CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A népharag gyógyító ereje

2018. július 15. 02:19 - csú

geregely_zsofia_klubradio_es_hvg_atv_1.jpgGergely Zsófia, a jegyzet szerzője 

Talán kevesen hallottak  arról, hogy a Telenor egy hörcsög miatt módosította a reklámfilmjét. A pörgős és nyilván költséges reklámban ugyanis pár másodpercig látható volt, ahogy a kis állat egy kereket hajt, tudják, azt a mókuskerék-szerű izét, amiről a legtöbben tévesen azt hiszik, hogy szeret benne futni. Csakhogy a hörcsögmentők – nem vicc, a picikkel is törődni kell – dühösen írogatni kezdtek a Telenornak, hogy a hörcsögnek ez szenvedés, igazából menekülni próbál. Ergo a semmiségnek tűnő pár képkocka árt a felelős állattartásnak. És a klasszik, nagy multicég nem vágta rá röhögve az ajtót az önkéntes hörcsög „szakszervezetre”, hanem elnézést kértek, újravágták a reklámjukat, majd beszámoltak minderről az interneten egy részletes, hogyan-tartsuk-helyesen-a-rágcsálókat know-how-t is mellékelve.

Nem rég jelent meg a HVG-n egy interjúm a T-Systems vezérigazgatójával. Egy olyan évfordulóra időzítve, amire tuti nem koccintanak az óriáscégnél, és erre már sokan emlékezhetnek: tavaly július közepén robbant az e-jegybotrány, amikor a BKK nagyot akart dobni a vizes vébére, de az online rendszer bedőlt, a rendőrség pedig a hibát jelző 18 éves hekkert vitte be. A fejlesztő T-Systems első embere mostanra megértette, hogy jobb, ha közlemények helyett válaszol a belemenős kérdésekre is, és kimondta: „igen, hibáztunk, és azt tanultuk belőle, hogy…”És hogy jön a hekkerbotrány-interjú a hörcsög miatt újravágott reklámhoz? Hogy hiába a nagyságrendi különbség, mindkét esetben valójában a nyilvánosság működött. Hogy bár biztos nem örültek egyik helyzetnek sem, belátták, hogy nem engedhetik meg maguknak, hogy tegyenek a véleményünkre. Legyen az pár dühös hörcsögmentő, vagy a 18 éves srác vegzálása miatti valódi népharag, együtt a kontroll vagyunk. Ezt nem szabadna elfelejteni közszférában, illetve egyetlen közügynél sem ebben a befordult, apatikus, folyton panaszkodó, anyázó légkörben: mindannyian a nagybetűs Nyilvánosság vagyunk és  tudunk hatni.

Gergely Zsófia (HVG és Klubrádió)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr4014113565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása