CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Nem elég Orbánt és a Fideszt szidni

2017. szeptember 12. 04:24 - csú

orban_takarodj-777.pngAki segíteni akar a demokratikus berendezkedés visszaállításában, annak a választók felé pozitív kommunikációt kell folytatnia, de ez nem elég. Szerethető, a többség számára elfogadható cselekvési tervre is javaslatot kell tenni. Sok javaslatot. Lesz közte majd jó is.

Kéri László Rónai Egonnal beszélgetett néhány napja az ATV-ben. Azt folytatta, amit a legutóbbi választások előtt az azóta a HírTV-hez szerződött Kálmán Olgával elkezdett szintén az ATV-ben. A demokratikus ellenzék verbális lenullázását, az esélytelenség taglalását, és talán még valamiféle francia mintára alapozott eddig ismeretlen csodatévőt is vizionált.

Nem tudom szó nélkül hagyni!

Nincs okom feltételezni, hogy a Fidesz kottájából játszana, de az eredmény a lényeg. Habony Árpád mind a tíz ujját megnyalja örömében, hiszen médiája fél év alatt sem képes akkora kárt okozni a demokratikus oldalnak, mint egy ilyen jellegű megnyilatkozás a nem kormányzati média valamelyikében. Ezt ugyanis elhiszi a választó, és

kiábrándultan elfordul a politikától.

Egy példabeszéddel had világítsam meg a lényeget. A Szegedi Tudományegyetem egyik tanárképző karának vezetésében éltem át egy törvényi változás drámai következményeit. Kicsúszott alólunk a korábbi tevékenységünk alapja. Sajnáltuk és sajnáltattuk magunkat minden megnyilatkozásunkban. Ennek gyorsan meg is lett az „eredménye”. A többi kar már bizottságot is összeállított a felszámolásunkra, munkatársaink biztosabb állás után néztek.

Rádöbbenve a hibánkra, pozitív kommunikációba kezdtünk, és kidolgoztunk egy túlélési stratégiát, amihez megnyertük a munkatársaink támogatását. A feloszlató bizottság hamarosan feloszlatta önmagát, kezdtek ránk csodálkozva tekinteni. Pár év alatt az egyetem egyik legerősebb kara lettünk az új oktatási portfóliónkkal. Köszönjük, jól vagyunk!

Egy felsőoktatási kar nem összemérhető az országgal, de az analógia nyilvánvaló. Aki segíteni akar a demokratikus berendezkedés visszaállításában, annak a választók felé pozitív kommunikációt kell folytatnia, de ez nem elég. Szerethető, a többség számára elfogadható cselekvési tervre is javaslatot kell tenni. Sok javaslatot. Lesz közte majd jó is.

Az én javaslatom a vallásos embereknek szóló üzenetre vonatkozik. A Fidesz a KDNP porból felemelésével két legyet ütött egy csapásra. Része lett egy nagy európai pártcsaládnak, és ugyanakkor megszerezte a katolikus egyház és híveik támogatását. Hatalomba jutva elhitette, hogy „csak a Fidesz” hatalomban tartása biztosítja a vallásossághoz kapcsolódó előjogokat. Ez ugyan a lelkiismereti szabadság kufár szellemű megcsúfolása (nem az üdvözülés elérése, hanem a gazdagodás a cél), de hatásos. Hozza a szavazatokat, mert a demokratikus oldal nem mutat hiteles jövőképet e szavazóknak.

Be kell mutatni, hogy a nagy vallási szervezetek egy demokratikus társadalom legnagyobb, és ezért legfontosabb civil szerveződései. Az állam kötelessége biztosítani a lelkiismereti szabadság gyakorlásának kereteit és feltételeit, továbbá minden vállalt közösségi feladat (karitatív, oktatási, szociális) arányos és méltányos támogatásáról gondoskodni a politika pillanatnyi állapotától függetlenül. Egy ilyen rendszerben például egyházi iskola választása a család lelkiismereti kérdése, és nem érvényesülési forma. Egy igazán vallásos ember ezt az alternatívát fogja választani, hogy elkülönüljön a karriervallásosak álszent csapatától.

Akinek nincs pozitív javaslata, attól azt kérem, hogy kételyeit tartsa meg magának! A választások közeledtével tájékozódjon a körzete legesélyesebb demokratikus oldali jelöltjéről, és a választás napján tegyen a neve mellé egy X-et. Most ez az egyetlen helyes megoldás. Egy működő demokráciában eltöltött négy év után aztán személyes szimpátiája szerint is szavazhat majd.

Homor Géza, volt főiskolai docens 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr4412801818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása