CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepeliek kényszermunkán

2017. október 20. 05:25 - csú

malenkij_robot.PNGMa délelőtt, 11 óra öt perces kezdettel mutatják be a HírTV Vetítő című műsorában a Málenkij robot Csepelen című dokumentumfilmet, amely arról a háromszáz csepeli férfiről szól, akiket a második világháború után hurcoltak el kényszermunkára a Szovjetunióba. A filmet először a Csepeli Nyugdíjas Közösségi Házban vetítették le február 27-én. A filmbemutatón még részt vett az augusztusban elhunyt Strein Oszkár egykori kényszermunkás, Csepel díszpolgára. Főként az ő elbeszélése alapján tárul fel Csepel legnagyobb emberi tragédiája. A 45 perces alkotást Csarnai Attila rendezte.

Hosszú évtizedekig nem volt szabad beszélni arról, hogy 1945. január 21-én mintegy háromszáz férfit hajtottak el gyalogmenetben a községből Kiskunhalasra, ahonnan marhavagonokban szállították őket tovább az Ukrajnába területén található Liszicsanszk bányászvárosba. A kényszermunkások közül

legalább száz csepeli nyom nélkül odaveszett a szovjet lágerekben 1945 és 1950 között. A mai napig sem sikerült még pontosan megtudni, kik tűntek el annak idején. A dokumentumfilmben szó esik az elhurcolás körülményeiről, a szovjet lágerben átélt nélkülözésekről, a bányamunka megpróbáltatásairól, majd a hazatérés pillanatáról. Megszólal Hack Gábor és Nánási Rezső, akiknek az édesapjukat vitték el. Stark Tamás történész az eddig feltárt bizonyítékokról ad számot.

A film az emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett GULAG-GUPVI Emlékév alkalmából, a Gulág Emlékbizottság civil pályázati támogatásával jött létre.

Forrás: csepel.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr8213033848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása