti támogatottsága” megfelelő muníciót adhat egy újabb kísérlethez, miközben az ellenzék aláírás gyűjtési kudarca a másik oldalon tekintélyvesztést okozhatott.

Várhatóan valamikor az őszi törvényhozási ciklus elején jelentik be, valójában milyen új „szívatás” ötletével rukkolnak ki a kormány oldalon. Persze az is elképzelhető, hogy a mostani kiszivárogtatás csupán egy kísérleti léggömb volt, megszondázni a közvélemény és az ellenzék reakcióit. Bár ismerve a Nemzeti Együttműködés Rendszerének működését, eddig még nagyon ritkán fordult elő, hogy sikerült volna – akár észérvekkel is – lebeszélni a törvényhozókat szándékaikról. Hogy ez most sem lesz másként, annak már vannak figyelmeztető jelei: a Fidesz frakció szóvivője még az ötletet is tagadja, ugyanakkor azt mondja, hogy „egyeztetések folynak a kereskedelmi dolgozók ügyében”. Az érintettek ezt hallván legfeljebb csak a szemöldöküket vonták föl csodálkozásukban.

Akárhogyan is alakul a kvótanépszavazás, a Fidesz politikai tőkéjének erősödésével számol. Ebbe – úgy gondolhatják – talán egy újabb „lakatcsomag” is belefér. Bevezetésével jó esetben is csak jövő januárjától lehet számítani, ha túl nagy vihart kavarna, és veszélyeztetné a párt választási esélyeit, még mindig maradna idő ismét visszatáncolni. Belefutni egy újabb önpofonba.

Somfai Péter (Népszava)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr4010415158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása