CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Növekvő adósság a csepeli fideszes szócsőnél, hitbizományként kezelik

2016. november 14. 05:59 - csú

Ami a Csepeli Hírmondóból kimaradt, azt mi közzétesszük, cikkeiről elmondjuk a véleményünk

kidobol-2_11.jpgRovatunk – a csepeliek teljes körű tájékoztatása érdekében –, lapszámról-lapszámra, szemlézi azokat a híreket, eseményeket, amelyek a XXI. kerületi önkormányzat Csepeli Hírmondó című lapjában, a közpénzen kiadott fideszes szócsőben, az újság 24 oldalában helyet kaptak, és felhívja a figyelmet azokra az információkra, amelyek nem fértek bele. Hónapról hónapra növekszik az adósságuk az olvasókkal, a csepeliekkel szemben. A legfrissebb Csepeli Hírmondó, az idei 22. szám november 10-én jelent meg:

Azt hiszik, hogy a csepeliek nem ismerik a tényeket. A lap Aktuális rovatában egy oldalt kapott Németh Szilárd, Csepelen kikosarazott, vigaszágról, listásan  bejutott fideszes parlamenti képviselő két kedvenc témája, a terrorelhárítás illetve a „kötelező betelepítési kvóta” kapcsán kierőszakolt alkotmánymódosítás ügye, az egyértelmű kudarc elismerése nélkül.

A Csepeli Hírmondóba továbbra sem fért bele egy sor sem például a 

Népszabadság megszüntetése kapcsán kibontakozó hazai és nemzetközi botrányról, tüntetésekről; a szeptember 24-i kőrúti robbantásról; a szeptember 18-án befejeződött XV. paralimpia eseményeiről; az egészségügyi, szociális feszültségekről; a csepeli közélet aktuális eseményeiről, hónapok óta megválaszolatlan kérdéseiről, az október 23-i ellenzéki tüntetésekről. Kíváncsian várjuk, mikor kapunk választ arra, hogy a június 16-án Szilvásy György ellen pert vesztett Németh Szilárd kifizette-e már a sértettnek a 350 ezer forintos sérelemdíjat, vagy lezárult-e már Borbély Lénárd ittas vezetésének ügye, mikor lesz bírósági tárgyalása.

A LAP EGYES CIKKEIVEL KAPCSOLATOS VÉLEMÉNYÜNK:

1) A cikk címe: Testületi ülés októberben

Az október 27-én megtartott képviselő-testületi ülés 25 napirendjéből, mindössze 9 – ről ad tájékoztatást a szerző. Nem tartotta fontosnak, hogy tájékoztassa például a lakosságot, az idei költségvetés újabb módosításáról. Ami azért is érdekes, mert az eredeti tervekhez képest, folyamatosan nőnek a működési kiadások, most éppen 126, 5 % - nál tartanak. Ugyanakkor egyre nagyobb összegek kerülnek tartalékba, ami azt mutatja, hogy az önkormányzat vezetése valószínűleg a választások előtti időszakra „tartalékolja” a jelentős beruházásokat. Nincs pénz az egészségügyi és szociális terhek és feszültségek csökkentésére, de arra van, hogy 24 millió forintot költsenek a „Pesti Srác” – ot ábrázoló köztéri szobor felállítására, annak ellenére, hogy 1956-ban Csepelen nem volt jellemző a „pesti srácok” részvétele a szabadságharcban. Arról nem is beszélve, hogy a polgármester a költségvetésben nem számolt el az október 2-i népszavazáson a referendum érvényessége érdekében felhasznált közpénzzel sem.

A cikk szerzője elhallgatja, azt is, hogy a Főváros Kormányhivatala kezdeményezésére módosították a testület Szervezeti Működési Szabályzatát; növelték a Polgármesteri Hivatal létszámát; döntöttek a Gazdasági Szolgáltató Igazgatóság átköltöztetéséről, annak érdekében, hogy a növekvő létszámú Klebesberg Intézményfenntartó Központ XXI. Tankerülete bekötözhessen a GSZI helyiségeibe. A Nagy Imre Általános Művelődési Központ Általános Iskolája és a többcélú tornacsarnok sem úszta meg az átszervezést – kezelésük, a kezelést ellátó személyzettel (9,5 fő) együtt a Csepeli Városgazda Zrt. hatáskörébe került.

Fontos, a csepeli nőket, asszonyokat negatívan érintő döntés volt, hogy kikerült az intézmény Alapító Okiratában szereplő csepeli telephelyről, a „kormányzati funkciószámmal” együtt a mammográfia működtetése, a Jahn Ferenc Kórházba. Állítólag „átmeneti időszakról van szó”, amit megkérdőjelez a mammográfiai szolgáltatás Alapító Okiratból való kikerülése. Egészen penetráns a főigazgató főorvos magyarázkodása a CSH-ban, miszerint korábban „javíthatatlan, korszerűtlen gépeket szereztek be.”, s ami még érdekesebbé teszi mentegetőzését, hogy a polgármester meg elintézi, hogy Jahn Ferenc Kórház használt berendezését valamikor – jelképes összegért – Csepelre kerüljön. Addig meg járjanak a csepeli nők és asszonyok át Pesterzsébetre, a Jahn Ferenc Kórházba.

2) A cikk címe: Hisztéria lett a bojkott vége

Három dologról nem szólt a Csepel.hu – tól átvett cikk. Először arról, hogy a Fidesz vezette önkormányzatnál nem számít a képviselő-testület által elfogadott testületi ülési munkaterv. Előfordult, hogy teljesen indokolatlanul hívtak össze rendkívüli testületi üléseket, ugyanis a javasolt napirendeket a terv szerinti rendes ülésen is meg lehetett volna tárgyalni. Másodszor: szokássá váltak a rendkívüli képviselő-testületi ülések, amikor is az utolsó pillanatban, általában az ülés előtt alig 24 órával hívják össze a képviselőket. Borbély úr a megválasztása óta eltelt két év alatt 14 rendkívüli ülést hívott össze, amelyek az ülések 43,75 %-át adják ki. Harmadszor az is megérne már egyszer pár sort, hogy a képviselő-testületi üléseken a fideszes képviselők gyakorlatilag meg sem szólalnak. Ott vannak, de minek. Gombnyomogatóknak. Az ellenzékkel soha nem egyeztetett előterjesztések megszavazása az egyetlen feladatuk.

Végül egy megjegyzés a cikkhez. Aláírásként a Csepel.hu „szerepel”, ami azt jelenti, hogy átvett cikkről van szó. Az írás azonban a Csepel.hu-n nem található. Lehet, hogy szerzője nem merte aláírni?

3) A cikk címe: Tizenkilenc tonna burgonya a csepelieknek

Hogy mennyire álságos a fideszes vezetők „jótékonykodása” három szám, amely a szerző számára is elérhető lett volna. A csepel.hu adatai szerint a szocialista vezetésű önkormányzat 2010-ben a szociálpolitikai és egyéb pénzbeli juttatásokra összesen 619 millió forintot fordított, http://csepel.hu/anyagok/dokumentumtar/Testuleti_anyagok/2011/0428/109szetBeszmol_a_2010.vikltsgvetsteljestsrl.pdf,

míg Borbély Lénárd 2016-ra összesen 174 millió forintot tervezett  http://csepel.hu/anyagok/dokumentumtar/Testuleti_anyagok/2011/0428/109szetBeszmol_a_2010.vikltsgvetsteljestsrl.pdf,

ami azt jelenti, hogy ~ 445 millió forinttal csökkentették a szociális kiadásokat, amivel tovább rontották a csepeliek szociális helyzetét.

4) A cikk címe: Szabó Szabolcs már a baloldalnak sem kell

A cikk a Magyar Időknek, a kormány által fenntartott napilapnak a hazugságán alapul, amit az érintett felek azonnal cáfoltak. A tételes cáfolat több lapban megjelent, mi egyre hívjuk fel a CSH lapigazgatójának, illetve az olvasók figyelmét: http://b1.blog.hu/2016/11/02/hazudott_a_magyar_idok_nincs_mszp-dk_megallapodas

5) A cikk címe: Összeborulás

Ismét „megszólalt” a lapigazgató úr, most „összeborulás” – ról vizionál. Legvisszataszítóbb mondata: „…az emberek meggyőzésében döntő szerepe van annak, hogy mit hallanak éjjel-nappal, minden hullámhosszon.” Szentesi Zöldi Lászlónak az eszébe sem jut, hogy az általa „igazgatott” lapot, a Csepeli Hírmondót, teljesen a Fidesz pártlapjává tette, hogy a magyar média döntő többsége már a kormány, a kormánypárt „zsebében” van? A pártirányítás alatt működő médiának meg döntő szerepe van abban, hogy az emberek csak azt hallják éjjel-nappal, amit a Fidesz akar. És ami még nem az övék, azt tönkreteszik, megszüntetik. Lásd Népszabadság. Szerintünk ennek ismeretében írja a mindenkit kioktató igazgatói „publicisztikáit”. Mert írhatja. Ez a feladata. Erre szegődött el, nem korrekt újságírásra, újságszerkesztésre.

6) A cikk címe: Közlekedési hatáskörökről döntött a Fővárosi Közgyűlés

Folytatódik a csepeli HÉV megszüntetésének előkészítése, ami az MTI – től átvett cikkből kiolvasható. A csepeli önkormányzat vezetésének meg mindehhez egy szava sincs. A közpénzből fenntartott CSH mindezt kiszolgálja, bizonyítva, továbbra sem a csepeli embereket, hanem a hatalmat szolgálja.

7) A cikk címe: Tarlós: Budapest minden hajléktalannak tud segíteni

De évek óta nem segít! Ennek bizonyítására két cikket ajánlunk olvasóink figyelmébe: http://kommon.bme.hu/esely-egyenloseg-akadalymentes-tarsadalom/188/cikkek/20-ev-alatt-negyszeresere-nott-a-hajlektalanok-szama/

http://mul.hu/magazin/104-hajlektalansors-magyarorszagon-melyinterju-egy-tarsadalmi-szakadekrol

Szerintünk az országszerte, a fővárosban és a kerületben is tapasztalható szegregálásuk egy elkülöníthető világba, csak rontja helyzetüket, s tovább erősíti a magyar társadalom meglévő feszültségeit, a társadalom fokozódó kettészakadását.

8) A cikkek címe: Fidesz: az ellenzék ne akadályozza a terrorelhárítást!

                               Nemet mondott a Jobbik a betelepítés tilalmára

A két cikk csak a Fidesz véleményét közli, két politikai kérdés kapcsán. Az fel sem merül a szerkesztőkben, hogy megkérdezzék az ellenzék képviselőit, vagy, hogy egy kicsit a dolgok mélyére nézzenek. Például arra, hogy ki a felelős, hogy „Európa egyik legfelkészültebb, legelismertebb és legalkalmasabb (sic!) terrorelhárító állománya” nem vett részt egy közismert szélsőséges, hungarista, fegyvereket tartó ember letartóztatásán, aminek következtében egy rendőrt lelőnek? Vagy arra, hogy miért szorult rá a Fidesz frakció a parlamentben a Jobbik támogatására? Miért vesztette el Orbán az október 2-i kvótaszavazási referendumot? Miért nézte el a Fidesz, hogy a migránsok elleni esztelen, gyűlöletkeltő kampány közepette, közel 15 ezer embert, köztük több bűnözőt, betelepítsenek az országba?

***

TOVÁBBI KIMARADT TÉMÁK, ESEMÉNYEK:

Október:

26.

Rendőrgyilkosság történt Bőnyben. Egy hungarista, szélsőjobboldali férfi lelőtte az őt letartóztatni szándékozó rendőrök egyikét.

29.

A Csepeli Női Sportegyesület szervezett gyűjtést a mellrák elleni küzdelem jegyében, a Tűzoltó utcai gyermekklinika rákos gyermekeinek megsegítése érdekében.

Koccanásos baleset történt Csepelen. A Szentmiklósi út és a Posztó utca kereszteződésében két személygépkocsi ütközött össze.

November:

4.

60 éve történt, hogy a szovjet csapatok megszállták Magyarországot, az ’56-os forradalom leverése érdekében. Megindult a magyarok elvándorlása, amelynek során közel 200 ezer magyar kivándorlót fogadtak be a világ több országba.

6.

Elhunyt Kocsis Zoltán, kétszeres Kossuth-díjas zongoraművész, karmester.

AMI HÓNAPOK ÓTA KIMARADT:

> A lap vezetőjét továbbra sem érdekli a csepeliek véleménye, hiszen ismét nem „maradt” hely a Metrans Kft. tervezett és gyors ütemben épülő beruházásának lakossági visszhangja, a csepeli HÉV megszüntetésének kérdésére. Ez utóbbi kapcsán június 10-én megjelent a Buckai Szövetség, majd később, néhány napja, Hudák János önkormányzati képviselő Borbély Lénárd polgármesternek írt nyílt levele, amelyeket a lap le sem közölt. Mi viszont várjuk a nyilvánossá tett levelekre a polgármester úr válaszát.

> Szentesi úr, immár 41. hete nem közli saját munkatársa és a Csepeli Munkásotthon Alapítvány vezetése közötti levélváltást, amelyben az intézmény vezetői konkrétan válaszoltak az újságíró kérdéseire. (Az újságíró kérdései és a válasz az alábbi linken olvasható: http://www.csepelimunkasotthon.hu/Peterspictures%202016.01/valasz.pdf)

> A lapigazgató most sem válaszol az idei lapszámokkal kapcsolatos kérdéseinkre. Így például arra, hogy mi indokolta az arculatváltást, Csepel kék/piros színének megszüntetését az önkormányzati lap fejlécében; vagy miért nem tudhatják meg a csepeliek, hogyan lett „lezárva” Borbély Lénárd polgármester ittas vezetésének ügye?!

AMI TÖBB MINT EGY ÉVE KIMARADT:

> A 2014. május 13-án kirobbant „botrány”-t, a csepeli közterület-felügyeleten kifüggesztett, „Ne bírságold meg” felirattal ellátott dokumentum, országos visszhangot kiváltott ügyét, elhallgatja a csepeliek tájékoztatására létrehozott Csepeli Hírmondó. Miért?;

> A Magyar Narancs 2013. június 13-i számában több oldalas, tényfeltáró írás jelent meg „A Csepel-Szentlőrinc tengely” címmel, amelyben a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatójának vélhetően szabálytalan ügyleteiről is részletesen olvashattunk. Az önkormányzat vezetése, a CSH nem reagált az MSZP Csepeli Szervezetének ezzel kapcsolatos nyílt levelére, amelyben az MSZP-sek követelik a gazdasági társaság összes vezetőjének menesztését, amelyet a testületi ülések egyikén a fideszes többség leszavazott. A vezérigazgató úr ügyeit tárgyalta a Népszabadság tavalyi, május 28-i, „Százmilliós zavaros fejlesztés” című cikke is, amelyet azóta is elhallgat az önkormányzat vezetése és a CSH is. Miért?

> 2013. július 29-én, a csepeliek.blog.hu, a lakosság tájékoztatása érdekében javasolta, hogy az önkormányzat vezetése tegye közzé a Csepelen működő Nemzeti Dohányboltok címlistáját, továbbá, hogy a trafikpályázaton nyertesek hány önkormányzati helyiséget „kaptak”, milyen feltételekkel. Javaslatunkra, azóta sem érkezett válasz.

> 2014. Október 22-én Németh Szilárd átadta hivatalát Borbély Lénárdnak, az átadás-átvételi

dokumentumok azóta sem lettek nyilvánosságra hozva.

> 2014. november elején, már Borbély úr regnálásának időszakában elbocsátották a Polgármesteri Hivatal aljegyzőjét és öt munkatársát. Az elbocsátások okairól és körülményeiről azóta sincs semmilyen tájékoztatás.

> blogunkon tavaly szeptember 29-én megjelent, az „Elúsztatták a közpénzt: biliborulás után elhárítási láz Csepelen” c. cikk, amely a vesztes per kérdésével foglalkozva több kérdést vet fel, és Németh Szilárd korábbi, valamint Borbély Lénárd jelenlegi polgármester felelősségét fogalmazza meg. Vajon miért hallgat a szerző és a CSH is a testületi ülés ezen napirendjéről, illetve a blogunkon megjelent írásban felvetett felelősségről?

> 2015. január 25-én ittas vezetésen érték a Ferencvárosban, Borbély Lénárdot, Csepel polgármesterét. Az ügyről immár 654 napja nem kaptak hiteles tájékoztatást a csepeliek, azóta sem tudják lezárult-e már az eljárás, vannak-e következményei a polgármesteri feladatok ellátásával kapcsolatosan.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr8911958945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása