CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Felcsút nagyon vezet Csepel előtt

2017. december 21. 03:07 - csú

felcsuti_bejarat.jpgTöbb mint ötmilliárdos tao-támogatást hívhat le a felcsúti akadémia: kétmilliárdból épülhet szálló, majd kétszáz millió jut kondiparkra, a beépített konyhatechnológia 70 milliót visz el. A közvetett állami támogatásból tíz kommunikációs munkatárs fizetését is finanszírozzák, miközben a szöveges indoklást azzal kezdik, legfontosabb feladatuk az NB I-es játékosok nevelése. Ehhez képest a statisztikák szerint a Puskásban játszottak a legkevesebbet a fiatalok az ősszel.

Tizennégy milliárd forintos 2017-es költségvetéssel, ezen belül nulla forint saját bevétellel, azaz tagdíjból, jegybevételből származó forinttal kalkulált a Puskás Akadémia, amely a G7 cikke szerint a tao 2017/2018-as időszakában 5,4 milliárd forint közpénzt hívhat le.

Ez rekordösszeg, ami már csak azért is elképesztő, mert

 év eleji összesítésünk szerint az összesen ezernél több futballklubnak a tao eddigi hat éve alatt 135,5 milliárd jutott, és ebből csaknem minden tizedik forint (akkor összessen 12,5 milliárd) Orbán Viktor falujába, Felcsútra folyt be. Azóta az összeg tovább nőtt.

A hétfőn nyilvánosságra hozott sportfejlesztési programból az is kiderül, mihez kezdene a most igényelt summával az akadémia. A beruházások egészen grandiózus projektet mutatnak. Mivel a Felcsút tavalyi sportfejlesztési programja nem érhető el honlapján, nem látható, a múlt évben mely elemei szerepeltek már a programban, de az biztos, hogy a most közzétett dokumentum egy majd 6 milliárdos komplex programot mutat be.

E szerint a centerpálya mellett ifjúsági szálló épül (több mint kétmilliárdért), utakat és parkokat tesznek rendbe (1,7 milliárdért), bővítik a sport- és konferenciaközpontot (majd kétmilliárdért).

A kisebb tételek között is érdemes keresgélni, mert akadnak érdekességek, mint például a 71 milliós “beépített konyhatechnológia” vagy a százmilliós nagybusz, de kondicionáló gépekre is elmegy majd kétszáz millió forint.

De kitől kapja a taót a Felcsút?

A Kúria kimondta: a tao közpénz. Azaz közvetett állami támogatás, amelyet nem közvetlenül az államkasszából kapnak a sportklubok. A rendszer úgy működik, hogy a sportszervezet készít egy programot, amelyet a szövetség megvizsgál. Ha jóváhagyja a projektet, akkor a klubok kereshetnek cégeket, amelyek az államkassza helyett a sportszervezetnek utalják át társasági adójuk egy részét. Ez közvetett állami támogatás, amely jelenlegi formájában átláthatatlan. Éppen azért került a Kúriához az ügy, hogy végre kiderüljön, mely cégek finanszírozzák például a Felcsút irdatlan beruházásait. Az adatokért harcoló jogvédők többször világossá tették: hatalmas korrupciós kockázatot jelent a tao-rendszer, hiszen nem lenne meglepő, ha kiderülne, a közbeszerzéseken jól szereplő cégek dobják össze például a miniszterelnök háza mellett épülő elképesztő sportkomplexum árát.

Ám nem csupán a tárgyi és infrastrukturális beruházások összege szökik az égbe, a bérköltségek is őrült ütemben növekednek a felcsúti akadémián. A személyi jellegű kiadások 2015-ben még 571, 2017-ben már 840 millió forintot tettek ki. Jellemző, hogy az akadémián a kommunikációs igazgató mellett kilenc kommunikációs munkatárs fizetését finanszírozzák taóból, azaz közvetett állami támogatásból. De szakácsból is van négy az intézményben.

Az egész többmilliárdos projekt szöveges indoklása pedig végtelenül cinikus, amennyiben úgy kezdődik:  “Akadémiánk a legfontosabbnak tartja, hogy bajnoki szezonunkat 9 saját nevelésű játékossal kezdte meg. (…)  Továbbra is a játékosok nevelését tartjuk fő célunknak.” Hogy a számok mutassák meg a valóságot: a statisztikák szerint

az ősszel a Puskás Akadémiában játszott a legkevesebbet fiatal játékos az NB I-ben, míg a listavezető Szombathelynél 2703 a fiatalok játékperceinek összege, addig a Puskánál 26, azaz huszonhat. 

A több milliárd forintos közpénzes támogatásra érett dokumentum fénypontja azonban az, amikor a leggyorsabban gazdagodó magyar üzletember adatai kerülnek elénk. A programban a kérelmező hivatalos képviselőjeként Mészáros Lőrinc neve szerepelt. E-mail címet is meg kellett adni az adatok között. Íme:

 meszaroslorinc@freemail.hu .

PETŐ PÉTER

Forrás:24.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr4713510693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása