CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Orbán vitéz télen-nyáron

2018. október 17. 02:09 - csú

gyula_vitez_telen-nyaron-1.PNGNem rég Bácskai Lauró István 1970-ben rendezett Gyula vitéz télen-nyáron című szatirikus kultfilmjét utánozta az élet, vagyis a politika. A filmben a végvári harcok idején játszódó tévésorozat hatására egy maratoni futóversenyen összeverik a török futót, aki bepólyált fejjel fut be a célba. (A filmbéli tv-híradó ezt persze úgy adja le, hogy a török futó nemzeti viseletében, turbánban teljesítette a távot.)

Az eset hatására és a politika nyomására az alkotók rögtön csavarnak egyet a film történetén, így a következő epizódban Gyula vitéz, alias Koncz Gábor életre-halálra szóló párbajt vív Juhász Jácint török vitézzel, majd leeresztik a kardjukat, és a török e szavakra fakad: "Éljünk békén a szivárványos ég alatt!" Mire Gyula vitéz megöleli: "Ha szíved is oly nyílt, mint szavad, jobbomat nyújtom!" 

Orbán vitéz egy hete keblére ölelte Erdogan török vitézt, és közölte vele, hogy spongyát a 150 éves török uralomra, mert Gül baba azon diadalmas idők szülötte, amikor két nagy nemzet hősei feszültek egymásnak, és

ma nekünk hozzájuk kellene felnőnünk. Persze vannak különbségek is a film és a valóság között. Gyula vitéz gesztusát a nézők felháborodással fogadták, míg ma Magyarországon lassacskán kiderül, hogy Szulejmán védte meg a korabeli Brüsszeltől Magyarországot. És ezen a lakosság jelentős része éppen úgy nem háborodik fel, mint azon, hogy az orosz csapatok kivonását ’89-ben követelő Orbán Viktor ma már  hasonló bornírt történelemhamisításokkal hízeleg a Kreml urának.

Félek, ha esetleg a mongol elnök látogat hozzánk, a magyar miniszterelnök addigra kiderítheti, hogy a tatárjárás valójában egy népes mongol delegáció látogatása volt csupán, és az elvtársi hangulatú megbeszéléseket követően Muhinál közös pikniket tartott a magyar és a mongol küldöttség. 

Bihari Tamás (Népszava)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr4914300099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása