CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Botrányos, hogy elmaradt a botrány! Miért hagyják, hogy így legyen?

2018. június 13. 05:59 - csú

borbely_lenard_es_morovik_attila.PNGBorbély Lénárd polgármester és Morovik Attila alpolgármester: összehozták...

Miként korábban megírtuk, a Fidesz országos választási győzelme után Csepelen elszabadultak a kormánypárti indulatok. Itt ugyanis csúnyán kudarcot vallott Németh Szilárd, többek között azért, mert Tenk András, az LMP jelöltje, nem sokkal a voksolás előtt visszalépett, és így dr. Szabó Szabolcs szerezte meg a mandátumot. A bosszú  - nevezhetjük  következménynek is - nem maradt el. A Borbély Lénárd polgármester, Morovik Attila alpolgármestert maga előtt tolva, a fideszes mameluk-sereggel leváltatta tanácsnoki posztjáról az LMP-s önkormányzati képviselőt.

Tenk András tanácsnok felmentése és tanácsnoki feladatának megszüntetése kapcsán, április végén írt és e blogon közölt írásomban, már röviden foglalkoztam az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatának néhány kérdésével. (http://csepeliek.blog.hu/2018/04/28/csepelen_elkezdodott_a_fideszes_bosszuhadjarat_az_ellenzekiek_ellen_csak_egy_uj_harcmodor_segithet) Lényege mindössze annyi volt, hogy megkérdőjeleztem Tenk úr felmentésének jogszerűségét. Szerintem ugyanis a

helyi SZMSZ-ről szóló rendelet részét tartalmazó „Fenttartható fejlődésért felelős tanácsnoki feladatot” megszűntetni, illetve áttenni bizottsági jogkörbe csak rendelettel lehetett volna. A csepeli testület április 26-i ülésén viszont csak határozatot hozott az ügyben, rendeletmódosítás nem történt. Az urak azonban a fülük botját sem mozgatták meg felvetésem kapcsán, ami, természetesen nem okozott meglepetést. Eddig sem tették, sosem volt szokásuk odafigyelni egy ellenzéki blogban megjelent, törvényszerűséget firtató véleményre.

Úgy gondolom, hibáztak. Hibáztak, mert Tenk Andrást a 2014. október 30-i KT-ülésen, a

Napirend 4. pontja: (259. sz. előterjesztés) + (egységes szerkezetű rendelet + függelékei)
Rendelettervezet Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 5/2013. (III.06.) Kt. sz. rendelet módosítására

című polgármesteri előterjesztés egyik alpontjaként elővezetett javaslat alapján választották meg fenntartható fejlődésért felelős tanácsnoknak. A rendeletmódosítási javaslat viszont tartalmazta, hogy a „tanácsnokok névsorát és a tanácsnokok által ellátandó feladatok jegyzékét e rendelet 2. sz. függeléke tartalmazza.” Az akkor módosított SZMSZ-t azóta 8 alkalommal módosították, a jelenleg hatályos SZMSZ 8. §-ának (4) bekezdése ugyanezt a mondatot tartalmazza.

Tehát a tanácsnokok feladatait és névsorát rendeletileg, az SZMSZ-ről szóló rendeletben szabályozták, éppen Borbély Lénárd kezdeményezésére. Bármilyen változás a tanácsnokok által ellátandó feladatokban, netán egyes tanácsnoki feladatkörök megszűntetése, illetve a tanácsnokok felmentése, ennek kapcsán a bizottsági feladatok átírása, rendeletmódosítást igényelt volna.

Egy szó mint száz, véleményem fenntartom: Borbély úrék jogszerűtlenül mentették fel Tenk Andrást. Az már más, bár számomra nem igazán érthető, hogy az érintett, illetve az ellenzék többi tagja, miért hagyta mindezt? Miért nem lett botrány az ügyből? Talán egy írásos „képviselői kérdés”-t megért volna, amit még a csepeli önkormányzat SZMSZ-e is megenged. Még. Bár több fideszes önkormányzatnál még az „interpelláció” is megengedett. Igaz, ezt a csepeli fideszes fiúk csak akkor szerették, amikor ellenzékben voltak, aztán kivették az SZMSZ-ből.

vox

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr8014044448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása