CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepelen már egymást rugdossák ki a fideszes hatalom résztvevői?

2017. augusztus 21. 05:59 - csú

Ami a Csepeli Hírmondó (CSH) augusztus 17-én megjelent 16. számából kimaradt, azt mi közzétesszük, ami megjelent, arról elmondjuk véleményünk

vida-borbely-nemeth-777.pngKi, kit fog kirúgni? Kupaktanács akció előtt Vida István, Németh Szilárd és Borbély Lénárd között

Három hónap torvénytelen működés után ismét van főszerkesztője a Csepeli Hírmondónak. Szentesi Zöldi László lapigazgató dicstelen működése, majd titokzatos távozása után újra Máger Juditot, a korábbi szerkesztőségi vezetőt nevezte ki, valaki, valószínűleg a kiadó, Vida István. Arról változatlanul nincs tájékoztatás, hogy miért történtek a személyi cserék, mint ahogy arról sincs, hogy Vida úr miért csökkentette most a szerkesztőség létszámát egy fővel, 10 főre. Az impresszumban ugyanis már nem szerepel Kitzinger Adrienn neve, aki a polgármesteri kabinet sajtóreferenseként a legutóbbi lapszámig szerepelt a szerkesztőség tagjainak névsorában is, de már a polgármesteri kabinet névsorából is törölték. Hogy mindez miért történt,

talán ez nem az olvasókra, sőt még a képviselő-testületre sem tartozik – legalábbis az önkormányzat, a kiadó és a lap vezetése szerint. A szerkesztőség tagjai közül egyébként hárman a kiadó, a Csepeli Városkép Kft. munkatársai között is szerepelnek. Az önkormányzat vezetése ezzel torzítja a CSH kiadásának valós anyagi költségeit, arról nem is beszélve, hogy a polgármester 13 fős kabinetjéből jelenleg is további 2 fő foglalkozik sajtóügyekkel, egyikük, Takó Szabolcs, a Magyar Demokrata című jobboldali hetilap riportere, aki leginkább a polgármesterrel készült, CSH-ban is megjelenő riportokhoz adja a nevét.

Borbély Lénárd csepeli polgármester és Ábel Attila főpropagandista cenzor alpolgármester szellemisége azonban változatlanul ott leng az újság felett és lépten-nyomon előbukkan a cikkeiből. A régi-új főszerkesztő kinevezése ugyanis egyelőre nem változtatott semmit a lap szerkesztési elvein.

Változatlanul nem olvashatnak a csepeliek mindennapi életükkel, gondjaikkal kapcsolatos cikkeket az egészségügyi, szociális feszültségekről; a csepeli közélet aktuális eseményeiről; a hónapok óta megválaszolatlan kérdésekről, például a csepeli HÉV sorsának alakulásáról, a Gubacsi híd beharangozott felújításáról, a tervezett Galvani hídról. Továbbra sem tudják, mi lesz az olimpiai pályázat visszavonása miatt a tervezett csepeli fejlesztések sorsa. Kimaradt a július 26-ára összehívott rendkívüli képviselő-testületi ülésről szóló tájékoztató, annak a ténynek az ismertetése, hogy az ülés összehívását az ellenzék kezdeményezte, a kétmilliárdos költségvetési hibával kapcsolatos vizsgáló bizottság felállítása érdekében. Az ülés egyébként elmaradt, mert a fideszesek napirendre sem vették a bizottság felállítását kezdeményező ellenzéki javaslatot.

Az egyre hosszabb hiánylistát írásunk végén közöljük.

A lap egyes cikkeivel kapcsolatos véleményünk a következő:

1) „Lendületben a csepeli sportélet”

A csepel.hu-tól átvett írás tartalma nem a csepeli sportélet állapotáról, „lendületéről” szól. A Csepeli Általános Művelődési Központ tornacsarnoka mellé tervezett új kézilabdacsarnok névadó ünnepségéről kaptunk tájékoztatást. Arról, hogyha majd egyszer, több száz millióért megépül, a szándéknyilatkozat(?) szerint, „Laurencz László Sportcsarnoknak fogják hívni.” Gondunk csak az, hogy a tervezett helyszín mellett éppen elkezdődött a kézilabda mérkőzések lebonyolítására is alkalmas ÁMK-s tornacsarnok felújítása, ami alaposan megkérdőjelezi egy újabb kézilabdacsarnok szükségességét. A lakótelepen lakók egy része pedig joggal veti fel, hogy tovább szűkül a zöldterület, a beruházás eredményeként növekszik majd az autós forgalom, ami komoly veszélyforrás lehet az ott élő gyermekek részére, illetve a forgalomnövekedés miatt a környezetvédelem gondjai is növekednek.

2) „Új szakemberek a Csepel Utánpótlás Sportegyesületnél”

Az egyesületet az önkormányzat képviselő-testülete hozta létre, annak ellenére, hogy sportegyesület fenntartása és működtetése nem önkormányzati feladat, utánpótlás nevelési szinten sem. Arról nem is beszélve, hogy az egyesület semmilyen önálló létesítményi feltétellel nem rendelkezik, az NBIII-as, utánpótlással is foglakozó Csepel FC labdarúgó egyesület által működtetett létesítményeket használja – ingyen. A Csepel FC ugyanakkor évek óta egy fillért sem kap az önkormányzattól. A kérdés, hogy miért tart fenn az önkormányzat sportegyesületet, illetve ha már állítólag az utánpótlást akarja támogatni, az egyesületnek kifizetésre került/kerülő tízmilliókat nem lehetne-e a megfelelő feltételekkel rendelkező klubokkal együttműködve, hatékonyabban felhasználni.

3) „Újraindul a mammográfiai rendelés”

Ezek szerint megérkezett a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórháztól a használt mammográfiás gép. Reméljük, sokáig szolgálja a daganatos megbetegedések elleni gyógyító munkát. Csak azt nem értjük, hogy miért kell hallgatni arról, hogy használt géppel oldja meg a mammográfiai rendelés újra indítását a csepeli önkormányzat. Az alábbi két cikket olvasóink figyelmébe ajánljuk, háttéranyagként: 

http://csepeliek.blog.hu/2017/08/04/_ilyen_jo_meg_a_csepeli_szakorvosi_ellatas_soha_nem_volt_az_sztk_mengelezo_csepeli_foigazgato-foorvo

http://csepeliek.blog.hu/2017/08/13/csepelen_orvosok_helyett_cedulak_fogadjak_a_betegeket_az_sztk-ban

4) „Amíg a Fidesz van kormányon, a Soros-terv nem teljesülhet”

A fidesz.hu-tól átvett cikk. Célja, Németh Szilárd további „fényezése”. Németh Szilárd, a Csepelen megbukott, listás országgyűlési képviselő a fideszesek nemzetbizottság ülésről való távolmaradását felhasználta egy jó kis sorosozásra, de bevetett minden nem oda tartozót is: vizes világbajnokság, Forma-1, győri ifjúsági olimpia nemzetközi diplomáciai sikerek (izraeli miniszterelnök látogatása, V4-es miniszterelnök találkozója). Ez utóbbi, V4-es találkozó kapcsán megjegyezzük, hogy a szlovák miniszterelnök a napokban azt nyilatkozta, „hogy szerinte országa helye a mag-Európában van, nem pedig az euroszkeptikus Visegrádi-csoportban”. Mert „Pozsony alapvető érdekei az unióhoz fűződnek.” Egyértelmű. Lassan a V4-ből V2 lesz. Akkor milyen diplomáciai sikerekről fog beszélni Németh Szilárd a kérdésekre, bírálatokra adott válaszok helyett? (Lásd továbbá:  https://mno.hu/belfold/botranyosnak-nevezte-az-ellenzek-a-nemzetbiztonsagi-bizottsag-uleset-2410339)

*****

További kimaradt események:

Július:

26.

Gyalogost gázolt a csepeli HÉV a Weiss Manfréd úton a Szabadkikötő megálló előtti szakaszon. A férfi a helyszínen életét vesztette.

Augusztus:

10.

Az egyetlen hajléktalan címmel két felvonásos operaelőadás volt a Csepeli Munkásotthonban.

Ami hónapok óta kimaradt:

> A lap vezetőit továbbra sem érdekli a csepeliek véleménye, hiszen ismét nem „maradt” hely a Metrans Kft. okozta közlekedési feszültségek és a csepeli HÉV megszüntetésének kérdésére. Ez utóbbi kapcsán múlt év június 10-én megjelent a Buckai Szövetség, majd Hudák János önkormányzati képviselő Borbély Lénárd polgármesternek írt nyílt levele, amelyeket a lap le sem közölt. Mi viszont várjuk a nyilvánossá tett levelekre a polgármester úr válaszát.

> Most sem kaptunk választ a tavalyi lapszámokkal kapcsolatos kérdéseinkre. Így például arra, hogy mi indokolta az arculatváltást, Csepel kék/piros színének megszüntetését az önkormányzati lap fejlécében.

Ami több mint egy éve kimaradt:

> A 2014. május 13-án kirobbant „botrány”-t, a csepeli közterület-felügyeleten kifüggesztett, „Ne bírságold meg” felirattal ellátott dokumentum, országos visszhangot kiváltott ügyét, elhallgatja a csepeliek tájékoztatására létrehozott Csepeli Hírmondó. Miért?

> A Magyar Narancs 2013. június 13-i számában több oldalas, tényfeltáró írás jelent meg „A Csepel-Szentlőrinc tengely” címmel, amelyben a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatójának vélhetően szabálytalan ügyleteiről is részletesen olvashattunk. Az önkormányzat vezetése, a CSH nem reagált az MSZP Csepeli Szervezetének ezzel kapcsolatos nyílt levelére, amelyben az MSZP-sek követelik a gazdasági társaság összes vezetőjének menesztését, amelyet a testületi ülések egyikén a fideszes többség leszavazott. A vezérigazgató úr ügyeit tárgyalta a Népszabadság tavalyi, május 28-i, „Százmilliós zavaros fejlesztés” című cikke is, amelyet azóta is elhallgat az önkormányzat vezetése és a CSH is. Miért?

> 2013. július 29-én, a csepeliek.blog.hu, a lakosság tájékoztatása érdekében javasolta, hogy az önkormányzat vezetése tegye közzé a Csepelen működő Nemzeti Dohányboltok címlistáját, továbbá, hogy a trafikpályázaton nyertesek hány önkormányzati helyiséget „kaptak”, milyen feltételekkel. Javaslatunkra, azóta sem érkezett válasz.

> 2014. október 22-én Németh Szilárd átadta hivatalát Borbély Lénárdnak, az átadás-átvételi

dokumentumok azóta sem lettek nyilvánosságra hozva.

> 2014. november elején, már Borbély úr regnálásának időszakában elbocsátották a Polgármesteri Hivatal aljegyzőjét és öt munkatársát. Az elbocsátások okairól és körülményeiről azóta sincs semmilyen tájékoztatás.

> a lap szerkesztősége, immár 81. hete, nem közli saját munkatársa és a Csepeli Munkásotthon Alapítvány vezetése közötti levélváltást, amelyben az intézmény vezetői konkrétan válaszoltak az újságíró kérdéseire. Az újságíró kérdései és a válasz az alábbi linken olvasható: http://www.csepelimunkasotthon.hu/Peterspictures%202016.01/valasz.pdf

> blogunkon 2015. szeptember 29-én megjelent, az „Elúsztatták a közpénzt: biliborulás után elhárítási láz Csepelen” című cikk, amely a vesztes per kérdésével foglalkozva több kérdést vet fel, és Németh Szilárd korábbi, valamint Borbély Lénárd jelenlegi polgármester felelősségét fogalmazza meg. Vajon miért hallgat a szerző és a CSH is a testületi ülés ezen napirendjéről, illetve a blogunkon megjelent írásban felvetett felelősségről?

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr5112764708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása