CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Miért nem lesz magyar banán?

2019. január 03. 03:21 - csú

bastya_elvtars_magyar_narancs_kostoloja.PNGMár a magyar narancs is kicsit sárgára, kicsit savanyúra sikeredett, de azért a mienk volt. Kiderült, a magyar banán még ennyire sem jön össze, mert nagyon hiányzik hozzá egy nélkülözhetetlen elem, amiből a magyar földön nagy a hiány...

Ki ne emlékezne a Tanú című film markáns jelentére, amikor Bástya elvtárs jelenlétében betakarítják az első és egyetlen hazai termesztésű narancsot. Ám az erre az alkalomra szervezett ünnepség előtt Pelikán gyerekei megeszik a termést, így a gyomorbeteg Virág elvtárs a saját citromját veszi elő a zsebéből, és csúsztatja Pelikán kezébe, hogy azt szolgálják fel Bástya elvtársnak. „Mi ez?!” – kérdi a citromba harapó Bástya fancsali, dühös képpel. Pelikán, Virág elvtárs unszolására, megismétli: „Narancs! Az új magyar narancs. Kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a mienk.”

Ami azt illeti, banánnal hivatalosan már nem is próbálkoztunk. Talán a

korábbi kísérletek kudarca miatt nem nagyon inspirálta a dolog a hazai „Micsurinokat”. Valószínűleg előre megsejtették, hogy a különösebb gazdasági haszonnal nem kecsegtető alapkutatásoknak nemigen lesz jövője mifelénk. Palkovics miniszter biztosan felesleges pénzkidobásnak tartana minden ilyen ötletet, és megelőzendő a gyapotos és narancsos blamát, nem támogatná a kutatásokat.

Persze más volna a helyzet, ha a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Agro Holding vezetői fantáziát látnának a hazai banántermesztésben, és arra kérnék a minisztert, hogy szánjon némi közpénzt a hazai banántermesztés kutatására. Mint hírlik, a holdingba klasszikus agrártermelő cégek kerülnek, a szántóföldi növénytermesztés mellett a szarvasmarha- és a sertéságazat, a tojástermelés, a borászat, a vadgazdálkodás, továbbá a malomipar. Hosszan lehetne még sorolni a gázszerelő mezőgazdasági sikerágazatait, de banánfarmról nem szólnak a hírek. Pedig ötéves távlatban, négy-öt üzletágban is jelentős feldolgozó kapacitással és növekvő piaci részesedéssel számol a 36 ezer holdas Mészáros holding. Meglehet, ezen a banánüzlet is sokat lendíthetne.

A holland kutatók kiemelték: a banántermesztéshez egészséges talaj és még valami, „felelősségteljes társadalmi légkör” kell. Az első még csak-csak megvolna, de az utóbbin még dolgozni kellene. Ha a siker ezen múlik, egyelőre tényleg nem érdemes kísérletezni sem a magyar banánnal.

Forrás: Somfai Péter (Népszava)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr5114518158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása