CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Tovább romlik a nyugdíjasok helyzete

2018. október 21. 03:45 - csú

nyugdij-para-777_2.pngMivel a nyugdíjemelés jövőre tervezett mértéke kisebb lesz, mint a várható pénzromlás, így a nyugdíjak is kevesebbet érnek majd. Nem kapja meg mindenki a 18 ezer forintos nyugdíjprémiumot sem.

A jövő évi költségvetés tervezete 2,7 százalékos inflációval számol, így a jelenlegi szabályok szerint csak ennyi lehet a nyugdíjemelés is. Időközben már a Magyar Nemzeti Bank is borúlátóbb lett, és nagyobb, 3,1 százalékos inflációt jósol, ezt már nem veszik figyelembe. A nyugdíjasok tehát megint nem járnak jól, hiszen az infláció ellensúlyozására sem lesz elég az év eleji emelés. A nyugdíjak egyre durvábban szakadnak le a bérektől, hiszen a bérek csak tavaly 10 százalék felett emelkedtek. Az átlagbér nettója idén júniusban 219 200 forint volt, míg az átlagnyugdíj 130 500 forint. Ha nem történik változás, akkor

2022-re az átlagnyugdíjat elhagyja nemcsak a bérminimum, hanem a minimálbér nettója is.

A jelenlegi szabály nem bérkövető, hanem inflációkövető, ezért az újonnan megállapított nyugdíjak jóval magasabbak, mint a régebbiek. Nagyok a nemek és a régiók közötti nyugdíjkülönbségek is. A kisnyugdíjasoknak nem jár majd a törvény által előírt 18 ezer forintos nyugdíjprémium teljes összege sem. A teljes összegben csak azok reménykedhetnek, akiknek legalább 80 ezer forint a járadékuk. Nemcsak az öregségi nyugdíjasoknak jár a pluszpénz, hanem mindenkinek, aki nyugdíjszerű ellátásban részesül.

Ne számítsanak viszont a novemberi folyósításkor teljes összegre azok sem, akik ideiglenes özvegyi nyugdíjat kapnak, illetve a rokkantak, akiknek rehabilitációs járadékot folyósítanak. Pénzügyi szakemberek szerint: aki a minimumnyugdíjat, azaz 28 ezer 500 forintot kap, annak mindössze 6 ezer 412 forint jut, akinek 50 ezer forint a nyugdíja, az 11 ezer 250 forint, akinek 60 ezer forint a nyugdíja, az 13 ezer 500 forint nyugdíjprémiumra számíthat

Forrás: nyomtassteis.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr7414307825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása