CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepelről a csillagokig

2017. október 21. 05:34 - csú

racz_jeno-2.PNGRácz Jenő Csepelről indult és Sanghai-ig jutott. És mindössze 25 évesen lett konyhafőnök.A gasztronómia Oscar-díját, a Michelin csillagot másodszor is megkapta a magyar séf és az a kínai étterem, ahol dolgozik.

Idén szeptemberben már másodszor kapta meg a Michelin-csillagot a Sanghajban lévő, Taian Table nevű éttermével Rácz Jenő. Ő az egyetlen magyar séf, aki külföldön kapott csillagot, ráadásul kétszer. Rácz már kilenc éve főz külföldön, most egy hétre hazalátogatott, ekkor beszélgettünk vele az étterméről, a Michelin-csillagról és a kínai gasztronómiai életről.

Sanghajban csak két éve él, konkrétan a Taian Table megnyitására hívta Kínába az étterem tulajdonosa, Stefan Stiller, akit Rácz előző munkái győztek meg. A séf valóban jó választásnak bizonyult, hiszen pár hónap alatt Michelin-csillagig vitte a helyet. De ezután szinte rögtön be kellett zárniuk, mert annyira megnőtt az érdeklődés, hogy rögtön ellepték őket az ellenőrök, és a kínai hatóságok gyorsan találtak is néhány hiányzó engedélyt. Új helyet kerestek, túléltek egy költözést, újra megnyitottak, és a Taian Table két héttel ezelőtt ismét Michelin-csillagot kapott. Rácz úgy gondolja, ha nem kellett volna a pár hónapos kényszerszünet, akkor

akár két csillaga is lehetne.

Mint mondja, az elmúlt kilenc évben a világ majdnem pontján dolgozott már. Tudja, hogy Magyarországon van egyféle szomorú apropója is annak, hogy az emberek elhagyják az országot, mert úgy érzik, itt nem tudnak érvényesülni. De a séfszakma valóban arról szól, hogy az ember éveket töltsön külföldön, és aztán úgy jöjjön haza, hogy alkalmazza azt a hatalmas tudást és tapasztalatot, amit összegyűjtött. Séfnek lenni arról szól, hogy ki mennyit lát, mennyit utazik. „A legfontosabb dolog, hogy tudjunk másoktól inspirálódni, és a tapasztalatainkhoz hozzátenni a saját egyéniségünket, így lehet kiemelkedő séffé válni. A magyar gasztronómiával pont az a baj, hogy még nagyon zárt, és így nem tudnak sok helyről ihletet meríteni a magyar séfek. De itthon is elindult már egy örömteli folyamat" - véli Rácz, aki maga is próbálkozott a hazatéréssel egyszer, az Il Bacio nyitására hívták haza, de az étterem három hónap múlva bezárt. Azóta nem gondolkozik Budapestben.

Rácz már 18 évesen, az iskola befejezése után külföldre ment, és hat évig ingyen, vagy a minimumért főzött különböző konyhákon. Azt mondja, amikor Dániában dolgozott a Nomában, a világ egyik legjobb éttermében, olyan kevés pénz kapott, hogy még buszjegyre sem volt pénze. Egy ócska szállón lakott, és onnan gyalogolt be minden reggel az étterembe, ahol napi húsz órát kellett dolgoznia. Jó séffé válni szerinte egy nagyon hosszú út, ami sok lemondással jár, és közben folyamatosan fejlődni kell.

Michelin-csillagos séfként persze már sokkal nyugodtabb az élete, már nem napi húsz, csak 12-13 órát dolgozik, és már nem kell hostelben laknia. Most egyelőre úgy érzi, hogy Sanghajban megtalálta magát, és még jó pár évig szívesen maradna ott. Imádja a várost, ami gasztronómiailag is sokszínű, és a helyiekkel is jól kijön. Ázsiába már korábban beleszeretett, amikor Szingapúrban főzött Joel Robuchon francia séf konyháján, egy két Michelin-csillagos étteremben.

Rácz Jenő éttermében 26 szék van, így ez nem olyan hely, ahová csak úgy be lehet esni az utcáról, csak interneten lehet foglalni, és még úgy sem biztos a bejutás. A Taian Table-t egyébként nagyon nehéz megtalálni, ami nem véletlen, hozzá tartozik az élményhez, hogy a vendégnek kalandozni kell egy kicsit a környéket. Étlap nincs, sőt igazából asztal sem, a vendégek a konyhapultnál ülnek, és egy 14 fogásos menüsort kapnak, ami minden hónapban változik, és aminek minden egyes elemét Rácz maga találja ki.

Forrás: index.hu és ma.hu

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr8013033298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása