CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Kivéreztetés ellen vérátömlesztés a támogatók társaságától

2018. május 29. 05:43 - csú

munkasotthon-fej_2.PNGA Csepeli Munkásotthon jövőjéről rendezett  fórumon számos előremutató javaslat hangzott el arról,  mit lehetne tenni azért, hogy  a jelenlegi városvezetés nyolc éve tartó anyagi ellehetetlenítési törekvése ellenére az évszázados   intézmény az áldozatkész munkatársaival együtt tovább szolgálja a csepelieket. Erről ír részletes tudósításában a 21ora.hu című csepeli hírportál.

A legendás Munkásotthon helyzetének korábbi bemutatása után a 21ora.hu  a részvevők által megfogalmazott javaslatokat tárta az érdeklődők elé.

“Ki akarnak minket véreztetni.”

Ezt még a Munkásotthon igazgatója közölte, akiről egyébként azt kell tudni, hogy 17 éve dolgozik az intézményben, a 2010 óta bekövetkezett drámai létszámcsökkenés miatt az intézmény szakmai igazgatása mellett már jó ideje a gazdasági igazgatást is ő látja el, sőt ha kell, takarítja is a házat. Mindezt a korábbi fizetése feléért, mivel ugyanis a szabadidejének nagy része mellett erről is lemondott már, csak hogy életben maradjanak.

Takács Mónika azt mondta,

próbálják a civil lakosság felé fordulva, a csepeli kultúra, és általában a művelődés iránt fogékony emberek segítségére támaszkodva összegyűjteni a hiányzó működési forrásokat, ám az az igazság, “nem igazán tudjuk, hogy kell ezt csinálni.” Ők ugyanis a közművelődéshez értenek, nem a pénzcsinálásoz – ismerte el.

“Erzsébeti” segítség

Egy támogatói egyesületet, vagy társaságot kéne létrehozni a Munkásotthon támogatására a hallgatóság részéről elsőként szót kérő Tarjányi László szerint, aki úgy véli, nem is feltétlenül kellene ennek hivatalos egyesületi keretek között működnie, elég lenne akár egy Facebook-csoport, illetve a támogatások pontos vezetése és elszámolása.

Szerinte ha csak 3000 csepelit rá lehetne venni, hogy a kormánytól ajándékba kapott Erzsébet utalvány 10 ezer forintos értékétnek megfelelő összeget ajánlja fel, máris 30 millióval beljebb lenne a ház. (Megközelítőleg amúgy kb. ennyi állami támogatásra lenne jogosult a Munkásotthon évente.)

Mentés másként

Horváth Gyula DK-s önkormányzati képviselő részben erre reagálva annak adott hangot, hogy bár a gyűjtés rövid távon, mentőakcióként akár sikeres is lehet, a csepeli lakosság hosszú távon nem fogja tudni eltartani a Munkásotthont, azaz a kerületnek kellene felkarolni azt.

Kiss B. Mihály három javaslatot tett: egyrészt a már említett támogatói társaság létrehozását, ami akár egyszerűen a “Munkásotthon barátai” néven is futhatna, másrészt bízik abban, hogy a kerület két, nem fideszes országygyűlési képviselője, Bangóné Borbély Ildikó és Szabó Szabolcs közösen segíthet, harmadrészt bízik benne, hogy a jövőre esedékes önkormányzati választás után olyan képviselő-testület alakul Csepelen, amely magáénak érzi majd a Munkásotthon ügyét.

Gyűjtés másként

A következő hozzászóló egy idősebb hölgy volt, akiről kiderül, hogy az itteni nyugdíjasklub tagja. Igazából ő javaslatot nem fogalmazott meg, elárulta viszont, hogy az utóbbi években számos, egyszer olvasott könyvét ajánlotta fel a Munkásotthon könyvtárának, hogy ezzel is bővüljön a csepeli gyűjtemény, ami pénz hiányában évek óta sajnos nem tud új kötetekkel gyarapodni.

Bangóné az otthonban bérel irodát

Tapssal fogadta a mintegy 50 fős hallgatóság, amikor a csepeli szocialisták újdonsült elnökasszonya ezen a fórumon is bejelentette, ő a maga részéről közvetenül azzal járul hozzá az intézmény fennmaradásához, hogy a Munkásotthonban fog irodát béreltetni magának az Országygyűléssel.

Mint mondta, azt szeretné, ha ezt Szabó Szabolcs is megtenné, akinek egyéniben nyertes országgyűlési képviselőként még több forrás is áll a rendelkezésére ehhez, mint neki.

Forrás: 21ora.hu

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr2414007842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarjányi László 2018.05.29. 23:13:50

Tisztelt csepeliek! Tisztelt honfitársaink itthon és külföldön, akiknek fontos a magyar kultúra, a magyar nyelv, amely bennünket összeköt a világ minden tájáról! Tisztelettel kérem Önöket, hogy adományaikkal segítsenek megtartani a Csepeli Munkásotthon Művelődési Központ függetlenségét! A 100 éves fennállását ünneplő Munkásotthon léte 2010 óta egyre jobban veszélyben van, amióta Németh Szilárd hadjáratot folytat ellene. Jogi úton eddig nem sikerült neki kézre kerítenie, ezért évek óta "kiéheztetéssel", azaz anyagi ellehetetlenítéssel próbálkozik. Megvonatta az alanyi jogon járó állami és önkormányzati támogatásokat, amelyet az elvégzett önkormányzati feladatok elvégzésért járnak! Elintézte hogy a TEMI (Területi Művelődési Intézmények Egyesülete) se folyósítson támogatást, pedig annak a Csepeli Munkásotthon a legnagyobb tagintézménye! Jogi személyek, vállalatok sem mernek támogatást nyújtani, félve a hatalom retorziójától!

Így nekünk, magánszemélyeknek feladata támogatást nyújtani, éljünk akár Csepelen, akár más magyarországi lakóhelyen, de várjuk külföldön élő magyar honfitársaink segítségét is! Én javasoltam, hogy mi magyar nyugdíjasok a kapott Erzsébet-utalvány 10 ezer Forintos értékében adjunk támogatást! A támogatást szíveskedjenek a Csepeli Munkásotthon Alapítvány honlapján megtalálható számlaszámra teljesíteni! Kérjük hogy egyben jelezze az ott található email-címen, hogy tagja kíván-e lenni a Munkásotthont Támogatók Társaságának, vagy a névtelenségét megőrizve kívánja inkább támogatni a Munkásotthont! A Támogatói Társaság egyetlen célja a Munkásotthon létének és függetlenségének biztosítása, a bejegyzett tagok a nevük nyilvánossá tételével erkölcsileg is kiállnak a független Munkásotthon mellett! A Támogatói Társaság névsorát az Alapítvány tartja nyilván, arról érdekmúlás indokkal bármikor le lehet iratkozni!
süti beállítások módosítása