CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Az otthonom. Tereska tekintete és rajza vádol 78 év után is

2017. szeptember 01. 04:24 - csú

A hiteleri Németország 78 éve, 1939. szeptember elsején támadta meg Lengyelországot. Ezzel vette kezdetét a második világháború. A hat évnyi kegyetlen pusztítás, szenvedés leírhatatlan volt. Azt, hogy mit tett a háború a gyerekekkel, ez a szenzációs fotó megdöbbentő erővel mutatja be:tereska_lengyel_kislany_rajuol_masodik_vilaghaboru_pusztitasa.jpg

Fotó: David Chim Seymour: Tereska, egy kislány egy zavart gyermekek számára fenntartott helyen. Az „otthon” képét rajzolta le a táblára. Lengyelország, 1948 © Magnum Photos

A képet először az 1948. december 27-i LIFE magazinban publikálták, ahol a képhez tartozó aláírásban ezt olvashatjuk: „A gyermekek sebei nem mind külsők. Azok, amelyek az elmében keletkeztek évek csapásai által, évekbe telnek, mire begyógyulnak. Varsóban, egy intézményben, amely Európa több ezer ››zavart‹‹ gyermekének egy részével foglalkozik, egy Tereska nevű lengyel lányt megkértek, hogy rajzolja le az otthonát. Ez a szörnyű firkálmány az, amit rajzolt.”

1949 februárjában az UNESCO újságjának címlapján jelent meg, a következő szöveggel: „Tereskát, egy kislányt, egy nemrég Varsóban, Lengyelországban háborús sérült gyermekek számára létrehozott speciális iskolában megkértek, hogy rajzolja le a házát és a családját. A zavarodott elméjének ezt az ábrázolását alkotta meg – hullámzó vonalak keresztezik egymást. Mi az, amit lát ő, amikor a tanár azt mondja, ››rajzolj egy házat‹‹? Ez a terror emléke és a romok ténye? E kisgyermek rajzának a vonalai nem egy gyökerestül kitépett élet tükörképe, a zűrzavar és káosz tükre, amelyet a háború szétszórt Európában?”
A fotót 1955-ben Edward Steichen beválogatta a legendás Az ember családja című kiállításra. Az évek, évtizedek alatt a fénykép, amelyen Tereska lerajzolja otthonát, sok mindenkit lenyűgözött, és a második világháború egyik jelképe lett.
Chim leírása szerint a képen egy szellemileg visszamaradott és pszichológiailag traumatizált gyermekek számára fenntartott iskolában Tereska, aki akkoriban hét vagy nyolc éves volt, egy iskolatábla előtt áll. Ahogy a fotós kontakmásolataiból látható, egy, a táblára feltűzött papíron, a tanár által kiadott feladat az volt, hogy „to jest dom”, vagyis „ez az otthon”.

Forrás és további részletek Tereska és a kép történetéről a Mai Manó Ház blogon

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr7712795404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása