CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Kásler doktor veszélyes műtétre készül az egészségügyben

2018. november 03. 03:42 - csú

mutet_5.PNGMinden költségtérítéses szolgáltatást megszüntetne a kórházakban a szaktárca – tudta meg lapunk. Bevételeik 5-10 százalékát veszíthetik el a kórházak, ha betiltják fizetős szolgáltatásaikat.

Nagyobb zavart okozhat, mint amennyi gondot orvosolhat – így minősítik szakértők azt a jogszabálytervezetet, amellyel Orbán Viktor kormányfő kérésére elkezdené az egészségügyi köz- és a magánszolgáltatások szétválasztását Kásler Miklós humánminiszter.

Ez azt jelenti:

az intézményekben ma elérhető összes fizetős szolgáltatást meg kell szüntetni. Most az egyágyas szobáért, leletmásolatért vagy olyan ellátásért is kérhetnek pénzt az intézmények, amit egyébként a biztosító nem fizet. Nem ritka, hogy például a testsúlycsökkentő műtétekre a kórház orvosa bérli saját intézménye műtőjét – akkor is, ha a beavatkozás nem „szépészeti”, hanem egészségügyi okokból válik indokolttá.

Ilyenkor például a gyomorszűkítést a kórház eszközeivel, azaz közfinanszírozott tárgyakkal végzik. A tervezett új szabály viszont ezt is megtiltaná, éppúgy, mint a műtők vagy egyéb eszközök bérbeadását.

Kincses Gyula egészségpolitikus szerint a legnagyobb veszélye ennek az intézkedésnek, hogy a betegeket a magánegészségügy felé tereli, véglegesíti az egészségügy kettészakadását. Elvonja a magánforrásokat az állami egészségügytől, tovább élezi a finanszírozási és munkaerő-megtartási feszültségeket. Miután kizárja a legális piacot, a tisztességes, számla szerinti megoldásokat, konzerválja a hálapénzt, a korrupciót az állami egészségügyben. Kincses szerint is lépni kellene az egészségügyben, de nem úgy, hogy azzal több kárt okozunk, mint hasznot.

Forrás: nyomtassteis.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr8714335153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása