CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Kétmilliónál is többen élnek egészségtelen lakásokban

2017. október 20. 02:34 - csú

szegenyseg-nsz_cikkhez_2.PNGA magyar lakosság majdnem 27 százaléka vizesedő, beázó vagy penészes otthonban lakik – ez 2,6 millió ember, köztük 540 ezernél több gyermek, a szegénységi küszöb alatt élők majdnem fele.

Évek óta nem javul az egészségtelen lakások aránya Magyarországon, de a kormány erről tudomást sem vesz – állítja a Habitat nevű civil szervezet, amely immár hat év óta ad ki jelentéseket a magyar lakáshelyzetről. A Habitat for Humanity a világ 70 országában dolgozik azért, hogy minden ember egészséges, megfizethető, méltó otthonban élhessen. A 2016-os év lakhatási helyzetét elemző tanulmányból kiderül, hogy a szociális segítségre szoruló szegények lakásgondjainak kezelését a kormány az önkormányzatokra hagyja, miközben lakáspolitikai intézkedései a középosztályt segítik.

A magyar lakosság 89 százaléka saját tulajdonú lakásban él, s ez az arány még a legszegényebbek körében is majdnem 75 százalékos. A kormány mégis főként a

saját tulajdonú lakás vásárlását vagy bővítését támogatja, ám épp a kisjövedelműek nem tudnak megfelelni a jobb lakáshoz jutást segítő családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) feltételeinek. Így a szegények lakásainak minősége nemhogy javulna, hanem évről évre romlik. Ennél csak az önkormányzati bérlakások állapota elkeserítőbb. Eleve nagyon kevés az önkormányzati szociális bérlakás, csak az összes lakás 1,5 százaléka. Ezek majdnem 15 százaléka pedig nagyon rossz állapotban van.

A kormány hozzáállását mindennél jobban mutatja, hogy az elmúlt másfél évben a költségvetés mindössze 12,4 millió forintot szánt az önkormányzatok lakásfelújítási hiteleinek támogatására. Egyetlen vidéki lakás árát. 2015-ben a jobb módúaknak a lakáscélú állami pénzek 75 százaléka jutott, 2016-ban már a 77 százaléka, eközben a legszegényebbek számára az ilyen támogatások egyre elérhetetlenebbek. De ugyanilyen elkeserítő helyzetet mutatnak a hivatalos statisztikai adatok is.

A legutóbbi lakásfelmérésük szerint 320 ezer elfogadhatatlanul rossz minőségű lakás van, a magyar lakás- állomány 8,2 százaléka. Többségük kistelepüléseken, még inkább az apró falvakban, tanyákon, ahol egyébként is a legszegényebb családok laknak. Ahol 3 gyermek van, ott ráadásul szinte biztos a túlzsúfoltság – ilyen a magyar lakások 40 százaléka. Az itt élőknek a magyar állam szinte semmilyen megoldást nem kínál.

Forrás: nyomtassteis.hu

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr7913009950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása