CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Pénzbőség közben miért jut sokkal kevesebb a csepeliek egészségére?

2018. augusztus 13. 05:59 - csú

sztk-ok-777_1.PNG"A csepeli fideszes városvezetés nyolc év alatt ~ 320 millióval csökkentette a helyi egészségügyi szolgálat önkormányzati támogatását. Így 2018-ban az önkormányzat már csak ~ 3.400 forintot fordít évente egy csepeli polgár egészségére, szemben a 2010-es, szocialista vezetésű önkormányzat ~ 7.700 forintjával. Pedig pénz volt és van a helyi büdzsében. Például: A hatmilliárd forint ( 6.000.000.000,- ft) értékű kincstárjegy 2018.06.27-én lejárt, az önkormányzat bankszámlájára jóváírásra került..."

Áll a bál a kórházak körül. A nyitótáncra, mert nyitótánc nélkül nincs bál, Orbán Viktor Domokos László ÁSZ elnököt kérte fel. Domokos úr verbunkjával meg is adta az „alaphangot” a részvevők toborzásához. Sikerrel. Mindenki beszállt. A bál azóta is tart, egymást érik a botolók, a csűrdöngölők. Óriási a hangzavar, a háttérből a kormány adja a zenét, a kényszeredetten „táncolók” meg sértődötten hujjognak, ugrálnak, tapsolnak, többnyire minden összhang nélkül.

Ettől lett hirtelen hangos a közélet, az egészségügyi szakma.

A kórházi kancellária-rendszer bevezetése, leginkább annak előhangszerelése ugyanis mindenhol kiverte a biztosítékot. Igaz, mindenki tisztában van azzal, hogy a kormány állítólag már kialakította álláspontját, ősszel a formális döntés is megszülethet.

Természetesen a még megmaradt néhány ellenzéki média, illetve az ellenzéki pártok  igyekeznek bemutatni: a kancellária rendszertől nem lesz több pénz a betegek gyógyítására, nem lesz több orvos, fejlettebb műszerpark, nem csökken a várólistákra tett betegek száma, s a rákos betegek kezelésére sem jut több. Ebben a rendszerben, az Orbán-rezsimben nem lehet más cél, mint maga a központosítás. Ez ad lehetőséget a hatalom koncentrálására, a milliárdok lenyúlására, a Fideszhez, Orbán Viktorhoz hű pártkatonák újabb, koncra vágyó csoportjának megjutalmazására. A kórházi kancellária-rendszer ezt fogja megteremteni.

Domokos úr, a nagy csújjogás közepette valamiért elhallgatta, hogy az ország egészségügyi rendszerének kasszája, nyolc esztendő alatt több mint 600 milliárddal(!) csökkent. A Népszava szerint a „magyar ember ellátására 600 eurót fordít évente az Orbán kormány, miközben az uniós államok átlagosan 2000 eurót szánnak állampolgáraik egészségére.” A kialakult káosz, anarchia, a botrányos kórházi állapotok megoldása nem néhány kancellár kinevezésétől fog tehát megoldódni. Arról nem is beszélve, hogy az egészségügyi rendszer nemcsak kórházakból áll. A háziorvosi szolgálat, a járóbeteg-ellátás és a kórházi rendszer együttes „gyógyítása” hozhat csak megoldást, erre pedig nyolc év alatt nem volt képes Orbán Viktor és kormánya, a hatalomra került Fidesz.

 

Sajnos Csepelen sem jobb a helyzet. Bár lehetne. Még 2010-ben Németh Szilárd megígérte, ismét lesz kórház Csepelen. Nem lett. Négy évvel később kijelölt utódja, Borbély Lénárd a csepeli betegellátás korszerűsítését ígérte. Nem lett belőle semmi. Megszűntették viszont a mammográfiát, felszámolták a felnőtt- és gyermekszemészetet, s az SZTK-ban többszöri átszervezés után sem lett több orvos, kevesebb várakozási idő.

Az egészségügyi intézmény orvoskamara által fél évre felfüggesztett főigazgató/főorvosa évek óta nem ad számot a Tóth Ilona Egészégügyi Szolgálat egészének szakmai munkájáról, gazdálkodásáról, a csepeli betegellátás átfogó fejlesztésének lehetőségeiről. Helyette a képviselő-testület ülésein rendre visszafelé mutogat, dicséri a vezetést az intézmény támogatásáért. Azt a vezetést, amely nyolc év alatt ~ 320 millióval csökkentette a helyi egészségügyi szolgálat önkormányzati támogatását. Így 2018-ban az önkormányzat már csak ~ 3.400 forintot fordít évente egy csepeli polgár egészségére, szemben a 2010-es, szocialista vezetésű önkormányzat ~ 7.700 forintjával. Pedig pénz volt és van a helyi büdzsében. A június 28-i testületi ülés anyagában ez olvasható:

„A költségvetésről szóló önkormányzati rendelet alapján tájékoztatjuk a T. Képviselő-testületet, hogy az Önkormányzat átmenetileg szabad pénzeszközeiből – féléves futamidőre – kincstárjegyet vásároltunk, az OTP Bank Nyrt. közreműködésével:
2017.12.28-2018.06.27. időtartamra 6.000.000.000, - Ft összegben…..

A 6.000.000.000,- Ft értékű kincstárjegy 2018.06.27-én lejárt, az Önkormányzat bankszámlájára jóváírásra került. https://www.csepel.hu/anyagok/dokumentumtar/Testuleti_anyagok/2018/06.28/T-5.pdf

Ha tehát van pénz, akkor miért nem jut több az egészségügyi gondok megoldására? Miért nem vettek már pl. egy mammográfot a rendelőintézetbe? Ha rendőröknek önkormányzati keretből tudnak túlórapénzt fizetni, akkor miért nem lehet az intézményben dolgozó ápolónők, asszisztensek részére csepeli pótlékot biztosítani? Mire akarják fordítani ezt a 6 milliárd forintot? Több éve nincs rá magyarázat.

Szóval áll a bál, de nem csak a kórházak körül. Az egész egészségügyi rendszer beteg, több mutatóban lemaradtunk az európai átlagtól. Ma nem a kancellária-rendszer minden szakmai egyeztetés nélküli bevezetése a legfontosabb feladat. Átfogó megoldást nyolc éve ígér a kormány. Ideje lenne már komolyan számon kérni az ígéreteket. Csepelen is.

vox

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr714174413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása