CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A küszködő tömeg

2017. szeptember 25. 02:10 - csú

nyugdijas-777_3.pngAz aktív korúak meglepően szolidárisak a nyugdíjasokkal, de nincs reális képük arról, mennyiből élnek – ez derül ki a Publicus Intézet felméréséből, amelyet a Vasárnapi Hírek megbízásából készített. Az is megtudható a kutatásból, hogy az emberek többsége úgy érzi: a politika hatékonyan manipulálja az időseket.

Mára a magyar nyugdíjasok között 121 ezer forintos az átlagnyugdíj. Arról persze szó sincs, hogy a nyugdíjasok dúskálnának: 1,1 millió járandósága nem éri el a havi 100 ezer forintot – összehasonlításképpen: a létminimum mintegy 93 ezer forint. Ezt a „küszködő tömeget” érzékelhetik a válaszadók is: 58 százalékuk csak 98 ezer forintra becsüli az átlagnyugdíjat.

Talán éppen ezért szolidáris a társadalom az idősekkel.Az aktívak többsége is úgy gondolja, hogy többet kellene juttatni a nyugdíjasoknak,nem szabad beletörődni, hogy

az idősek körülményein nem lehet javítani.

Persze a szolidaritási szintet, illetve a valóságérzékelést némiképp befolyásolja a pártszimpátia, de még a Fidesz-tábor 61 százaléka is úgy gondolja, hogy kihívás a hazai nyugdíjas lét. Amit a szocialisták 94, a Jobbik 82 és a bizonytalanok 84 százaléka tart nehéznek.

Utóbbi adat pontosan jelzi a politika számára, hogyha ebből a körből szeretne halászni, akkor ellenzéki pártként hiteles nyugdíjígéreteket kell tennie, kormányerőként pedig vagy emelni, vagy olyan egyszeri juttatásokat biztosítani, mint az év vége felé járó nyugdíjprémium (esetleg Erzsébet-utalvány-osztás). Már csak azért is, mert a 60 év fölöttiek (lényegében maguk a nyugdíjasok) 78 százaléka érzi úgy, hogy nem olyan jó itt neki. És bizony ez a csoport a legnagyobb homogén szavazói réteg, ráadásul politikailag a legaktívabb is. 

A teljes cikket itt találja!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr412893700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása