CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

„Közmunkára jöttünk!” – Ismét tüntetés és festékdobálás volt Budapesten

2017. április 14. 05:07 - csú

gulyas-szimpatizalok-2017-04-13.PNGGulyás Mártont bűnösnek mondta ki a bíróság, ennek apropóján csütörtök este több csoport tüntetést szervezett a budapesti Kossuth térre, ami idővel áttevődött az Oktogonra. A részt vevők létszáma azonban most kisebb volt a szerdainál.  

A tömeg egyik hangadója lemosható vízfestékkel dobálta meg a Terror Házát – utalva Gulyás Márton hétfői akciójára. Őt a rendőrök igazoltatták, és tájékoztatták, hogy büntetőfeljelentést fognak tenni, de nem vitték el, nem állították elő. VIDEÓRIPORT A TÜNTETÉSRŐL ITT

Részletek:

Csütörtök este a bíróság első fokon kimondta, hogy Gulyás Márton bűnös, csoportosan, nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság, illetve műemlék megrongálásával elkövetett rongálás vétségében. A korábbi ügyével együtt 300 óra közérdekű munkára ítélte az aktivistát a bíróság, amiből 12 órát letudott az őrizettel. Varga Gergely is bűnös, büntetése 200 óra közérdekű munka. Mindkét vádlottnak fizikai munkában kell letudnia büntetését, az ítélet nem jogerős.

Ezért civilek tüntetéseket jelentettek be a Kossuth térre. Helyszíni tudósítónk szerint a nagy szélben harminc-negyvenen jöttek össze, akik az Igazságügyi Minisztérium előtt, valamint a Kossuth téren álldogáltak, nézelődtek. A rendőrök pedig a tér sarkában járó motorú autókból figyelték a teret.

Valószínűleg a hideg szél miatt is, de a 200-300 fősre duzzadt tömeg később elindult az Oktogon felé. A Bajcsy-Zsilinszky úton és a Nagykörúton át érték el a helyszínt, közben új rigmusokat is skandáltak: „Közmunkára jöttünk!” és „Gulyás Marci nem bűnös!”. A menetben újra és újra felhangoztak a már jól ismert rigmusok is: „Szabad ország, szabad egyetem!”, „Alkotmányt, demokráciát, jogállamot!”, „Orbánt be, Marcit ki!”.

Az egyik szószóló bejelentette, hogy meg akarja ismételni Gulyás Márton hétfői akcióját, azzal a különbséggel, hogy nem műemléki épületet dob meg festékkel. Tesztelni akarta a rendőröket, hogy őt is elviszik-e.

„Boldog, boldog, boldog tüntetésnapot, Fidesz-kormány, jöjjön el az utolsó napod!” – ezt énekelték el a tüntetők. Egy demonstráló arra hívta fel a figyelmet, hogy nem „bulizni és piálni” jöttek, a polgári engedetlenségi akció szervezése munka. (Szerdán mondjuk óriási buliba torkollt a megmozdulás.)

Elhangzott egy konkrét javaslat, az egyik fórumozó szerint Orbán Viktort, Gyurcsány Ferencet, Vona Gábort és minél több politikai szereplőt kellene meghívni egy vitára. Közben a türelmetlenség jelei is mutatkoztak, az egyik hozzászóló azt közölte, hogy ha aludni akart volna, akkor otthon marad, és azt, hogy „csinálni kellene már végre valamit”.

Egy hölgy arra emlékeztetett, hogy Gulyásék miatt érkeztek tüntetni, és értetlenségét fejezte ki a beszélgetés miatt. Felbukkant egy elégedetlenkedő is, aki azt nehezményezte, hogy nem lehet a néhány száz tüntető miatt közlekedni a városban. Kissé kapatosnak tűnt.

A demonstrálók (vagy legalábbis egy részük) éjfél előtt nem sokkal átvonultak a Terror Házához. „Ki nem ugrál, gázszerelő, hejj!” – kiabálták.

Az egyik tüntető, Magonyosi Árpád, az a hangadó, aki korábban is kilátásba helyezte ezt, lemosható vízfestékkel dobálta meg az épületet, a rendőrök igazoltatták és tájékoztatták, hogy büntetőfeljelentést fognak tenni, de nem állították elő. „Megpróbálom rekonstruálni azt, amit a Marciék csináltak, azzal a különbséggel, hogy egy olyan helyen követtem el, ahol egy másik bíróság fogja tárgyalni az ügyet, ha eljutunk odáig” – közölte. Majd Bibó István politikust, a harmadik Nagy Imre-kormány államminiszterét idézte: „demokrata az, aki nem fél”. Mások sima vízbombákkal, azaz lufiba töltött vízzel dobálták az épületet, festék nélkül, őket nem igazoltatták. (MNO.HU ÉS NEPSZAVA.HU)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr7412425687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása