CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Szexista kirohanással dobta fel Németh Szilárd a nemzetbiztonsági bizottsági ülést

2017. október 27. 03:21 - csú

demeter_marta_es_nemeth_szilard.pngNem bírta cérnával Németh Szilárd a nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke, hogy Demeter Márta (LMP) szakpolitikus  egy komoly kérdéscsokorral érkezett Simicskó István honvédelmi miniszter meghallgatására. 

Az LMP-s bizottsági tag, Szél Bernadett meghívására érkezett Demeter Márta szokottabbnál hosszabbra sikerült expozéjában többek között arra lett volna kíváncsi, hogy a minisztérium titkosításra hivatkozva 2016 óta miért tart vissza adatokat, szóvá tette a magyar haderőreform átgondolatlanságát, kíváncsi lett volna, hogy a tárca hogyan kívánja megoldani a magyar katonák túlszolgálatának a kérdését. A kérdések egy része valóban nem nemzetbiztonsági problémát feszegetett - ezt finoman szóvá is tette Molnár Zsolt (MSZP) bizottsági elnök is -, hanem honvédelmi bizottság alá tartozó szakkérdés volt.

Németh reakciója viszont már köszönőviszonyban sem volt a szakmaisággal. Az ellenzéki képviselő asszony húsz percen át sorolt szakmai felvetéseihez, kérdéseihez imigyen szólt hozzá: Demeter Márta "egy liberális bulvársajtó szerkesztőségében, vagy egy pletykás fodrász szalonban érzi magát". Németh szerint amúgy Demeter Mártát csak a balhé érdekli, kérdéscsokra pedig a "botránykeltés csimborasszója volt."

Demeter Márta helyett az LMP társelnöke, miniszterelnök-jelöltje Szél Bernadett tette helyre Némethet:

"Sajnálom, hogy a Fidesz nem felkészült arra, hogy hasonló módon kérdezzen minisztereket" – mondta. - "Savanyú a szőlő". E közjáték után szinte álmosítóan békésen zajlott le a miniszter bizottsági meghallgatása. Simicskó István itt közölte: a NATO-val egyeztetve 2024-ra 2 százalékra növelik a költségvetésben a honvédelemre fordított költséget.

"A jövő év első negyedévében szalagátvágás is megtörténhet" - sejtette a miniszter, hogy a hazai védelmi ipar újjáélesztése jegyében rövidesen újraindíthatják az egyik hagyományos fegyvergyárat, ám a nyílt ülésen erről nem említett konkrétumot a sajtónak.

A 2026-ig szóló vonatkozó Zrínyi-program másik alapeleme a honvédség társadalmi kapcsolatainak az erősítése, így létrejött a Honvéd és Sportszövetség is, amelyhez technikai sportklubok, sportszövetségek csatlakoztak, mint például a dzsúdózók - mondta Simicskó -, "de birkózók is lesznek!" - tette hozzá a miniszter sietve a birkózószövetséget irányító Németh Szilárdra nézve. "Az a legkevesebb" - nyugtázta ezt bizottsági székéből Németh.

A honvédelmi tárca nagyívű lőtérfejlesztésbe kezd, így 193 járásban létesítenek gyakorló lőteret. Simicskó István leszögezte: iskolákban nem lesznek lőterek, továbbá figyelnek arra, hogy "különféle félkatonai egyesületek" ne gyakorlatozhassanak ezeken a helyeken.

Molnár Zsolt (MSZP) bizottsági elnök arra kérdezett rá, hogy nem kellene-e átgondolni az iraki misszió célját, mivel az Iszlám Állam visszaszorulása óta időközben egymásnak estek az iraki hadsereg és a kurd pesmergák erői és félő, hogy a kint szolgálatot teljesítő magyar katonák a két harcoló fél között találják magukat.

Simicskó válaszában leszögezte: ilyen veszély nincs, mivel a magyar katonák abban a térségben vannak, ahol nem fenyeget konkrét harci tevékenység.

Molnár a honvédelmi minisztertől megkérdezte azt is, létezik-e Soros-terv?

Válaszában Simicskó István a naponta hírszerzési jelentéseket olvasó honvédelmi miniszterből visszavedlett a napi sajtóból felületesen tájékozódó pártpolitikussá: "Azt tudom mondani, hogy ha az ember szétnéz a világban, figyeli, hogy mi történik, abból sokat le lehet szűrni." Simicskó szerint Soros aknamunkájára a legjobb példa Macedónia, ahol szerinte Soros segítette az ellenzéket, mire azok azt ígérték, hogy lebontják a falakat és több tízezer migránst telepítenek be. "Ha ezt a szabadságjogok oldaláról közelítem meg: 2011 óta fennálló kérdés, hogy mi a fontosabb, biztonság vagy a szabadságjogok. Ma, amikor hetente-naponta vannak terrortámadások a biztonság iránti igény bizonyos határt szabhat a szabadságjogoknak" - nyilatkozta a honvédelmi miniszter.

Batka Zoltán (Népszava)

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr4813095452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarjányi László 2017.10.27. 21:44:20

""A jövő év első negyedévében szalagátvágás is megtörténhet" - sejtette a miniszter, hogy a hazai védelmi ipar újjáélesztése jegyében rövidesen újraindíthatják az egyik hagyományos fegyvergyárat, ám a nyílt ülésen erről nem említett konkrétumot a sajtónak."

Talán csak nem a Csányi Sándor OTP-elnök, Magyarország leggazdagabb embere, tulajdonában levő siroki lemezáru-gyárat, azaz a SIROKI LŐSZERGYÁRAT?
süti beállítások módosítása