CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Hat éve hülyítik már a csepelieket a Weiss Manfréd Tervvel

2018. március 07. 05:59 - csú

000-2_borbely-nemeth-1000-es_1.pngCsepel volt polgármestere, Németh Szilárd 2012. július 6-án, „Csepel újjáépítésének 300. évfordulója apropóján” hozzászólt a parlamentben. http://www.csepelivaroskep.hu/wp-content/files_mf/1342130336CsH_26.pdf   

Beszéde vége felé bejelentette:

„…a Weiss Manfréd Terv keretében most kezdtük el kidolgozni az újraiparosítás, a munkahelyteremtés, a termelő munka megindításának lehetőségeit.”

Akkor még semmit sem kezdtek el kidolgozni. A beharangozott tervnek, az egyébként értelmetlen mondatnak ugyanis előélete sem volt a képviselő-testület korábbi ülésein. Utóélete is majd három hónappal később, szeptember 27-én elfogadott, „a Csepeli Gyártelep fejlesztési stratégiáját összefoglaló döntés-előkészítő szakértői anyag” elkészítéséről szóló határozattal kezdődött. (511/2012.(IX.27.) A végrehajtás csúszott, a szakértői anyag 2013 márciusára készült el. Úgynevezett „társadalmi egyeztetés” indult a testület véleményezése nélkül május 15-i határidővel. Május 31-én ad hoc bizottság alakult, amely később elfogadta a

„Weiss Manfréd Csepel Gyárváros Stratégiai Program ütemtervére” című javaslatot, tehát nem a Weiss Manfréd Tervet.  https://www.csepel.hu/anyagok/dokumentumtar/Testuleti_anyagok/2013/0531/147-etad_hocbizottscsepeligyarvarosfejlstartegiahoz.pdf   

Ezt követően Ábel Attila alpolgármester nyilatkozott a Népszabadságnak, hogy „az ad hoc bizottság által elkészített helyzetértékelést és javaslatot azonban csak az őszi ülésén tárgyalja majd meg a képviselő-testület.” http://nol.hu/belfold/20130628-weiss_manfred_terv-1396831 Miközben Németh Szilárd már 2013 márciusában azt nyilatkozta a HVG-nek, hogy „elkészítettük, és remélem, még az idén el is indítjuk a Weiss Manfréd Tervet.”

A csepel.hu-n fellelhető dokumentumok szerint azonban a Csepeli Önkormányzat képviselő-testülete nem tárgyalta a helyzetértékelést és javaslatot, s nem hagyott jóvá semmilyen Weiss Manfréd Tervet. Vajon akkor ki hazudott?

Most azonban, minő véletlen, a választások előtt ismét előkerült. Borbély Lénárd polgármester bejelentette, „Csepel most újra nagy lehetőség előtt áll! Az itt élők igényeit figyelembe véve megszületett Csepel középtávú fejlesztési terve: a Weiss Manfréd Terv. (Mikor, ki hagyta jóvá, milyen tartalommal? – szerzői kérdések.)…. Németh Szilárd országgyűlési képviselő úrnak köszönhetően a Kormány már meg is kezdte Csepel jövőjét garantáló Weiss Manfréd Terv tárgyalását”.

http://www.csepelivaroskep.hu/wp-content/files_mf/1518689557CSH_162_5.pdf

A Csepeli Hírmondó idei hatodik számában megjelent polgármesteri szöveg mögött azonban nincsenek dokumentált tények. Arról sincs hír, hogy a kormány megtárgyalta volna a Weiss Manfréd Tervet. Szerintem az egész humbug. Németh Szilárd hat évvel ezelőtti parlamenti bejelentése is az volt. A 2013 márciusára elkészült szakértői anyag megvalósítása érdekében meg lényegében semmi sem történt. Az „újraiparosítás” értelmezhetetlen lózung volt akkor és most is, hiszen több ipari cég működött és működik jelenleg is a volt Csepel Művek területén, amelyek komoly termelő munkát folytattak és folytatnak. Eközben az önkormányzat egy raktározással és szállítással foglalkozó cég (METRANS Kft.) gyártelepen belüli letelepedését támogatta – gőzerővel. Valódi termelő üzem letelepedésének támogatása helyett, ez a döntés növelte a kerület közlekedési gondjait, a megnövekedett teherforgalom környezet-szennyező hatásairól nem is beszélve.

 

Napjainkban a közelgő választások miatt hetente megjelenő Csepeli Hírmondó rendszeresen közli csepeliek által soha sem látott terv részleteit, a Németh Szilárdot dicsőítő polgármesteri sorokat. Valamivel ki kell tölteni a plusz 32 milliós támogatással megjelenő hetilapot. A legutóbbi, a CSH március 1-i számában közölt 3. rész két oldala a sportról, többek között a Csepel SC Béke téri telephelyének önkormányzati tulajdonba vételéről szól.

Németh úr már 2010-es polgármesteri győzelme után, a 2010. október 12-i alakuló ülésen arról beszélt, hogy a sportklub ingatlanjait „az általa vezetett önkormányzat … nagyon szívesen át fogja venni.”   https://www.csepel.hu/anyagok/dokumentumtar/Testuleti_anyagok/2010/20101012alakuljkv.pdf .

Az átvételi terv kudarcba fulladt, viszont az önkormányzat, a fejlesztési tilalom elrendelésével, minden fejlesztési tervet meggátolt. Sőt! Más irányú fejlesztésekbe kezdett: új kézilabdacsarnok létrehozása, birkózócsarnok megépítése. Most ismét át akarják venni, a felelősséget a Csepel SC Alapítványra hárítva. Miért? Mert 2010-ben Németh Szilárd, felelőtlenül, megígérte? Komolyan vehető egy ilyen, jogilag megalapozatlan ígéret? Ha nincs önkormányzati tulajdonba véve az ingatlan, a Weiss Manfréd Terv részeként szerepeltetni egy REZSI SZILÁRDI ábrándot, ‑ felelőtlenség! Ha viszont önkormányzati tulajdonba kerülne, miből fizetné az önkormányzat az évi több százmilliós fenntartási költségeket, a milliárdokat elnyelő sportegyesületeket? Nem lehetne a Csepel SC Alapítvánnyal valóban együttműködve megoldani, tulajdonba vétel nélkül fejleszteni a „nagy múltú Csepel SC pályát”? Európában ez működik, nálunk miért nem? Igaz, ez a vezetés csak diktálni tud, együttműködésre képtelen.

Ami ennél fontosabb azonban, az Némethnek, a 2013 márciusi HVG-ben megjelent, fentiekben idézett nyilatkozata, amelyben a terv indításának feltétételeként a következőket mondta: „vissza kell venni a gyárat azoktól, akik privatizálták, és újra állami tulajdonba vonni”. Ez a lufi is kipukkadt. Most megteremthető lesz a gyártelep teljes államosítása? Vagy anélkül is menni fog? Komolytalan az egész.

Hogy miért foglalkozom mégis a témával? Valóban szükség lenne egy szakmailag átgondolt, a következő évek, évtizedek várható társadalmi, gazdasági változásaival számoló, minden érintett kis-, közép- és nagyvállalkozóval, a civilekkel és a csepeliekkel, a helyi pártokkal egyeztetett, a hazai és a nemzetközi piac mozgásait, a kerület helyzetét és várható jövőjét figyelembe vevő programra, amit nevezhetünk akár Weiss Manfréd Tervnek is. 

Németh Szilárd „terve” – szerintem ‑ gátlástalan kampányfogás. Már hatéves, s még senki sem fogadta el. Sem a csepeli képviselő-testület, sem a kormány. Lassan már „szaga” lesz. Romlott konzerv szaga. Csak remélni merem, hogy a csepeliek nem „eszik meg” Németh hatéves főztjét.

vox

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr7013715542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarjányi László 2018.03.07. 23:04:20

Németh Szilárd gyenge pontja hogy kereszténynek hazudja magát! Attól hogy meg van keresztelve, hogy gyerekkorában ministrált, már rég nem keresztény! Tudja ezt a csepeli keresztény értelmiség is, és mégis asszisztál Németh Szilárdnak a hazugságaihoz! Ezek után azt kell gondolnom, a csepeli keresztény értelmiség is eljátssza a vallásos ember szerepet!

Hogy is volt az a bizonyos Kálvin kép adományozása az egyik csepeli egyháznak? Faragott képet nem tesznek ki református templomban! Vagy mégis?
süti beállítások módosítása